12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
hittebestendige verf

Wat kan ik gebruiken?

Regelmatig krijgen we de vraag welke lak goed bestand is tegen hitte. Meestal gaat deze vraag dan over het schilderen van een radiator. Soms wil iemand een gaskachel spuiten en heel soms gaat het om onderdelen die echt heel heet kunnen worden. In al deze drie gevallen is het antwoord weer iets anders. Vandaar dat we in dit artikel over hittebestendige verf het antwoord onderverdeel in drie gedeelten.

*Tip:

→ Vrijblijvend advies van echte schilders? Ontvang  gratis in een keer tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Het verven van een radiator

hittebestendige verfEr zijn verschillende soorten radiatorlak in de handel, die bijna altijd wit zijn. Dat heeft natuurlijk een reden. Het is namelijk zo dat gewone verf tot 100 graden hittebestendig is. In principe kan dus elke gewone verf óók op een radiator gebruikt worden en hoeft er niet speciaal een hittebestendige verf of radiatorlak hiervoor gebruikt te worden. Het enige (en meteen belangrijkste) verschil tussen radiatorlak en lichte kleuren gewone verf is, dat de laatste door de warmte snel vergeeld.
Wanneer je een kleur op de radiator wilt verven, kun je hiervoor rustig een gewone verf gebruiken, en ben je niet gebonden aan de weinige kleuren hittebestendige verf. Houd wél rekening snelle vergeling van de verf als je lichte kleuren gebruikt. Sterker nog, als je een heel zachte blauwe kleur op een radiator gaat gebruiken, zal deze al snel ‘groen’ gaan ogen. Blauw en geel maakt namelijk groen…
Daarom is een radiatorlak in wit of crème het beste te gebruiken op een radiator, als je wit of een lichte tint zou willen. En speciale hittebestendige verf is dus niet per se nodig.

hittebestendige verfHittebestendige verf voor een gaskachel?

Hierbij ligt het er vooral aan hoe heet de gaskachel wordt. Gaat het om de buitenzijde van het type kachel dat in de jaren 60 van de vorige eeuw nog als gevelkachel werd gebruikt, is het schilderen met een radiatorlak geen probleem. In de meeste gevallen kun je het beste de kappen van de kachel spuiten. Hiervoor zijn de Motip spuitlakken erg aan te bevelen. Deze kunnen ook de temperatuur van de kachel prima hebben.

Tip: Hier kun je de Motip hittebestendige verf voordelig kopen!

Spuit in ieder geval in dunne lagen diverse lagen in een vloeiende beweging en laat de spuitverf dan drogen. Spuit niet te dik, dan krijg je snel druipers in de lak.

Onderdelen spuiten die heel heet worden?

Gebruik dan ook de speciale hittebestendige verf in spuitbus. Deze kunnen temperaturen hebben die ruimschoots boven de 100 graden liggen. Vaak zelfs tot 650 graden of meer! Vooral bedoeld voor uitlaten van auto’s en onderdelen van scooters en brommers. Maar deze spuitverf is natuurlijk ook voor onderdelen geschikt die veel minder heet worden.

9 reacties op “Hittebestendige verf en lak”

 1. Goedendag, ik heb de mantel van mijn gaskachel gespoten met water gedragen verf. (Met het risico dat dit zou mislukken). Dom, dom, dom, ik had beter moeten weten want de verf verkleurt heel erg sterk (schroeivlek waar de kachel het heetst wordt). Ik vraag me af of ik deze nu zonder meer kan overspuiten met wel hittebestendige verf tot 650 gr. (Over de water gedragen lak heen die wel goed gehecht heeft omdat ik de kachel grondig gereinigd en geschuurd heb vooraf!)

 2. L.s.
  in ons nieuw gekochte woning staat een spekstenen haardl. Mijn vrouw vindt deze betonnen kolos niet mooi. Maar aks deze in een andere kleur geverfd zou kunnen worden, dan staat dat meteen wat vriendelijker. Hoe en waarmee zou speksteen, die ca. 100 graden heet kan worden, geschilderd kunnen worden?
  Ik hoor het graag van u.

 3. Ik heb een terrasheater, deze geeft echter zoveel rood licht af dat de lamp verblindend is. Ik zou de lamp zwart willen verven met hittebestendige verf. Kan dat ?

 4. Mijn radiator zou ik ook graag willen verven, omdat deze een lelijke kleur heeft en erg opvalt in ons interieur. Goed om te weten dat normale verf ook een optie is. Ik ga kijken welke kleuren er beschikbaar zijn!

 5. Hallo,

  ik heb pannendragers van een gaskookplaat die toe zijn aan renovatie. Kan ik deze ook spuiten met de verf van Motip Heat Resistant? Ik vind er namelijk geen enkele informatie rond.
  Kan iemand mij helpen?

 6. Beste medewerker/ster,
  Ik wil een roestvrijstalen oliekachel op mijn boot antracietkleurig verven/spuiten. Kan dat?
  Graag Uw reactie.
  M.v.g. Rein

 7. Goedendag,

  Ben op zoek naar hittebestendige non toxic verf of emaille die geschikt is voor apparaten die voedsel verwarmen. Zoals een spuitverf die de binnenkant van een combimagnetron kan bekleden of opknappen. . Op internet stellen ze KO5102 voor maar ik weet niet wat de code inhoudt.Het is iig getest doorvreet keuringsdienst van waren. Hebben jullie een soortgelijke verf, emaille of lak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten