12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Weet je niks leukers dan schuren?

Nee, het is geen leuk werk. Het is zelfs misschien voor veel klussers iets waar ze liever niet aan beginnen. Het is echter wel heel belangrijk. Noodzakelijk zelfs.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox en vergelijk de prijzen.

Waarom is schuren zo belangrijk? Als niet (goed) geschuurd is zal de verf minder hechten. Lakverf hecht zich het beste aan oppervlakten die niet te glad is. Daarnaast zal je bij te gladde oppervlakten ook last krijgen van ‘druipers’. De verf ‘plakt’ niet op de ondergrond en zal naar beneden zakken. Voor de hechting én voor het resultaat is schuren dus een noodzakelijk ‘kwaad’.

Maar eerst… altijd goed schoonmaken. Het goed ontvetten van de ondergrond is erg nodig. Er zitten natuurlijk altijd vet-resten op oppervlakten. Ook buiten, van bijvoorbeeld roet uit het regenwater. Ontvet goed vóórdat je gaat schuren, want anders schuur je de vuiligheid juist ín de ondergrond. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Na het ontvetten even goed naspoelen met schoon water en daarna kan er begonnen worden aan het schuren.

Belangrijk bij schuren is dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Een schuurmachine is aan te bevelen, zeker voor grotere oppervlakken. Voor lastig bereikbare hoeken zijn er ook diverse schuurmachines verkrijgbaar die een driehoekje als vorm hebben. Hiervoor kom je zonder veel problemen toch goed in de lastig bereikbare hoekjes en randjes.

Gebruik niet te fijn schuurpapier. Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken tussen de laklagen door. Minder handig is om dit met de schuurmachine te bereiken. Een schuurblokje is hiervoor veel praktischer.
Middel schuurpapier (korrel 120) is aan te raden voor het goed opschuren van intacte lagen schilderwerk. Hiermee schuur je het te lakken oppervlakje goed ‘dood’ zonder te ver door te schuren.
Grof schuurpapier (korrel 80 of 60) is nodig als het schilderwerk slecht is. Hiermee kun je zo ver door-schuren tot je lagen verf afgeschuurd hebt.

Trouwens, sommigen mensen vinden het erg prettig om met watervast schuurpapier te schuren. Niet geschikt voor de schuurmachine, maar je hebt natuurlijk wel veel minder last van stof. Met nat schuurpapier te schuren adem je natuurlijk ook de vieze stofdeeltjes niet in en is daardoor een stuk gezonder. Schuur je met de schuurmachine of met droog schuurpapier, draag dan altijd een stofmasker!

Vergeet niet na het schuren het werk met een kleefdoekje of met vocht goed af te nemen. Niets is zo vervelend als die fijne stofdeeltjes in de natte verf terug te vinden! Wil je dat niet? Dan is het het gebruik van waterproof schuurpapier natuurlijk ook een optie.

tip: licht opschuren en ontvetten tegelijk?
Alabastine schuurgel

3 reacties op “Schuurpapier voordat je gaat verven”

  1. Bedankt voor publiceren van deze awesome artikel.
    Ik ben een lange tijd lezer, maar ik heb nog nooit gedwongen om een reactie achterlaten. Ik geabonneerd op uw blog en deelde dit op mijn Facebook.
    Nogmaals bedankt voor een geweldige post!

  2. Bedankt voor het delen van deze goede tips om mijn verfklus mee voor te bereiden. Schuren is inderdaad niet het meest leuke klusje, maar wel noodzakelijk inderdaad. Ik ga morgen gelijk de benodigde spullen halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten