12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
afplaktape

Afplaktape, welke soorten zijn er?

afplaktapeAfplaktape (of schilderstape) zijn er in vele soorten te koop. Het kan nog best lastig zijn om in dit afplakgeweld de goede schilderstape te vinden, zal ik meer vertellen over de verschillende soorten afplaktape dat te koop is. Het juiste afplaktape gebruiken bij een specifieke verfklus kan een hoop narigheid en ergernis voorkomen. Immers, goed gereedschap zorgt voor een veel beter eindresultaat!

En afplaktape, je hebt het eenmaal nodig. Een leuk voorbeeld is deze foto, want met goed schilderstape kan je tenslotte ook de mooiste creaties maken!

*Tip:

→ Vrijblijvend advies van een schilder? Ontvang  gratis in een keer tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Universeel afplaktape

Allereerst het universele schilderstape. Je kent het vast, het crème gekleurde papieren tape. Het is goed geschikt voor snelle afplakklusjes op vaste ondergronden. Voldoet prima op de ramen binnenshuis, mits je het na het schilderen maar direct verwijderd. Overigens is dat altijd aan te raden. Als je het tape na het schilderen voorzichtig weghaalt, vloeit de verf juist mooi in de scherpe lijn samen. Als je het tape laat zitten en meerdere lagen verf aanbrengt, is het tape lastiger te verwijderen door de ingedroogde lijm en de dikkere laag verf die eronder zit. Van een mooie scherpe lijn is dan vaak al weer minder sprake.

Precisie afplaktape

Tesa brengt ook precisie afplaktape op de markt. Het bijzondere van dit tape is dat de lijm volgens de fabrikant tot 5 maanden na aanbrengen niet indroogt en dus geen lijmresten achterlaat. Wat de precisie precies inhoudt blijft verder onduidelijk. Hier blijft wat mij betreft toch het advies staan om het tape na de schilderbeurt te verwijderen, wat de vloeiing in de rand bevordert. Hoe dan ook, als de verf op het tape is gedroogd, blijft bij het verwijderen kans op ‘brokkelen’ op de rand bestaan. Een andere bijzondere eigenschap is dat het tape uit gerecycled materiaal bestaat. Tesa heeft ook een speciale precisie afplaktape voor buiten ontwikkeld.

Sensitive afplaktape

Een ander soort afplaktape van is het ‘sensitive’ schilderstape, dat wel erg handig is bij het verven paraat te hebben. Dit tape heeft een heel andere lijmlaag, die ervoor zorgt dat de ondergrond bij het verwijderen van het afplaktape niet beschadigd raakt. Dat is bijvoorbeeld erg handig als je vlak langs een kwetsbare ondergrond (zoals behang) moet verven. Dit tape kun je prima op dergelijke kwetsbare ondergronden gebruiken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het afplakken van vlakken op een net geverfde muur, als je andere kleurnuances aan wilt brengen.Zo zijn er tal van situaties waar je zonder deze soort afplaktape bij je schildersmaterialen het toch een stuk lastiger hebt.

Afplaktape voor gladde ondergronden

Erg lastig om goed af te kunnen plakken; een gladde ondergrond. Denk hierbij aan tegels, metaal en glas. In dat geval brengt 3M weer uitkomst met een speciaal tape voor gladde ondergronden. Het heeft een sterke kleefkracht, zonder dat het moeilijk te verwijderen lijmresten achterlaat.
Sommigen gebruiken het sensitive-tape ook op glas. Dit geeft veelal problemen met de hechting op glas, terwijl het reguliere afplaktape, zeker in de zomer, heel snel lijmresten achterlaat.
Ook hiervoor is dit schilderstape van 3M een goede oplossing.

Afplaktape voor hoeken?

Ja, het bestaat echt. Het is het paradepaardje van Tesa en het werkt ook verbluffend goed. Dit tape is speciaal ontwikkeld voor bijna haakse hoeken of ondergronden die grof zijn. Het tape is uitrekbaar, zodat er heel goed hoeken of verbuigingen mee af te plakken zijn. Het tape is jammer genoeg alleen nog voor binnen te krijgen, maar we wachten met smart ook op de buitenvariant. Zeker een aanbeveling waard!

8 reacties op “Afplaktape”

 1. Vraagje.
  Ons balkon glas is gelaagd met een coatinglaag ertussen. Deze laag is aan het verweren en bewoners ergeren zich.
  Is er een “permanente” afplakstrip voor glas in aluminium kleur van zo’n 40 mm breed?
  Mvrgr. Gerrit Rijkens

 2. Hallo Hans,

  Met welke tape kan ik het beste op schoon metselwerk plakken?
  Het moet wel echt goed vastzitten want de rest moet airless gespoten worden.

  Vriendelijke groet,
  Theo van Wijk

  1. Beste Theo, Ik zou in dat geval kiezen voor bijvoorbeeld Tesa Classic, de ‘gewone’ afplaktape, maar wel van een goed merk. De lijmen die gebruikt worden zijn gewoon altijd van veel betere kwaliteit dan de goedkopere soorten die bijv. bij de Action verkocht worden. Ik neem aan dat het metselwerk verder droog is en niet afgeeft? Want anders kan dit natuurlijk nog wel wat problemen geven met de hechting van het tape. Groeten, Hans

 3. Hoi,

  Even een vraag over de tape voor gevoelige oppervlakken. Als je de muur geverfd hebt. Hoeveel uur moet je dan wachten voor je de tape erop kan gebruiken?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Eveline

 4. Goedemiddag, ik heb voor buiten het afplaktape (gele kleur) progold gebruikt
  Na verwijderen van de tape blijven er strepen achter die ik met geen mogelijkheid wegkrijg. Werkelijk allez geprobeerd van terpetine tot wasbenzine, azijn etc. Iemand tips? Echt zo zonde dat je dit blijft zien op de ramen.

 5. Ik heb gestucte muren die gesaust zijn met flexa clean. Nou heb ik roze afdektape kan je dat op muur plakken zonder dat je de lagen eraf trekt

 6. ik wil een muur die me stucwerk zit afplakken,omdat ik hem met twee kleuren muurverf wil behandelen,wat voor tape is daar voor geschikt

 7. Bedankt voor het delen van de verschillende soorten afplaktape. Ik ben op zoek naar een soort die ik kan gebruiken om mijn gestucte wand mee af te plakken. Ik wil namelijk niet dat deze vies wordt wanneer ik ga verven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten