12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Verven is een van de meest voorkomende DIY’s. Het is een Do It Yourself klus, die zelfs een leek gemakkelijk kan ondernemen. Toch zijn er een aantal zaken, waar je bij stil moet staan. Je wil immers wel een strak verfresultaat, waar je weer even van kunt genieten. Dit blog zal je een aantal cruciale tips meegeven, waardoor je schilderklus alle kans van slagen heeft.

Tip 1: Werk niet in tegenlicht

Als je met een schilderklus begint, is het raadzaam om met de muur te beginnen waar het licht op valt. Schilderen met tegenlicht is niet eenvoudig. Je kunt het beste verven in natuurlijk daglicht, omdat je zo beter kunt zien of de kleur goed pakt. Een andere optie is gebruik te maken van twee bouwlampen in je kamer, maar schilderen bij daglicht blijft toch de voorkeur houden.

Tip 2: Voor iedere klus een ander gereedschap

Met een pot verf ben je er niet. Je hebt uiteraard ook kwasten en rollers nodig. Je kunt er ook voor kiezen om verf te spuiten, maar in dit geval moet je een professioneel verfspuitsysteem tot je beschikking hebben. Daarnaast moet je gemorste verf weg kunnen vegen en heb je afdektape of afdekzeil nodig. Afhankelijk van welk deel je gaat verven, heb je dit gereedschap nodig.

Het materiaal voor een standaard verfklus

Je hebt de juiste hoeveelheid verf nodig. Dit bereken je door het totale muuroppervlakte en de hoeveelheid aan lagen die je aanbrengt. Let ook op de juiste verf. Muurverf of latex voor muren en plafonds. Houtlak voor houten deuren, plinten en kozijnen. Radiatorlak voor verwarmingssystemen. En speciale meubelverf voor meubels. Gebruik ten tweede een hoekkwast of een radiatorkwast voor de randen en hoeken. Gebruik rollers voor grotere oppervlaktes. Gebruik verfbakjes om je kwast in te dopen en roerstaafjes om de verf te roeren.

Tip 3: Met wat voor een ondergrond heb je te maken?

Ben je van plan om muren te schilderen, dan is de staat van deze muren van belang voor je verfklus. Controleer daarom als eerste of je te maken hebt met behang of pleisterwerk. Heb je behang, dan kan dit veelal overschilderd worden. Is het behang oud of al overschilderd, dan kun je dit beter eerst verwijderen, want anders hecht je nieuwe verf niet goed. Heb je een muur bestaande uit pleisterwerk, dan veeg je met je hand over de muur of je krabt eraan. Blijft er oude verf of kalk aan je hand kleven, dan moet je de muur voorstrijken of de oude laag eerst verwijderen. Anders gaat je nieuwe verf bladderen. Klop ook op de muur. Valt er dan kalk af, moet je eerst nieuwe kalk toevoegen, omdat de oude kalk vochtig is geworden.

Tip 4: Oud behang of oude verflaag verwijderen voor je schilderklus

Het oude behang of de oude verf verwijderen, hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik bij het verwijderen van oud behang een stoommachine. Hiermee maak je het behang nat, waarna je het met een plamuurmes gemakkelijk van de muur af moet kunnen pellen. Bij een oude verflaag kun je het beste een schuurmachine met een fijne korrel gebruiken. Hiermee schuur je de oude verflaag rap van je muur af.

Tip 5: Gemorste verf verwijderen van de goede oppervlaktes

Het kan altijd voorkomen dat ondanks je vele rollen schilderstape en afdekzeil je morst met verf op je vloer of vensterbank. Zo lang de verf nat is, kun je dit gemakkelijk wegvegen met een nat doekje (eventueel met allesreiniger). Komt er verf op je muur, dan wacht je tot het droog is en verf je er in de goede kleur overheen. Merk je na het drogen dat je ergens gemorst hebt of je slordige schildersranden hebt, dan kun je de verf met een breekmesje voorzichtig weg krabben. Zorg hierbij dat je niet in de kalk snijdt of in het behang. Handschoenen aantrekken bij dit klusje is ook wel aan te raden.

Tip 6: Hoeveel verf heb je nodig voor de klus?

Veel mensen kiezen ervoor om de kamer in meerdere kleuren te verven voor wat afwisseling. Maar om de juiste balans in je interieur aan te brengen, kun je het beste gebruik maken van de 60/30/10 regel. Dit houdt in dat je ongeveer zestig procent van je kamer in een kleur moet schilderen. Dit wordt de kleur van de accentmuur. Dertig procent wordt dan een andere kleur. Denk hierbij aan een muur in een andere kleur en geverfde meubels. De overige tien procent kun je gebruiken voor de accessoires en schilderijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten