12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
clou waterbeits op gitaar

Clou waterbeits is een bijzonder product. Doordat deze waterbeits de nerf heel mooi inkleurt, is het een geliefde beits voor meubelmakers en herstellers van o.a. muziekinstrumenten. Hobbyisten die graag een eigen gitaar opknappen tot ervaren gitaarbouwers zijn erg enthousiast over Clou. Er is waarschijnlijk ook geen andere waterbeits die zo mooi de nerf kleurt als Clou. Vandaar dat er nog altijd veel vraag is naar Clou. Het is alleen in de reguliere bouwmarkt haast niet te koop…

 Clou waterbeits

 

Clou waterbeitsMaar nu is het ook belangrijk dat je weet hoe je het beste met Clou om moet gaan, om het mooie kleureffect te verkrijgen. In dit artikel leggen we dat graag wat uitgebreider uit.

 

Om te beginnen is Clou geen kant en klare waterbeits. Het wordt geleverd in poedervorm, in zakjes van 5 gram. Door dit poeder aan te maken tot waterbeits, krijg je een bijzonder lichtechte beits die in staat is hou intensief te kleuren. De karakteristieke tekening van het hout wordt heel mooi geaccentueerd. Hoe mooier het hout is, hoe mooier het effect is. Daarom is Clou ook erg geschikt voor de unieke houtnerven.

 

Clou gebruiksaanwijzing

 

De waterbeits van Clou kan alléén over nieuw of kaal geschuurd hout gezet worden. Dit komt omdat een waterbeits goed in het hout moet kunnen trekken.

 

clouClou waterbeits wordt in zakjes geleverd met daarin een poeder. Dit moet aangemaakt worden zodat het een waterbeits wordt. Om het poeder aan te maken gebruik je een plastic of glazen pot. Eerst breng je 1/4 (250 ml) heet water. Los hierin een zakje waterbeits geheel op en laat de beits in de pot afkoelen.

 

Je kunt het hout het beste eerst bevochtigen. Hierdoor gaan de houthaartjes omhoog staan, die vervolgens met fijn schuurpapier (korrel 220) afgeschuurd kan worden. Hierdoor kleurt het hout mooi egaal. Wanneer je dit niet doet, zal de kleur ook in de houthaartjes trekken die bij het aanbrengen van de waterbeits alsnog omhoog gaan staan. Hierdoor kleuren ook deze haartjes, waardoor het geheel minder egaal kleurt.

 

Clou waterbeits kun je aanbrengen met een platte kwast, een spons of een doek. Het is aan te bevelen eerst een proefvlak te maken, zodat je het effect en de kleur kunt uittesten. Veeg na 2 minuten na het opbrengen de overtollige beits van het hout af. Dit kan ook met een (schone) kwast, spons of doek. Bij verticale delen hout moet je altijd van beneden naar boven werken.

 

TIP: Maak voldoende waterbeits aan om het oppervlakte te kunnen kleuren. zo voorkom je kleurverschillen.

 

clou waterbeits op gitaarLaat de Clou waterbeits hierna 24 uur (bij 20 graden) drogen. Hierna kan de beits afgewerkt worden met een goede vernis. Je kunt hierbij natuurlijk vrij kiezen uit een matte, zijdeglans of een matte vernis. Let wel op dat de vernis NIET op waterbasis is. Dit zal de kleur namelijk weer wat losweken en strepen veroorzaken.

 

De waterbeits is na ongeveer 30 minuten stofdroog. Heb je meer Clou waterbeits aangemaakt dan je nodig had? In een afgesloten glazen pot (geen ijzeren, in verband met het roesten) kun je in een koele en donkere en vorstvrije omgeving vrij lang bewaren. De zakjes zijn onder droge en koele omstandigheden zelfs drie jaar te bewaren.

1 reactie “Clou waterbeits”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten