12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Kwast,maar met welke een goed resultaat?

Serieuze klussers met ervaring willen over het algemeen alleen met de kwast werken. Op grote oppervlakten is het vaak lastig een glad resultaat te krijgen. Dit hoeft in de eerste plaats helemaal niet te liggen aan hoe goed je bent in het verven. Veel meer ligt het aan de kwast die je gebruikt of aan de snelheid die je hebt.

kwastenEr zijn eigenlijk drie kwaliteiten te onderscheiden:
De wegwerp;
de doe-het-zelf;
de professionele kwast.

De wegwerp variant is van geringe kwaliteit. Vaak zijn de haren gezet in een kunststof bus. Deze kwasten verharen sterk en zijn echt geschikt voor karweitjes die geen goede kwast nodig is. Ideaal om voor de afbijt te gebruiken!
De doe-het-zelf variant wordt veel gebruikt. Deze heeft een metalen bus waarin de varkensharen zijn gezet.
De professionele kwaliteit is niet alleen voor profs te hanteren. Sterker; met deze soort kan iedereen het beste resultaat behalen. Dit ligt zeker niet alleen aan de kunde van schilder. Dit exemplaar heeft alle eigenschappen in zich om tot een mooi en strak resultaat te komen.

De professionele variant is (net als de doe-het-zelf versie) van varkenshaar en gezet in een metalen bus. Er zijn een aantal grote verschillen met de doe-het-zelf kwaliteit. De haren zijn langer, wat je gereedschap veel soepeler maakt.  Daarnaast zijn deze haren aan de bovenzijde ‘gespleten’. En er zit véél meer haar in deze kwaliteit. Dat maakt dat de verf zich beter op de haren vasthoudt, waardoor een goede verdeling van de verf op de ondergrond merkbaar beter is. En het resultaat is gemakkelijker streeploos af te leveren.

Deze is duurder dan de overige kwaliteiten. Daar tegenover staat dat deze kwasten ook heel goed zijn schoon te maken. Daarvoor is het kopen van deze kwaliteit niet alleen een investering in je werk, maar ook zal je de aankoop terugverdienen. Omdat de haren haast niet loslaten, zal de kwast ook veel langer meegaan.

Een platte kwast of een ronde kwast?
Deze vraag is heel gemakkelijk te beantwoorden. Gebruik een ronde voor houtwerk zoals kozijnen, deuren en meubeltjes. Ook de grote(re) oppervlakken zijn het beste te schilderen met een ronde kwast. Dit komt doordat je met een ronde de verf veel beter kunt verdelen dan met een platte kwast. Goede verdeling van de verf, zorgt voor veel minder druipers.
Een platte variant wordt veel gebruikt voor het beitsen van hout, zoals bijvoorbeeld schuttingen. Hierbij werk je sneller en gemakkelijker met het platte materiaal.

Een paar tips
Als je kwasten voor het eerst gebruikt, kun je deze het beste eerst de haren over een grof schuurpapiertje halen. Hiermee trek je de meeste loszittende haren eruit.
Tijdens de klus kun je de kwast het beste laten overnachten in een pot met water. Gebruik géén pot met kwastenreiniger of terpentine! De verf die nog in de kwast zit zal gaan verdunnen, zodat je bij de start erg last zal hebben van druipers.
Schoonmaken kun je wel het beste doen met kwastenreiniger. In tegenstelling tot terpentine, lost kwastenreiniger de verf ook op. Na-wassen met water en zeep is het beste. Ook zeep kan verf oplossen, en haalt de laatste troep uit de kwast. Probeer de kwast zo goed mogelijk schoon te maken, ook diep in de haren. Als je dit niet zorgvuldig doet, zal de verf die diep in de haren zit (o.a. onderin de kwast, bij de bus) hard worden. Dit maakt de kwast natuurlijk onnodig hard. Bewaar je materiaal hangend, bij voorkeur in een Kwastinette. Of nog beter, bewaar je professionele kwasten in ‘kwastengel‘.

Durf dus te investeren in goed materiaal. Het is het resultaat dubbel en dwars waard!

1 reactie “Kwast”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten