12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Waterschade en verven.Wat te doen..?

Het kan zomaar gebeuren. Een lekkend dak, overgelopen goot of waterschade van de bovenburen. Meteen zie je een vieze plek in het plafond of de muur en heb je waterschade. En wat je ook doet, hoe goede kwaliteit latex je ook gebruikt, de waterschade blijft zichtbaar. Wat nu?

Waterschade kun je niet zomaar overschilderen met een gewone kwaliteit muurverf. Het maakt niets uit wat voor dekking de muurverf heeft. De waterschade zal blijven doorslaan. Hier zijn speciale producten voor op de markt. Een terpentine-basis muurverf (synthetische muurverf) is mogelijk, mits deze ook over rookschade, roetschade en waterschade kan. Dit is dus niet voor iedere synthetische muurverf het geval. Het nadeel van deze verf is dat daarna de eerste jaren alleen met een terpentine basis muurverf is over te schilderen. En dit is nog een best kostbare aangelegenheid.

TIP: DE VERF KAN VERGOED WORDEN DOOR DE INBOEDELVERZEKERING. bewaar daarom alle bonnetjes

Wat is dat geval een betere oplossing bij waterschade is, is het gebruik van een isolerende waterbasis muurverf. Deze muurverf kan wél over rook-, roet- en brandschades, omdat de werking de vlekken ‘isoleert’. Het weer doorslaan van de vlek wordt hiermee voorkomen en dat is natuurlijk wat je wilt! En deze verf is later gewoon weer met een goede badkamer muurverf over te schilderen. Heb je nog een voorraadje muurverf staan? Let dan op of het geschikt is voor badkamers. Het moet namelijk wel in vochtige ruimtes gebruikt kunnen worden. Daarmee voorkom je zoals gezegd niet dat de vlek doorslaat. Hiervoor moet je de vlek eerst behandelen met een isolerende voorstrijk. Het beste is dit middel twee maal kruislings op te brengen. De tweede maal natuurlijk na droging. Hierna is de muur over te verven met een muurverf voor vochtige ruimtes.

En daarna ben je alle ellende weer vergeten. Geen waterschade meer te zien. Het muurtje of plafond ziet er weer als vanouds uit!

Verven met goedkeuring van de verzekeraar

Waterschade kun je beter voorkomen dan genezen. Als je dan toch slachtoffer wordt van waterschade, wil je echter weten hoe die lelijke gelige vlekken van je plafond en muren af gaan. De schade moet je direct zoveel mogelijk beperken en het beste is om hiervoor een professional in te huren, die je helpt met de kosten te beperken die je later bij de verzekering opgeeft. Schrijf ook op welke datum het is en hoe laat je waterschade plaatsvond. De verzekeraar heeft deze gegevens nodig om een schaderapport op te stellen. Komt het door noodweer bijvoorbeeld, dan kan dit nagekeken worden door de verzekeraar. Eerst moet de oorzaak van de waterschade natuurlijk verholpen worden, maar daarna is het belangrijk om zo snel mogelijk je muren en plafonds te voorzien van muurverf of goede isolerende muurverf. Met laatstgenoemde verf voorkom je dat je in de toekomst last hebt van vlekken door onder andere zwetende leidingen.

Hoe verf je na waterschade?

In vijf eenvoudige stappen kun je jouw schilderwerk na schade goed herstellen:
  • Maak allereerst het gebied schoon. Dit is de eerste stap voor elke vlek die door een lekkage is veroorzaakt. Gebruik een vochtige doek om vuil en stof weg te halen. Laat hierna het gebied ook goed drogen.
  • Schuur daarna het te verven gebied op. Pak een verfkrabber erbij en verwijder verfbubbels, schilfers en lekkage vlekken. Wanneer het te moeilijk wordt om verf weg te krabben, stap je over op schuurpapier en schuurt oneffenheden weg. Verwijder daarna met een harde borstel achtergebleven verfdeeltjes.
  • Het gebied voorstrijken. Maak gebruik van een synthetisch voorstrijkmiddel. Dit is een waterwerende voorstrijk, die je helpt om latere vochtplekken tegen te gaan. Dit leidt tot een mooi resultaat en je hebt slechts een laagje nodig. Wel is het belangrijk de voorstrijk goed te laten drogen.
  • Plak hierna de niet te verven delen van de muren en het plafond af, zodat je je werkgebied afbakent.
  • Breng als laatste de nieuwe laag verf aan. Na de eerste aangebrachte verflaag, zul je de waterplekken nog altijd een beetje zien. Laat dan eerst de muurverf goed drogen, voordat je een tweede laag aanbrengt.

Speciale muurverf is een vereiste

Na waterschade is het beter om een speciale muurverf te nemen, die beter afdekt. Een synthetische muurverf is een optie, die gefabriceerd is op terpentine basis en tegen rookschade, roetschade en waterschade kan. Niet iedere synthetische muurverf bevat die eigenschappen, dus kijk dit goed na. Het nadeel van deze verf is dat je komende jaren je muren alleen kunt overschilderen met andere verf op terpentine basis en dit is een kostbare aangelegenheid. Een tweede optie is een isolerende muurverf op waterbasis. Dit type muurverf kun je wel gebruiken over waterplekken, want de werking hiervan isoleert de vlekken. Tevens kun je deze verf wel later met gewone muurverf makkelijk over doen.

Wat schilderen over waterplekken?

Aangezien je twee types verf kunt gebruiken, kun je zelf bepalen hoeveel geld je wil uitgeven om je waterschade te verbergen. Neem je hiervoor een vakman in de arm, dan zullen die kosten zelfs nog hoger uitvallen omdat een schilder ook een bepaald uurloon zich rekent. Muurverf op terpentine basis tegen waterschade kost gemiddeld €130 voor een pot van vijf liter. Liever isolerende verf op waterbasis kopen? Dan kost een pot gemiddeld rond de €100. De beste isolerende muurverven zijn: Sikkens Alpha Isolux SF en Trimetal Magnatex Isotop SF.

2 reacties op “Waterschade en verven”

  1. Inderdaad goed om isolerende muurverf te gebruiken bij vochtplekken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Wellicht heb je een daklekkage en moet er wat gerepareerd worden. Zo voorkom je dezelfde problemen in de toekomst.

  2. Bedankt voor het delen van deze informatie over het verven na waterschade. Wij hebben ook last gehad van vochtplekken op het plafond. Gelukkig hebben we de oorzaak kunnen vinden. Ik kijk uit naar een plafond dat weer mooi wit is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten