12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
Fallback Image

Een metalen hek is een aanwinst voor jouw tuin. Het is echter ook een hek wat in weer en wind staat. De verflaag die op het hek zit zal dan ook door de loop der jaren heen aangetast raken. We hebben een stappenplan gemaakt voor het schilderen van een metalen hek.

  • Oude verf verwijderen. Voordat je een metalen hek gaat schilderen zal je toch eerst de oude verf moeten verwijderen. Verf die los bladdert van jouw hek haal je eerst weg. Dat doe je met een plamuurmes of een platte schroevendraaier. Je kan verf die loskomt in kleine stukjes ook verwijderen met een stuk grof schuurpapier. Denk eraan dat je altijd goed je mond en neus beschermt. Verder zal je goed je mond moeten beschermen met een mondkapje.
  • Roest verwijderen. Hekwerk met beschadigde verf heeft vaak te maken met roest. Roest verwijderen is een klus die je eveneens met beschermende kleren aan moet uitvoeren. Schuur het roest met een grof schuurpapier weg. Denk eraan dat je eveneens je mond beschermt. Roest verwijderen met een schuurmachine zorgt ervoor dat de corrosie deeltjes in de lucht komen. Dit is uiterst gevaarlijk voor je gezondheid. Het is dan ook zaak dat je deze klus altijd buiten uitvoert. Heb je de delen hekwerk naar binnen gehaald, zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd is terwijl je de werkzaamheden uitvoert.
  • Afschuren over het hele hekwerk heen. Na het verwijderen van de delen oude verf en roest is het tijd om het hele hekwerk te schuren. Dat doe je met middelgrof schuurpapier. Wanneer de ondergrond heel onregelmatig is geworden moet je eerst flink schuren om tot een egale ondergrond te komen. Je wil immers een mooi strak stuk hekwerk te hebben na de werkzaamheden.
  • De keuze. Op het moment dat je gaat schilderen kan je kiezen voor twee soorten verf. We gingen bij het bovenstaande schema uit van een hekwerk wat wordt afgewerkt met grondverf en lak. Kies je er echter voor om meerdere werkzaamheden in één keer te doen, dan kan je ervoor kiezen om te kiezen voor een verfsoort zoals Hammerite. Dit is een hamerslagverf die je aanbrengt over een hekwerk heen. Zaken als roest zullen op dat moment worden verwijderd door de verflaag. Wanneer een hekwerk dus nog egaal is en een enkele onregelmatigheid heeft is dit de oplossing die het minste werk oplevert. Heb je een hekwerk wat ernstig beschadigd is, dan heb je er meer werk aan. Je zal in dat geval moeten kiezen voor een laag grondverf en een laag lak daar overheen.
  • Ontvetten. Voordat je een verflaag gaat aanbrengen zal je eerst goed moeten ontvetten. Je kan dit doen met behulp van een ammoniak oplossing. Denk eraan dat de ammoniak schadelijk is voor het milieu. Gebruik dus niet teveel en spoel de vloeistof naderhand niet weg in je tuin.
  • Grondverf. Een metalen hek wat je met grondverf gaat afwerken moet eerst strak glad worden gemaakt met schuurpapier. Vervolgens breng je een laag grondverf aan. Dat doe je met stevige vegen. Je hoeft geen dunne laag aan te brengen. Voor een goed gelakt hekwerk wat het weer goed aan kan is een behoorlijke laag verf nodig. Kies een grondverf die geschikt is om op metaal te worden aangebracht. Kies je grondverf die niet geschikt is voor metaal dan zal deze niet hechten. Breng de grondverf in één richting aan. Van boven naar beneden is de meest gebruikte richting. Veeg de druipers goed weg zodat je een mooi strak resultaat krijgt.
  • Afschuren. Na het aanbrengen van en laag grondverf schuur je de ondergrond nogmaals licht op. Het stof veeg je goed weg met een licht vochtige doek voordat je verder gaat met de volgende verflaag.
  • De eerste laag lak. De uiteindelijke lak breng je aan over de grondverf heen. Wacht tot de grondlaag goed gedroogd is. Het beste werk je met meerdere dunne lagen lak. Een metalen hek werk je af met hamerslag verf of met een lak op basis van oplosmiddel. Wacht na het aanbrengen een aantal uren tot de laag droog is. Kijk op de verpakking wat de droogtijd van de verf is.
  • Afschuren. De eerste laag lak schuur je met een fijn schuurpapier nogmaals licht op. Ook hierna veeg je met een doek het stof weg. Daarna is het tijd voor de een na laatste stap.
  • De tweede laag. De tweede laag breng je aan wanneer de eerste laag goed is gedroogd en opgeschuurd. Ook deze laag is dun voor een goed resultaat.
  • Geduld. Voordat je de poort in jouw hek sluit moet de verf eerst goed drogen. Het is een kwestie van geduld voordat je optimaal van het door jou uitgevoerde werk kan genieten.

Toch liever laten doen

Zie je er tegenop om een hek zelf te gaan schilderen dan kan je er altijd een schildersbedrijf voor inhuren. Vraag daarvoor eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. De offertes vergelijk je vervolgens op deze punten:

  • Alle prijzen inclusief BTW. Over het arbeidsloon van het schilderbedrijf betaal je het lage percentage BTW. Over de rest van de posten betaal je het hoge percentage BTW.
  • Voorrijkosten op de offerte. Voorrijkosten zijn een vaste kostenpost. Ze omvatten het klaarzetten van gereedschap en het aanvoeren van de materialen voor de werkzaamheden.
  • De kilometerkosten. De verreden kilometers om bij jouw huis te komen moet je vergoeden aan het schilderbedrijf. Dat doe je in de vorm van de kilometerkosten. Hierop valt uiteraard te besparen door een lokaal schilderbedrijf te kiezen.
Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten