12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Zonder problemen MDF schilderen

Wil je MDF verven? Dan is het goed om vooraf een aantal dingen te weten om problemen te voorkomen. Regelmatig staat er in fora en in vraagbaken op internet noodkreten van klussen die met MDF werken. Vandaar dat we hier een keer in een blog aandacht aan geven.

*Tip:

→ Vrijblijvend advies nodig? Ontvang  gratis tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Wat is MDF?

MDF (Medium-Density Fibreboard) is geperst board van houtvezels, die door middel van hars aan elkaar verbonden zijn. Het is ideaal plaatmateriaal om meubels, deuren of kasten van te maken omdat het zich erg goed laat verwerken. De platen moeten wel altijd geschilderd worden, omdat het materiaal heel gemakkelijk vocht opneemt en daardoor dan uit gaat zetten.

MDF schilderen is geen probleem, zolang je maar met een aantal problemen vooraf rekening houdt

mdf schilderenHet is van belang dat MDF voordat je het gaat schilderen, eerst heel goed ontvet met thinner. Veel mensen hebben problemen met de droging van de verf, als dit niet goed gebeurt. De verf blijft dan lang kleverig of plakkerig. Vaak gebeurt dit ná het gronden, bij het opbrengen van de toplaag. Dit probleem zie je vooral bij waterbasis verf optreden. De oorzaak van de drogingsproblemen is de hars die de vezels van het MDF bij verbindt. Hars is vettig en verf dat met vet in aanraking komt hecht veelal slecht en kan drogingsproblemen krijgen. Soms slaat het vet door de grondlaag, waarbij het op de grondlaag gaat ‘drijven’. In dat geval zal de toplaag slecht kunnen drogen.

Ontvetten met thinner is de remedie. Daardoor los je vetlaag op. Daarna kun je het MDF schilderen. Laat de lap met thinner drogen voor je het in de afvalemmer gooit, anders kan het door zuurstof- gebrek spontaan gaan ontbranden!

MDF schilderen; droging

Heb je nu een probleem met de droging? Dan heb je er niet iets aan om met thinner je verflaag te ontvetten. Daarmee zal je de verf alleen maar weer oplossen, wat meestal er niet beter op wordt. Probeer dan een oud  ‘grootmoeders-trucje’ dat heel goed werkt: voeg aan een emmer water een fikse scheut schoonmaakazijn en neem de verflaag hiermee af. In de meeste gevallen ‘schrikt’ de verf dan, waarna de droging toch door zal zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten