12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
buiten schilderen

Er zijn verschillende soorten verfklussen in je huis, die je gemakkelijk zelf kunt doen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel doe-het-zelvers toch bij het schilderen tegen barrières aan lopen. Daarom is het raadzaam om op videokanalen, zoals YouTube, hoe doe je video’s te bekijken waarin uitgelegd wordt hoe je sommige dingen moet aanpakken. Beeld werkt vaak immers beter dan woorden. Verfleverancier Histor introduceert bijvoorbeeld meerdere how to video’s met betrekking tot verschillende verfklussen, zodat je precies weet wat je te wachten staat bij een verfklus. Ook deze blog probeert je een antwoord op juist die vraag te geven: hoe doe je schilderen?

Hoe doe je een muur verven?

Voordat je begint met schilderen, zorg dan eerst voor genoeg werkruimte en dek je meubels af met een afdekzeil. Plak de randen af met tape, zodat je in rechte banen werkt. Ontvet hierna de ondergrond en werk eventuele beschadigingen weg. Breng hierna een voorstrijk aan, want dit zorgt ervoor dat de aanzuigende werking van muren verminderd wordt en dat je een mooi en effen resultaat krijgt. Na de voorstrijk kun je de muurverf aanbrengen. Er zijn verschillende soorten muurverf. Muurverf kun je mengen in elke kleur, die je wil, en heeft een goede dekking, waardoor je vaak maar een laag hoeft aan te brengen. Gebruik een verfroller voor de grote oppervlaktes en een acrylkwast voor de hoeken en randen. Ben je klaar met verven, verwijder de plakrand dan al terwijl de verf nog droogt. De droogtijd is ongeveer drie uur tot vijf uur.

Hoe doe je een plafond schilderen?

Voordat je begint met verven, moet je allereerst het plafond reinigen. Als je een nieuw plafond gaat verven, dan zet je deze na de reiniging nog in de primer, zodat het plafond geen verf opzuigt. Plak de schilderoppervlakte met schildertape af. Je begint je verfklus bij de hoeken en randen, die je met een ronde verfborstel schildert. Daarna ga je over deze plekken nog eens met een kleine verfroller heen. Zo wordt de verf goed verdeeld en haal je strepen weg. Met een grote roller verf je de rest van het plafond, waarbij je de banen laat overlappen. Ga er vervolgens in de breedteweg nog eens overheen, terwijl de verf nog nat is. Doe niet te veel verf op je roller, want dan veroorzaak je druipwerk. Verwijder daarna de tape en laat de verf drogen voor zo’n drie tot vijf uur.

Hoe doe je een trap verven?

Ook een trap maak je eerst schilderklaar, voordat je met de verfklus begint. Door een trap te reinigen, zorg je ervoor dat de trapverf beter hecht aan de ondergrond. Verwijder oude verfresten, repareer beschadigingen met plamuur en ontvet vervolgens met een ontvetmiddel. Hierna schuur je de trap nog eens goed. Plak de vloer en muur rondom de trap af met afplaktape. Door het intensieve gebruik van de trap is het raadzaam om eerst twee lagen grondverf aan te brengen. De hoeken doe je met een kwast, het grote werk met een roller. Na iedere verflaag moet je weer ontvetten en licht opschuren, zodat alle lagen zich goed hechten. Na de grondlagen kun je de trap met lakverf aflakken. Ook hiervan breng je twee lagen aan. Laat iedere laag ongeveer 24 uur drogen, voordat je verder gaat.

Hoe doe je plinten schilderen?

Je begint je verfklus in dit geval ook met het begrenzen van je schildergebied met behulp van afplaktape. Hierna moet je de plinten ontvetten en dan pas schuren, want dit heeft als voordeel dat je geen verontreiniging de ondergrond in schuurt. Hierdoor hecht je verf zich weer beter. Na het schuren maak je de plint stofvrij en het is ook raadzaam deze dan nogmaals te ontvetten. Hierna ga je de plint aflakken met een houtlak. Dit kun je doen met een acrylkwast of een acrylroller. Schilder eerst het randje van de plint en dan het grote oppervlak. Breng twee lagen houtlak aan, waarbij je wel iedere laag nogmaals licht moet opschuren. Over de vorige laag kun je na een droogtijd van vijf uur verder schilderen.

Hoe doe je houten meubels schilderen?

Voor je begint met het verven van je meubels, reinig je deze goed met een lauwwarme, vochtige doek. Meubels als tafels doe je gelijk ook ontvetten met een verfreiniger. Als de meubels droog zijn, dan ga je deze schuren. Maak na het schuren de meubels stofvrij met een borstel. Hierna breng je een laag grondverf aan. De dikte van deze laag is afhankelijk van de ondergrond. Bij kaal hout moet de verf verdund worden. De grondverf dringt dan beter door in het hout en zorgt voor een betere dekking. Breng de lakverf aan met een kwast, waarbij je erop moet letten dat de kwast niet druipt en dat je de verf goed uit wrijft. Grote oppervlaktes, zoals kasten, kun je het beste met een roller bewerken. Werk eerst verticaal in banen en daarna horizontaal voor een optimale dekking. Verwijder hierna de afplaktape.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten