12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien?

Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard kan worden.

Met wat handige tips kom je vast een stuk verder. In dit artikel leg ik uit hoe je dit het beste aan kunt pakken. Ook vertel ik meer waar je op moet letten en welke voorbereidingen er nodig zijn Kozijnen schilderen een lastige klus? Met de goede voorbereiding kom je een stuk verder!

 Staat van het verfwerk

Allereerst is belangrijk om eens kritisch naar de staat van het verfwerk te kijken. Kozijnen zijn vaak als eerste aan een nieuwe verflaag toe.

Dat geldt niet alleen voor buiten, maar zeker ook voor binnen. Verf op het raamkozijn heeft ook binnen nog best wat te lijden. Dat komt omdat (zeker in de zomer) de zon op het hout kan staan. Dat breekt de kwaliteit van verf altijd af. Maar denk ook aan condenswater dat soms op het kozijn kan blijven staan.

 ‘Werken’

Wat ook een nadeel kan zijn, zeker in de oudere huizen, is dat een houten kozijn nog best kan ‘werken’. Een kozijn bestaan natuurlijk uit losse delen hout. Twee staanders en twee liggende delen. Door verschillen in temperatuur en vochtigheid in het hout, zal het hout soms wat krimpen, soms wat uitzetten. In principe is dat een normaal fenomeen. Maar, voor het verfwerk natuurlijk nadelig. Hierdoor kunnen in het verfwerk scheurtjes of kieren ontstaan. Dit zie je ook vaak terug bij een houten – en meegeschilderde – vensterbank. De rand die aansluit op het kozijn kan door dezelfde werking een kier vertonen.

Hoewel dit niet langdurig opgelost kan worden (hout zal zou eenmaal blijven werken) staat het natuurlijk niet fraai om er niets aan te doen.

In het stappenplan nemen we daarom dit probleem ook meteen mee.

Lees ook: houten kozijnen prijzen

Stappenplan kozijnen schilderen

Begin allereerst met het goed ontvetten van de oude verflaag.

Hiervoor adviseer ik altijd een goede verfreiniger te gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur heeft St Marc, omdat dit middel ook de ondergrond neutraliseert. Neem het geheel goed af en was het even na met schoon water. Laat het daarna even drogen.

  1. Afhankelijk van de staat van de oude verflaag kun je nu beginnen met schuren. Als er veel slecht hechtende verf op de kozijnen zit, schrap die dan af met een verfkrabber. Is het verfwerk heel slecht? Dan is het handig om toch alle verf te verwijderen. Gebruik hiervoor nooit een verfföhn! Het glas zal al heel snel te heet worden, met alle gevolgen van dien. En op een glaszetter zit je vast niet wachten. Gebruik hiervoor in de plaats dus afbijt. Ga ook hiermee voorzichtig te werk en draag handschoenen. Afbijt is heel agressief en wanneer dit op de huid komt zal het een zeer sterk branderig gevoel geven. Gebruik je afbijt?
  2. Spoel het geheel weer goed na om te voorkomen dat er afbijtresten blijven zitten. Dat is natuurlijk rampzalig bij de nieuwe verflaag
  3. Is de oude verflaag nog (redelijk) netjes? Begin dan met schuren. Het beste kun je korrel 180 gebruiken als de oude laag alleen maar opgeschuurd hoeft te worden. Moeten er meer oneffenheden weg geschuurd worden, dan zal korrel 120 of zelfs korrel 80 uitkomst bieden. In dat laatste geval kun je het beste ook weer naschuren met korrel 180, om te voorkomen dat in de nieuwe laag krasjes te zien blijven.
  4. Na het schuren weer goed schoonmaken met water of een kleefdoekje.
  5. Maak het geheel goed stofvrij, want anders komt de stof in de nieuwe natte verf terecht. Dat blijf je natuurlijk zien.
  6. Afplakken van de ruit is natuurlijk nodig. Zo voorkom je dat je later nog urenlang bezig bent met het verwijderen van de verf waar je de ruit geraakt hebt. Gebruik wel een goed merk verftape, bijvoorbeeld van Tesa. Deze hecht veel beter en kan vaak ook wat langer blijven zitten zonder dat je later last hebt van de lijmresten. Het beste kun je een milimeter van de ruit meeschilderen en het afplaktape dus net even een milimeter van het kozijn af plakken. Dan krijg je een mooie scherpe lijn. Zelf verwijder ik de tape altijd na een uurtje na het schilderen. Dan is de verf nog niet helemaal hard en krijg je met wat voorzichtigheid een mooie strakke lijn!
  7. Kale plekken, waar het hout weer zichtbaar is, moeten altijd weer even gegrond worden. De grondverf zorgt voor de hechting van de verf op het kale kozijn. Dit kan dus best plaatselijk, waar het nodig is. Maar als de kleur van het kozijn nu heel donker is, en je wilt het licht gaan schilderen, dan is het nog best handig om het gehele oppervlakte nog eens te gronden. Zo overbrug je sneller de kleur en zal de eindverf sneller dekken. Na gronden kun je het geheel weer even schuren met korrel 240, zodat de verf goed hecht en eventuele kwaststrepen weer glad zijn.
  8. Oneffenheden kunnen goed geplamuurd worden. Gebruik daarvoor een sneldrogende plamuur voor hout. Na droging kan het plamuur weer netjes glad geschuurd worden. Eventueel nog een keertje plamuren en schuren voor een mooi gelijk en glad resultaat.
  9. De plamuur grond ik altijd ook nog een keertje over de plamuur. Dan hecht de verf op dezelfde manier als op de rest van het kozijn. Dat kan glansverschillen voorkomen. Het is weinig werk en je gaat op zeker. Ook deze plekken na droging even naschuren met korrel 240.
  10. Zoals ik hierboven al besproken heb kan het zijn dat tussen de losse delen hout kieren of scheurtjes in de verf zitten. Die kun je het beste na het schuren dichtzetten met een goede kwaliteit acryllaatkit. Plamuur zal veel sneller weer scheuren, want plamuur is niet flexibel. Met een natte vingen even nastrijken en na droging gronden. Acryllaatkit is heel goed overschilderbaar en kan de werking van het hout goed aan.
  11. En dan is het tijd voor de verf. Het fijnste werk je van boven naar beneden. Omdat de verf zakt kun je daardoor de verf beter verdelen. Zet het kozijn met een goede kwast (bijvoorbeeld van Copenhagen Gold) eerst op en verdeel het over het oppervlakte. Daarna kun je met de kwast het kozijn ‘dwarsen’, dus met de kwast nog een keer door de natte verf een dwarsstreep zetten. Zo verdeel je de verf het beste gelijkmatig. Als laatste nog één keer van beneden naar boven ‘natrekken’ in één soepele beweging. Let terwijl je verder gaat nog even goed op nieuwe druipertjes. Verf kon je tijdens het begin van de droging nog best corrigeren. Het spreekt voor zich dat bij waterbasis verf die tijd wel veel korter is…
  12. Twee lagen verf is altijd beter dan één laag. Het is sterker, en het is altijd mooier. De glans wordt beter (ook bij zijdeglansverf) en de kleur wordt voller. Wil je een extra sterke laag? Gebruik dan bij voorkeur hoogglansverf. Als je liever een zijdeglans afwerking wilt, kun je ook een eerste laag hoogglansverf gebruiken en aflakken met zijdeglansverf. Dat geeft toch een sterker resultaat! Tussen de twee lagen natuurlijk wel weer even schuren met korrel 240. Schuren zorgt voor krasjes in de verf en dat zorgt er weer voor dat de verf goed hecht en zich gemakkelijk invreet.

Gerelateerd: schuifpui kozijn. Geen zin in onderhoud? Ga voor kozijnen van kunststof.

14 reacties op “Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?”

  1. Ik heb een schilder die het buitenwerk niet goed heeft schoongemaakt en vuil (ik vermoed o.a. stof en spinnenrag) heeft ingeschilderd. Kunnen daar consequenties in de toekomst aan zitten?
    Daarnaast heeft hij de onderzijde van lekdorpels niet meegeschilderd en de ruimte van een cm tussen de staander en en de rabbatdelen. Mij lijkt dat je alles moet schilderen.

  2. Ik heb de afgelopen dagen de kozijnen buiten geverfd. Ik ben tevreden met het resultaat, maar er is helaas op wat plekken witte verf op de bakstenen gekomen. Ik was eerst van plan de kier tussen kozijn en baksteen te kitten, waarmee de verf op de bakstenen ook grotendeels bedekt zou worden, maar ik lees in een andere artikel dat ik dit beter niet kan doen.
    Heeft u een tip hoe ik de verf van de bakstenen kan krijgen? Met terpentine lukt het niet.

    1. Ik heb ergens in een eerdere reactie op een vraag op deze site gelezen dat je de verf eraf kan “schuren” met een klein stukje baksteen van dezelfde kleur.

  3. Mijn vraag gaat over de werking van verschillende kleur in de lagen verf.

    Ik schilder altijd met Sigma S2u, zowel de primer als de aflak. In ons “nieuwe” huis zijn de kozijnen een witte tint en wij willen deze ral 7021 (bijna zwart).
    Nu heb ik wel eens gehoord dat er een verschil bestaat in de krimp en uitzetting per kleur verf en dat het daarom het niet verstandig is om een donkere kleur over een witte te zetten en andersom.

    Mijn vraag: is dat waar en kan ik dan beter al het houtwerk kaal halen ondanks dat het oude schilderwerk er nog goed uitziet? (Kozijnen bevinden zich zowel op het noorden, oosten, zuiden en westen)

    Alvast hartelijk dank,

    Pauline

  4. Dag. Ik las dat het niet slim is om de kieren tussen muur en kozijn te kitten. Ons jaren 30 huis met amerikaans grenen kozijnen (met uizondering van de eiken liggers) had wel heel erg ruime kieren dus heb ik die wel dichtgemaakt. Met kit op polymeer basis. Overschilderbaar en flexibel. Tot op heden nog geen last van loslatende verf op de kozijnen.

  5. Nog een vraag. De kiertjes tussen kozijn en glaslatten maak ik dicht met acrylaatkit. Toch komen die kiertjes vaak en snel terug. Is dichten met stopverf een optie? Scheurt dat wellicht minder snel?

  6. De oude verflaag op onze kozijnen is nog aardig goed, maar we willen deze graag een andere kleur geven. Ik ga beginnen met schuren met korrel 180, hier heb ik thuis nog wat van liggen. Ik hoop dat het resultaat mooi wordt!

  7. We komen er samen niet uit over het verven van de kozijnen. Er moet donkergrijs op komen. Maar nu wilt mijn partner mat en ik hoogglans. Iemand een idee waarom welke het beste is.

  8. Ik wil mijn kozijnen aan de buitenkant verven.
    Maar nu zit ik met de uitzetramen en de tochtstrips.
    Wat is het beste om te doen? De oude tochtstrips verwijderen, dan verven en nieuwe tochtstrips plaatsten? Of kan ik de tochtstrips best afplakken en dan de rest van het kozijn verven?

    Met vriendelijke groet,
    Martijn van Dijken

  9. Hallo ik ben Jaap Dekker.

    Ik heb een vraag over ( kozijnen ) buiten te schilderen.
    Vraag:
    Mijn huis zit redelijk goed in de verf, er zit geen glans meer op de verf, kan ik hier zo over heen schilderen als ik het dood heb geschuurd en goed schoon heb gemaakt?

  10. Heb in de onderdorpel van het kozijn op een aantal plaatsen een roestig plekje van een spijkertjes zitten. Hoe kan ik dit het beste weg werken. De kozijnen zijn nu geschilderd met sigma schakel verf. Wil dit weer gebruiken is dit slim?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten