12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

De gemiddelde woning dient regelmatig te worden onderhouden. Daar horen de verschillende verfklussen in en rondom het huis ook bij. Het uitvoeren van een verfklus is veel meer dan simpelweg een kwast of roller op en neer te strijken. Er zijn zoveel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder verder voor een handige checklist als het gaat om verfklussen.

Verfklussen in en rondom je woning

Het vernieuwen van het verfwerk van je woning is een belangrijke stap bij het onderhouden van je huis. Voornamelijk als je merkt dat het huidig verfwerk van je huis opnieuw moet worden gedaan. Door je woning regelmatig te een verfbeurt te geven wordt er een beschermlaag gevormd tegen invloeden van buitenaf. Denk zo aan vuil, slijtage maar ook weersinvloeden zoals regen of vocht. Ook de kozijnen, ramen en deuren van je huis blijven langer mooi en tevens wordt de levensduur ook aanzienlijk verlengd omdat je niet veel hoeft te doen aan onderhoud als je woning netjes is geverfd. Gemiddeld gezien dient een huis éénmaal elke 5 jaar te worden geverfd.

Prijsoverzicht verfklussen

Hoeveel je gaat betalen voor de verschillende verfklussen in en rondom je woning is afhankelijk van verschillende factoren. Zo dien je voornamelijk te kijken naar de verfklus en de oppervlakte die geverfd moet worden. Hieronder volgt een handig prijsoverzicht voor de verschillende verfklussen in en rondom je huis:

Verfklus Prijs
Muren sausen €9 – €15 per m2
Muren spuiten €5 – €10 per m2
Plafond schilderen €11 – €16 per m2
Kozijnen schilderen €65 – €70 per m2
Deur schilderen €120 – €150 per deur
Trap schilderen €500 – €700

Verfklussen in 2021

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de economie van heel Nederland op zijn kop gelegd. Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken en afstand van elkaar te nemen. Hoe meer men thuisblijft, des te meer men ook gaat investeren in het opknappen van de woning. Daar horen de verschillende verfklussen ook bij. Nederlanders hebben meer voor verfklussen of om een schilder in te huren waardoor de verfbranche flink vooruit is gegaan sinds de Corona crisis. Dat is ook te merken aan het aantal bezoekers in de verschillende bouwmarkten.

Handige checklist verfklussen

Het uitvoeren van de verschillende verfklussen in en rondom je huis kan dan wel een eenvoudige taak lijken, maar er zijn zoveel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder tref je een handige checklist die je zou kunnen hanteren voor de verschillende verfklussen in en rondom je huis.

Bepaal de verfoppervlakte

Hoe groter de oppervlakte dat er moet worden geverfd, des te hoger de kosten. Ga na hoe groot de oppervlakte is zodat je van tevoren zelf kunt inschatten hoeveel je ongeveer gaat betalen.

Arbeidsintensiviteit van de verfklus

Ga na of de verfklus arbeidsintensief is en in hoeverre je deze zelf kunt uitvoeren. Indien je een schilder moet inhuren dan dien je rekening te houden met de extra kosten maar dan kan je ook tevreden zijn met het eindresultaat.

Ervaring van verfklussen

Huur je een schilder in voor de verfklus? Ga dan na of deze wel beschikt over de juiste ervaring aangezien schilderwerk specialistisch werk is.

Tarief per uur of per m2?

Als je een schilder gaat inschakelen dan kan je kiezen voor het hanteren van een tarief per uur of per vierkante meter. De meeste eenvoudige klussen worden per vierkante meter berekend terwijl er bij ingewikkelde klussen vaker een uurtarief wordt aangehouden.

Winterschilder

Door een winterschilder in te huren bespaar je flink op de kosten, soms tot wel 30%. Winterschilders werken vanaf eind november tot eind maart en brengen een lager bedrag in rekening.

Verlaagd btw-tarief

Je kunt aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief op schilderwerken inclusief materialen. Hierbij betaal je maar 6% in plaats van 21% btw. Je huis dient dan wel minstens 2 jaar oud zijn.

Lokale versus landelijke schilder

Indien je van plan bent om een schilder in te huren, ga dan voor een lokale schilder omdat deze dichterbij gevestigd is. Zo bespaar je op de hoge kilometerkosten die een landelijke schilder in rekening brengt om helemaal naar je woning toe te reizen voor de verfklus.

Vergelijk offertes

Voordat je definitief een schilder inhuurt, vergelijk eerst verschillende offertes van meerdere specialisten met elkaar. Zo weet je zeker dat je een schilder kiest die echt bij je past voor het uitvoeren van je verfklussen.

Bereid het werk voor

Je kunt zelf bepaalde voorbereidingen doen voordat de schilder aan de slag kan gaan met de verfklus. Denk zo bijvoorbeeld aan het repareren, ontvetten of schuren van de eventuele ondergrond of het verwijderen van een oude verflaag.

Bijkomende kosten

Heb je offertes aangevraagd, heb je de beste geselecteerd en ben je in zee gegaan met de schilder? Hou dan rekening dat bepaalde schilders extra kosten in rekening brengen die niet op de offerte vermeld staan. Vaak gaat het om kilometerkosten, administratiekosten of voorbereidingskosten.

Verfklussen bundelen

Moet je meerdere verfklussen laten uitvoeren? Bundel de klusjes dan samen zodat de specialist een offerte op maat kan uitgeven voor alle klussen samen. Meestal krijg je dan een mooie korting.

Overweeg je het laten schilderen van je woning? Indien je zelf beschikt over de nodige apparatuur voor het uitvoeren van de verfklus, de juiste mate van kennis en ervaring en als je voldoende tijd over hebt, dan zou je zelf een kwast of roller in handen kunnen nemen en beginnen met de verfklus. Bespaar je liever tijd en wil je een professioneel eindresultaat? Schakel dan een professioneel in voor de verfklus.

1 reactie “Handige checklist verfklussen”

  1. Dit is wel handig om te weten. Al die tijd waren mijn stappen voor een DIY verfklusje verkeerd uitgevoerd. Geen wonder dat mijn slaap kamer er minder prachtig uitziet. Deze checklist kan ik zeker gebruiken. Prima dat je deze tip met lezers deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten