12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Wat kan ik hier aan doen?

Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je altijd een goed gevoel. Maar heel soms kan dat gevoel na een dag omslaan in onzekerheid als je erachter komt dat de verf nog steeds plakkerig aanvoelt. Want wat nu? Hoe kun je dit oplossen? In dit artikel vertel ik meer over de mogelijke oorzaken en wat je er tegen kunt doen. Misschien sta je versteld over de simpele oplossing. Maar laten we eerst eens kijken naar de oorzaak.

Verf droogt niet op meubels

verven zonder schurenAls de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes. Soms dénk je dat je goed ontvet hebt, met bijvoorbeeld ammonia of een verfreiniger als St Marc, maar kan het probleem toch dieper liggen. Dit zie je gebeuren bij meubels die in de boenwas of olie staan. De onderhoudswas of de meubelolie dringt namelijk diep in het hout. En als dit niet goed weggeschuurd wordt, kunnen er problemen ontstaan met de droging van de verf of vernis. Je ziet dit ook gebeuren als er een witte gloed onder de vernis zichtbaar blijft. Dat is in feite onthechting op de ondergrond.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Een heel andere oorzaak van het niet willen uitharden van de verf kan zijn dat de omstandigheden niet optimaal zijn. Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid zal van invloed zijn op de droging. Als de temperatuur 15 graden is in plaats van de kamertemperatuur, zal de tijd die de verf nodig heeft om te drogen ook langer worden. Op de pot verf staat altijd een droging vermeld bij kamertemperatuur. Is die lager, heeft de verf dus langer nodig volledig te drogen. Ook de luchtvochtigheid speelt hierbij een rol. Een combinatie van die twee werkt dan vaak nog nadeliger in de tijd.

De oplossing

Als de verf plakkerig blijft aanvoelen, probeer dan een oplossing die misschien wel heel amateuristisch in de oren klinkt. Neem een emmertje water en gooi hier een fikse scheut schoonmaakazijn door. Neem het oppervlakte hiermee af. De verf zal even ‘schrikken’ en de droging zal doorzetten. Probeer dit eerst, voordat je de oude laag probeert te verwijderen. Vaak geeft dit heel veel werk, omdat de verf nog niet schuurbaar is. Met andere woorden: het wordt al snel een zootje. Tien tegen één dat de droging alsnog doorzet met azijnwater.

Lukt dit niet, of moet de oude laag er na droging alsnog af? Zorg dan dat de oorzaak van het probleem wordt opgelost voordat je opnieuw schildert. Bij het probleem van een meubel dat in de was of de olie staat, betekent dit goed ontvetten met thinner (of beter nog met St Marc) en steeds blijven schuren. Je kunt controleren of er nog vet in het hout zit, door je schuurpapier even om te draaien zodat het licht erop valt. Zie je glimmende plekken in opgehoopt schuurstof in het schuurpapier? Dan is de ondergrond nog vettig. Blijf dan tussendoor ontvetten en weer schuren tot het schuurstof droog in het schuurpapier blijft hangen.

8 reacties op “Verf blijft plakkerig”

 1. Ik heb ook de ervaring dat de verf wekenlamg plakkerig kan blijven op plekken die je tevoren hebt behandeld met epoxyplamuur (bijv Nylostop). Deze ervaring heb ik zowel bij een houten, als bij eenpolyester ondergrond. Is daar nog een goed advies voor. Ik dacht zelf aan een epoxyplamuur als tussenlaag .

 2. vandaag om ca. 11.00 uur de buitenkant van de voordeur geschilderd met een lak van sikkens. Het is nu 21.10 en ik heb net de raakvlakken met water en een scheut schoonmaakazijn met een spons nat gemaakt . De plakkerigheid is direct verdwenen, ik laat het nog drogen. ideale tip… dank daarvoor

 3. Het is me inderdaad weleens voorgekomen dat mijn verf nog plakkerig was. Uw tips zijn erg handig om dit probleem te voorkomen. Ik wist helemaal niet dat azijnwater de oplossing hiervoor was. Dit ga ik de volgende keer proberen.

 4. Ik heb gisteren de keukenkastjes met hoogglans geverfd. Nu een dag later is het nog plakkerig en komen er vingerafdrukken op als ik het aanraak. Wat nu te doen? Heb alles ontzet en licht opgeschort.

 5. Hallo (schilders).

  Ik heb een probleem met het schilderen van mijn buitendeur en kozijn.De ver wil niet echt uitharden is een week geleden geschilderd en als ik lichtjes wil schuren met fijn schuurpapier trek ik de verflaag er mee vanaf.Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn.Heb netjes geschuurd en afgewassen en goed laten drogen.Hopelijk weet u een reden hoe of waarom dit gebeurt.Met vriendelijke schildergroet.

 6. Hi Ik lees uw artikel over natte verf laten drogen door het te laten schikken met schoonmaakazijn en ik vroeg me af hoe dit precies werkt.
  Ik heb namelijk een muurschildering die ik binnenkort moet overschilderen maar deze muurschildering is met een soort drukinkt/verf op oliebasis geschilderd en is na 4 weken nog niet droog.

  Mijn vraag, werkt deze techniek ook met verf op olie basis?

  Met vriendelijke groet

  Jacob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten