12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
schutting beitsen

Veel mensen hebben wel eens zelf een muur of iets anders aan huis geverfd, zoals deuren, radiatoren en meubels. Verven is een van de meeste doe-het-zelf-klussen, omdat het simpel is en een goedkopere optie is om te doen. Professionele schilders hebben echter verscheidene verftechnieken om effect in de verf aan te brengen. Sommige technieken zijn ook voor de doe-het-zelver eenvoudig te realiseren. Dit artikel zal een aantal van deze technieken uitlichten.

Fifty shades of color

Wil je een vorm van eenheid in je interieur bereiken, maar toch niet al je muren in dezelfde kleur schilderen? Kies er dan voor om je muren in verschillende tinten van dezelfde kleur te verven. Dit ziet er dynamischer uit dan wanneer alle muren dezelfde kleur hebben, maar zorgt wel voor een strak interieur waarin eenheid centraal staat. Wanneer je de inrichting in hetzelfde kleurenpalet toepast, zul je zien dat je voor sfeer en samenhang in je woning zorgt.

Opzettelijk laten barsten

Craqueleren is een verftechniek, waarbij je werkt met een gebarsten verflaag. Hierdoor kunnen twee effecten ontstaan: fijne barstjes en gebladderde verf. Om deze effecten te creëren is er een speciale craquelé verf op de markt gebracht. Het craquelé effect is vooral mooi in oudere woningen of bij landelijke woonstijlen, waar een vintage uitstraling de boventoon voert. Craqueleren doe je door eerst je muur te schilderen in de gewenste kleur, waarna je een laag craquelé verf hier bovenop aanbrengt. Je maakt je schilderklus af door er nog een laag normale verf overheen te schilderen, waarna het gebarsten effect pas zichtbaar wordt.

Een kleurverloop op je muren aanbrengen

Een kleurverloop aanbrengen op je muren is een ietwat lastige verftechniek. Het is echter een mooie verftechniek, omdat je jouw kamer zo een dromerige sfeer geeft. Je kunt ervoor kiezen om met verschillende tinten van dezelfde kleur te werken, die van licht naar donker aflopen, of je kiest ervoor om verschillende kleuren in elkaar te laten overlopen. Een kleurverloop aanbrengen kun je secuurder doen middels spuitwerk.

Figuren op de muur aanbrengen

Door te sjabloneren kun je allerlei effecten op je geverfde oppervlak bewerkstelligen. Je kunt decoratieve figuren maken, symbolen of zelfs teksten. Door middel van sjablonen of schilderstape breng je figuren aan op de muur door de verf te spuiten, rollen of tamponneren. Hierdoor krijgt je vertrek pas echt een persoonlijk tintje.

Behang of verf?

Het is een mogelijke keuze: kies je voor behang of verf op je muren? Met deze schildertechniek kun je gewoon voor beide gaan, zodat de verf en het behang elkaar aanvullen. Kies hierbij bijvoorbeeld een behang met een leuk patroon en laat in de verf een kleur uit dit patroon terugkeren, zodat je toch eenheid creëert. Hierdoor realiseer je een uniek en speels effect.

Vintage muren en meubels

Wil je jouw muren en meubels een afgeleefde, vintage uitstraling geven, kun je deze eenvoudig patineren. Bij patineren maak je gebruik van verschillende kleuren, die het effect creëren van slijtage en ouderdom. Je kunt patineer producten zo aanschaffen in meubelzaken, maar met glaceerverf of verniswas kun je dit effect ook gemakkelijk zelf creëren. De vintage look past uitstekend in oudere woningen of woningen met een klassieke of landelijke stijl. In bepaalde uitvoeringen kun je een vintage uitstraling ook leuk onderbrengen in moderne of industriële interieurs.

Lambrisering aanbrengen

Een lambrisering aanbrengen op je muren, is een makkelijk uit te voeren schildertechniek. Met een lambrisering deel je de muur in delen op. Het bovenste gedeelte blijft dan meestal wit, terwijl je het onderste gedeelte in een frisse leuke kleur schildert. De scheidslijn maak je met schilderstape en deze hoeft niet in het midden te liggen. Leg je deze lijn hoger, dan lijkt je kamer wat lager. Leg je de lijn lager, dan lijkt je kamer hoger. Door creatief om te gaan met lambrisering breng je jouw kamers tot leven.

Spons erbij?

Een eenvoudige verftechniek, die wel zeer effectief is, is de sponstechniek. Hiermee kun je jouw muren een steenachtige uitstraling geven. Ook is het mogelijk om wolkenpatronen te realiseren. Voordat je begint, moet je de muren goed ontvetten en wanneer de oppervlakte helemaal droog is, dan kun je pas beginnen. Doop een relatief natte spons in lichtere verf en dep deze daarna op het te schilderen oppervlakte. Dep eerst voorzichtig, zodat je weet hoeveel kleur je wil toepassen. Dep daarna de donkere verf eroverheen, voordat de lichte verf opgedroogd is. Hierdoor lopen de kleuren in elkaar over en zorg je voor een unieke look.

Cirkels

Voor een speelse look aan je ruimte mee te geven, kun je ervoor kiezen om cirkels op je muren te verven. Het is een perfecte verftechniek voor op een kinderkamer. Ook hier kun je pas verven, wanneer je het oppervlak ontvet hebt en deze ondergrond goed gedroogd is. Bedenk in de tussentijd de kleur die je gaat gebruiken en hoe groot de cirkels moeten zijn. Knip hierna een stuk touw af op de helft van de cirkel, maak aan het uiteinde een lus, steek hierin een potlood en trek de lus strak. Houd je handen zo stil als je kan en teken een strakke cirkel rond het middelpunt. Verf vervolgens de cirkel in de door jou gewenste kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten