12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Owatrol als verftoevoeging

Owatrol is vooral bekend in de schildersbranche en in de industrie. In de eerste plaats is het goed te gebruiken als verdunningsmiddel voor verf als alternatief van terpentine. Het is dus uitsluitend te gebruiken in verf op terpentinebasis. Daarbij maakt het niet uit om wat voor verf het verder gaat. Voor alle verf, beits of vernissen verbetert het de kwaliteit én het eindresultaat!

Doordat de inhoud van de vaste stoffen in Owatrol erg hoog is, zorgt het gebruik ervan voor een hogere laagdikte na de droging. Het beschermt dus beter. Ook zorgt het voor een betere hechting, omdat de verf gemakkelijker ‘invreet’ in de ondergrond. Het vertraagt ook de droging ietsjes, waardoor de verf een langere ‘open tijd’ houdt en de verf beter zal vloeien. Je krijgt door het gebruik van Owatrol dus veel minder last van strepen of een sinaasappel-effect bij rollen. De vloeiing wordt er stukken beter van.

Glans en kleur wordt door het gebruik niet beïnvloedt. Een aantal jaren geleden kon hoogglans verf wel eens een vlekkerige glans geven, maar volgens de fabrikant van Owatrol is dit probleem verholpen.

Owatrol als roestomvormer

Ook als roestomvormer heeft het een functie. Doordat het zich diep in roest doordringt en tijdens droging keihard wordt, zet het product roest geheel vast. Dit kun je bereiken door de olie rechtstreeks en onverdund op het roest te kwasten. De olie dringt dan diep in het roest door en zet het om in een harde vaste laag. Hierna kun je het gewoon gronden en overschilderen. Verdun je de grondverf met 10% met deze olie, dan maak je er direct een metaalprimer van. De grondverf zal zich beter in het metaal vreten, wat de hechting bevordert. Ook is de grondverf dan roestwerend.

Er zijn dus verschillende redenen om altijd Owatrol als verdunningsmiddel te gebruiken. Eigenlijk kun je ook concluderen dat dit ‘wondermiddel’ alleen maar voordelen biedt, en je met deze toevoeging het schilderwerk alleen maar beter én mooier maakt!

Owatrol kopen? Klik hier

24 reacties op “Owatrol”

  1. Beste Peter,
   Er is helaas geen toevoeging als Owatrol voor watergedragen verf. Om een roestvrije ondergrond te krijgen is het beter om een goede roestwerende primer te gebruiken. Wil je de ‘open tijd’ van watergedragen verf verlengen, dan zijn we wel diverse vertragers op de markt. Deze kun je gebruiken om de verf langzamer te laten drogen, wat de vloeiing ten goede komt.

   1. Helaas is dit niet meer de juiste informatie…
    Er bestaat : Owatrol Floetrol..
    Toevoeging voor latex-, emulsie- en acrylverven voor verbetering van de vloeiing en verwerkbaarheid.

    * Verhoogt de vloeiing van de verf en voorkomt kwaststrepen, rolafdrukken en schaduwstrepen.
    * Verbetert de verwerkbaarheid van de verf in moeilijke omstandigheden (hitte, luchtvochtigheid).
    * Door de verlengde ‘open tijd’ zeer geschikt voor decoratieve technieken.
    * Bij gebruik van spuitapparatuur een smerend effect, verhoogt de levensduur en verbetert het 
spuitpatroon.
    * Zowel bij handmatige als spuitapplicatie is minder druk nodig.
    * Ideaal bij het afwerken van grote oppervlakken.
    * De 500 ml spuitflacon is bij uitstek geschikt voor toepassing bij decoratieve technieken.
    Owatrol Floetrol 1 liter.

    https://owatrol.nl/product/owatrol-floetrol/

    Zoek het maar op de website van Owatrol,
    Kan zelfs bij latex op de muren, hout binnen etc,
    Krijg mooie egale dekking zonder strepen, of sinasappel effect met lakken met op watergedragen verf..

    Ik ben er al helemaal fan van, groetjes een jonge dame doe van verven en klussen houdt..

  2. Er is zeker wel een owatrol voor watergedragen lakken muurverf verkrijgbaar
   Die het productieproces van de lakken verrijkt verdunnen met water of terpentine maakt de verf
   Schraal en vloeit dus niet uit .
   ANTON

  3. Lees mijn berichtje, cq hieronderstaande reactie, op jou vraag dat er geen owatrol voor water basis verf bestaat, jazeker bestaat dat!
   hieronder,
   Veel Suc6 met je verf klus

  1. Beste Marcel, Wat bedoel je precies met over een andere vernis zetten? Ga je Owatrol puur gebruiken? En wat houdt een ‘andere’ vernis precies in?

  1. Dat is afhankelijk waarvoor je de toevoeging gebruikt. Als het voor de vloeiing is, is een klein scheutje al voldoende. Om de verf roestwerend te maken is weer een andere verhouding nodig. Waar gaat u het voor gebruiken?

 1. als het alleen maar voordelen heeft en een win win situatie is

  waarom voegt de fabriek dit niet standaard toe?
  Lijkt me toch dat het streven is om de beste verf te maken voor de fabrikanten

 2. Ik ben schilder en heb onlangs een woning geschilderd waarvan de oude verflaag was voorzien van Owatrol. Deze verflaag zat 10 jaar. Het was nog in zeer goede staat en de hechting was subliem. Het lukte me niet met de gebruikelijke 120 korrel te schuren, met 80 kreeg ik pas stof. Wat geschreven wordt over Owatrol is dus waar. Ik gebruik het nu als toevoeging in mijn grond- en lakverf. In beiden een klein scheutje en je merkt nagenoeg niets in het verwerken. De droogtijd duurt iets langer maar is te verwaarlozen.

 3. Kan ik op mijn roestige tuindersvlet ,voornamelijk het onderwater gedeelte ook eerst owatrol en dan mijn overgebleven voorraad ouderwetse koopt der gaan toepassen ?

  1. JA OOK VOOR HET ONDERWATER SCHIP IS HET VAN TOEPASSING
   ZOUT WATER GEEFT ROEST EN OWATROL GEEFT BESCHERMING VAN LAK
   IK GEBRUIK HET AL JAREN VOOR MIJN DOERAK NL.GEBOUWDE BOOT
   VLAK EN STRAK IN DE LAK ,
   HEETF GEEN EFFECTIEVE VERANDERING VAN KLEUREN OF HOOGGLANS.
   ANTON

 4. ik wil een ijzeren tuintafel opnieuw wit verven. Ik heb alle roest verwijderd en de hele tafel gelakt met Owatrol. Kan ik hem nu aflakken met acrylverf?

 5. Goede toevoeging en smeert super, alleen door wittinten vergeeld de verf sneller . En droogtijd is ca. 2x zo lang bij alkydverf.
  Is owatrol op basis van walnootolie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten