12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Je kent het wel. Eindelijk heb je besloten om de broodnodige verfklussen in huis uit te gaan voeren, maar dan sta je in de bouwmarkt en weet je niet welke kwast of roller je nodig hebt voor jouw verfklus. Dit blog zal een aantal bekende verfklussen binnen- en buitenshuis behandelen, waarbij de nadruk gelegd wordt op welk verfgereedschap je voor deze klus nodig hebt.

Het schilderen van muren en plafonds

Voor het aanbrengen van muurverf of latex kun je het beste een kwast gebruiken voor de hoeken en randen voor een zo strak mogelijk resultaat. Gebruik hiervoor een blokkwast of een bokkenpoot. Blokkwasten, die ook wel blokwitters genoemd worden, zijn brede, rechthoekige kwasten met lange haren. Ook voor het aanbrengen van grondverf en impregneer is de blokkwast een goede optie. Voor de grote oppervlaktes van je muur kun je het beste een verfroller gebruiken. De roller moet je bepalen aan de hand van de verf. Voor waterbasis verven heb je andere rollers dan voor verf op terpentinebasis.

Het schilderen van deuren

Wanneer je de deuren van je woning van een nieuwe verflaag gaat voorzien, gebruik dan een ovale kwast. Deze worden meestal gebruikt, wanneer ronde kwasten of patentpunt kwasten te klein zijn. De ovale kwast heeft een groter werkoppervlak door zijn ovale vorm en zorgt er daarom voor dat de ietwat grotere oppervlaktes, zoals deuren, gemakkelijk geschilderd kunnen worden zonder gebruik van een verfroller.

Het schilderen van plinten en kozijnen

De meest gebruikte kwasten zijn de ronde kwasten oftewel de patentpunt kwasten. Deze kwasten heb je in allerlei versies, waarvan die bestaande uit varkensharen de beste zijn. Door de verschillende diktes en lengtes die je kunt kiezen, zijn deze kwasten het best geschikt voor kleinere oppervlaktes, zoals kozijnen en plinten. Let wel ook hier op of je houtlak op waterbasis is of op terpentine basis. Bij waterbasis verf kun je het beste kiezen voor een acrylkwast.

Het schilderen van radiatoren

Het verven van radiators is een moeilijk klusje, aangezien er veel onbereikbare plekken op je verwarmingssysteem zijn. Daarom gebruik je voor deze verfklus ofwel bokkenpoten ofwel platte radiatorkwasten. Een radiatorkwast is een platte kwast, dat bevestigd is aan een lange steel en gebogen bus. Hierdoor kun je in hoeken werken en dit maakt deze kwast uitermate geschikt voor de moeilijk bereikbare plekken. De bokkenpoot kwast heeft wel iets van deze kwast weg. Ook de bokkenpoot is een kwast, waarbij de kop met haren schuin op de steel geschroefd is.

Het schilderen van meubels

Voor de grote oppervlakten van je meubels kun je gerust een kleine verfroller gebruiken, maar voor de kleine oppervlaktes is een verfkwast vereist. Hierbij is het nog van belang welke afwerking jij je meubels wil meegeven. Wil je een egale look, dan kun je het beste gaan voor een synthetische platte kwast of een patentpunt kwast. Voor een vintage uitstraling kun je dan weer beter kiezen voor een platte kwast van varkensharen. Ook kun je laatstgenoemde het beste gebruiken om structuur in de verf aan te brengen.

Het verven van je trap

Ook voor het schilderen van je trap is het het beste om een kwast-roller combinatie te gebruiken, waarbij je de randen met een kwast doet en de grotere oppervlaktes met een kleine verfroller. Voor een trap kun je gebruikmaken van een ronde kwast, maar wanneer je acrylverf gebruikt moet je een nylon kwast in plaats van varkenshaar gebruiken. Voor alkydverf is het juist andersom.

Het verven van buitenwerk

Wanneer je buiten moet schilderen, gebruik je veelal verf op terpentinebasis. Voor het verven met chemische verf kun je het beste kwasten gebruiken met zwarte haren. Deze kun je ook gemakkelijk schoonmaken met terpentine. Voor een maximaal resultaat is het daarnaast raadzaam om ronde kwasten te gebruiken voor een mooi egaal resultaat.

Gebruik van krijtverf

Een aparte verfsoort, die momenteel erg populair is, is de krijtverf. Doordat dit een speciale soort verf is, die je later kunt beschrijven, is de kwast die je gebruikt ook iets anders dan bij normale muurverf of latex. Krijtverf is een dikkere verfsoort, die tevens sneller droogt, waardoor je met een gewone kwast strepen kunt achterlaten. Voor een authentiek effect of een vintage look kun je het beste kiezen voor een kwast met natuurhaar of een specifieke krijtverfkwast. Voor een egale afwerking moet je kiezen voor een synthetische kwast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten