12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Wat doe ik tegen een schimmelprobleem in de badkamer?

Hoe kun je schimmel verwijderen en het probleem het beste aanpakken. Slechte ventilatie in de keuken of badkamer is de meest voorkomende oorzaak van schimmelvlekken op de muren. De zwart/grijze, soms wollige plekken vind je ook in vochtige kelders, schuren of andere koude plaatsen in huis. Het plaatsen van een goede ventilator is aan de raden, maar niet altijd afdoende. Wat kun je met verf bij schimmel verwijderen?

De schimmel verwijderen

Vaak gaat schimmel samen met een bladderende ondergrond. In dat geval is het raadzaam de hele ondergrond goed af te steken. Dit gaat meestal een stuk gemakkelijker als je de ondergrond insmeert met behanglijm. Dit maakt de onderlaag zacht, waardoor de oude laag er gemakkelijker af te steken is. Een voordelige behangafstomer kan nog sneller helpen. De stoom zal ervoor zorgen dat de onderlaag loskomt.
Na het afsteken moet eerst de oorzaak van het bladderen nagegaan worden. Meestal komen de bladders door een zanderige ondergrond. In oude badkamers kan er in vroeger tijden witkalk gebruikt zijn. Deze veegvaste muurverf geeft af, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. Ook kan het zijn dat er eerder een goedkope muurverf is gebruikt. Deze kan tijdens de veroudering ook gaan afgeven.

Poederende ondergrond

Geeft de ondergrond af, was het geheel goed af met ruim water met een scheutje verfreiniger. Blijft het hierna toch nog wat afgeven, gebruik een voorstrijk tegen poederende ondergronden. Smeer dit op de ondergrond, bij voorkeur met een blokkwast. Als na droging de ondergrond een zachte zijdeglans heeft, is dit het teken dat de voorstrijk voldoende is opgebracht.

In het geval van schimmelvorming is het belangrijk dat vóór het gebruik van voorstrijk de schimmel gedood wordt. Anders heeft schimmel verwijderen geen zin. Schimmel is namelijk een plantje, dat groeit op de muur. Het allerbeste hiervoor is Bison (tegenwoordig Air Max) Schimmelvreter. Dit doodt de schimmel, waardoor het geheel weer volledig schoon is. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een fikse scheut chloor in het water.

Nu de ondergrond droog, schoon en vrij van poeder en de schimmel is gedood, kan een nieuwe laag worden opgezet. Gebruik hiervoor een schimmelwerende muurverf, geschikt voor vochtige ruimtes. Deze muurverf is ook te verkrijgen in lichte kleuren.

Lees meer over:

1 reactie “Schimmel verwijderen”

  1. Ik heb zelf ook schimmel in mijn badkamer en dat komt waarschijnlijk, omdat ik niet genoeg aan vochtbestrijding heb gedaan. Het is inderdaad een goed idee eerst de schimmel te doden, voordat men begint met het voorstrijken. Ik ga het middel dat u aanbeveelt proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten