Owatrol

Owatrol als verftoevoeging

Owatrol is vooral bekend in de schildersbranche en in de industrie. In de eerste plaats is het goed te gebruiken als verdunningsmiddel voor verf als alternatief van terpentine. Het is dus uitsluitend te gebruiken in verf op terpentinebasis. Daarbij maakt het niet uit om wat voor verf het verder gaat. Voor alle verf, beits of vernissen verbetert het de kwaliteit én het eindresultaat!

Doordat de inhoud van de vaste stoffen in Owatrol erg hoog is, zorgt het gebruik ervan voor een hogere laagdikte na de droging. Het beschermt dus beter. Ook zorgt het voor een betere hechting, omdat de verf gemakkelijker ‘invreet’ in de ondergrond. Het vertraagt ook de droging ietsjes, waardoor de verf een langere ‘open tijd’ houdt en de verf beter zal vloeien. Je krijgt door het gebruik van Owatrol dus veel minder last van strepen of een sinaasappel-effect bij rollen. De vloeiing wordt er stukken beter van.

Glans en kleur wordt door het gebruik niet beïnvloedt. Een aantal jaren geleden kon hoogglans verf wel eens een vlekkerige glans geven, maar volgens de fabrikant van Owatrol is dit probleem verholpen.

Owatrol als roestomvormer

Ook als roestomvormer heeft het een functie. Doordat het zich diep in roest doordringt en tijdens droging keihard wordt, zet het product roest geheel vast. Dit kun je bereiken door de olie rechtstreeks en onverdund op het roest te kwasten. De olie dringt dan diep in het roest door en zet het om in een harde vaste laag. Hierna kun je het gewoon gronden en overschilderen. Verdun je de grondverf met 10% met deze olie, dan maak je er direct een metaalprimer van. De grondverf zal zich beter in het metaal vreten, wat de hechting bevordert. Ook is de grondverf dan roestwerend.

Er zijn dus verschillende redenen om altijd Owatrol als verdunningsmiddel te gebruiken. Eigenlijk kun je ook concluderen dat dit ‘wondermiddel’ alleen maar voordelen biedt, en je met deze toevoeging het schilderwerk alleen maar beter én mooier maakt!

Owatrol kopen? Klik hier

Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Bespaar jezelf tijd en moeite. Schakel een schildersbedrijf in. Maar eerst, vergelijken! Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

13 Comments

 • Peter Schoof

  Beste Verfklussen,
  Is er ook een middel als Owatrol voor waterbasis verf?
  Groet van Peter

  • Verfklussen

   Beste Peter,
   Er is helaas geen toevoeging als Owatrol voor watergedragen verf. Om een roestvrije ondergrond te krijgen is het beter om een goede roestwerende primer te gebruiken. Wil je de ‘open tijd’ van watergedragen verf verlengen, dan zijn we wel diverse vertragers op de markt. Deze kun je gebruiken om de verf langzamer te laten drogen, wat de vloeiing ten goede komt.

 • marcel engelbosch

  kan men owatrol ook op anderene vernis zetten voor een beteren rusultaat

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Marcel, Wat bedoel je precies met over een andere vernis zetten? Ga je Owatrol puur gebruiken? En wat houdt een ‘andere’ vernis precies in?

 • Jan

  Hoeveel owatrol moet je toevoegen aan 1 liter lak?

  • Verfklussen Trendzetters

   Dat is afhankelijk waarvoor je de toevoeging gebruikt. Als het voor de vloeiing is, is een klein scheutje al voldoende. Om de verf roestwerend te maken is weer een andere verhouding nodig. Waar gaat u het voor gebruiken?

 • Ron

  als het alleen maar voordelen heeft en een win win situatie is

  waarom voegt de fabriek dit niet standaard toe?
  Lijkt me toch dat het streven is om de beste verf te maken voor de fabrikanten

  • Verfklussen

   Goede vraag, Ron! Ik heb het antwoord ook niet..

 • Bas

  Ik ben schilder en heb onlangs een woning geschilderd waarvan de oude verflaag was voorzien van Owatrol. Deze verflaag zat 10 jaar. Het was nog in zeer goede staat en de hechting was subliem. Het lukte me niet met de gebruikelijke 120 korrel te schuren, met 80 kreeg ik pas stof. Wat geschreven wordt over Owatrol is dus waar. Ik gebruik het nu als toevoeging in mijn grond- en lakverf. In beiden een klein scheutje en je merkt nagenoeg niets in het verwerken. De droogtijd duurt iets langer maar is te verwaarlozen.

 • johnny

  Hoi ik ben ook schilder en werk voornamelijk met Sigma producten.
  Zelf ben ik fan van allure gloss. heeft iemand ervaring hier mee?

  • Verfklussen

   Beste Jonny,

   Je kunt het beste op deze pagina vrijblijvend meerdere offertes aanvragen.

 • M van zanen

  Kan ik op mijn roestige tuindersvlet ,voornamelijk het onderwater gedeelte ook eerst owatrol en dan mijn overgebleven voorraad ouderwetse koopt der gaan toepassen ?

 • Miranda hoskens

  De owatrol is zwart van kleur, heeft dit dan geen effect op de kleur van de verf als dut gemengd wordt?

 • Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *