12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
verven zonder schuren

Verven zonder schuren, kan dat? Want aan schuren heeft iedereen een hekel. Dat is begrijpelijk, want schuren is niet de leukste verfklus die bestaat. Maar wat voor handigheidjes bestaan er die schuren overbodig maakt? Of kun je gewoon niet anders en bestaat verven zonder schuren gewoonweg niet?

*Tip:

Jouw klus uitbesteden aan een ervaren schilder en benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schilders in je mailbox.

Waarom schuren?

Ooit was er eens een schilder die op deze vraag antwoordde met een wedervraag. Hij zei: “Fietsen zonder trappen, kan dat?”. Een niet heel aardig antwoord, maar het toont wel aan dat het schuren hoe dan ook een belangrijk onderdeel van de verfklus is. In dit artikel leggen we eerst uit waarom schuren nodig is. Daarna zullen we ingaan op situaties waarbij het verven zonder schuren misschien wél tot de mogelijkheden behoort.

Verf moet hechten

Naast het onontkoombare feit dat schuren nodig kan zijn om oneffenheden of beschadigingen te repareren, zorgt een goed geschuurd oppervlakte er ook voor om een goede hechting te krijgen. Verf moet zich kunnen ‘invreten’ (hechten) op de ondergrond. Hiervoor is het nodig dat de ondergrond niet te glad is. Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.

Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen. Hoogglanslak is zo hard en glad, dat de verf heel slecht zal hechten. En dus heel erg kwetsbaar is. En dat maakt dat je nog veel meer werk hebt om dit te repareren, dan de tijd die je denkt bespaard te hebben door de schuurbeurt maar over te slaan.

Alternatief voor schuren?

Maar zijn er dan mogelijkheden om toch te kunnen verven zonder schuren? Jawel, er zijn een paar handige hulpmiddelen die je in bepaalde gevallen kunnen helpen. Een aantal producten kunnen dit voor je vergemakkelijken.

st marc verfreinigerMisschien ben je in één van onze artikelen het al eerder tegengekomen: het product St Marc.
We hebben namelijk St Marc ook aangeraden als uitstekende verfreiniger die erg goed ontvet. Dat is namelijk ook heel belangrijk voor het zorgen van een goede ondergrond. St Marc kan wanneer je dat sterker aanmaakt (echt een fikse scheut in je emmer water) ook de ondergrond wat ‘beschadigen’, invreten. Als je het middel sterk aanmaakt, dan zul je zien dat je nadat je het afgenomen met St Marc, de ondergrond dof is geworden. Inderdaad, het verfwerk is als het ware licht geschuurd, en de verflaag kan dan rechtstreeks goed hechten. Let wel, dit geldt alleen bij ondergronden die goed intact zijn, glad zijn en geen schuurbeurt nodig hebben om beschadigingen te repareren. Ook moet niet de vloeibare St Marc (alléén geschikt als verfreiniger) gebruikt worden, maar is alleen de St Marc in poedervorm geschikt!

Een andere optie is Alabastine Schuurgel te gebruiken. Deze schuurgel is vergelijkbaar met vloeibaar schuurpapier. De werking is vrijwel hetzelfde als St Marc, maar deze schuurgel is gebruiksklaar!

Tip: wanneer je st marc in poedervorm heel sterk aanmaakt als papje, is het zo sterk dat het zelfs als milieuvriendelijke afbijt gebruik kan worden.

Zo zie je, verven zonder schuren ís mogelijk. Maar dan alleen met de juiste voorbehandeling met het juiste product, en als de ondergrond in perfecte conditie is. Lees ook eens ons artikel over schuurpapier.

Wil je niet met de hand schuren? Denk dan aan een schuurmachine.

22 reacties op “Verven zonder schuren”

  1. Ja hoor, het is goed mogelijk om een vernis te gebruiken op Merbau. Ook een beits is heel goed te gebruiken. Gaat het om hout dat nu kaal is? U moet het Merbauhout eerst goed ontvetten met thinner. Daarna de eerste laag 15% verdunnen en daarna nog zeker 2 lagen schilderen om een goede afwerking te krijgen.

 1. Hi, ik heb al een tijdje rondgestruind op je blog, en alvast bedankt voor de goeie tips!

  Ik heb pas een IKEA tafeltje gekocht, onbehandeld grenen. Ik wil hem met dezelfde beits beitsen als ik met onze boekenplanken heb gedaan. Die heb ik toentertijd helemaal vanaf gebruikt steigerhout geschuurd etc. Me dunkt dat dit tafeltje al helemaal geschuurd zal zijn (zit nog in verpakking) maar aangezien het ook niet geolied is of zo, kan ik de beits er gelijk opdoen? Of toch eerst ontvetten/licht opschuren?

  Alvast bedankt!

 2. Wat een goed artikel! Een vraagje:kan ik deze methode ook gebruiken om een radiator verfklaar te maken, dus alleen met st. Marc en dan niet schuren? Het is een oude, vergeelde radiator die ik wil gaan opknappen, maar ik vind schuren echt vervelend…. bedankt voor je antwoordt!

 3. Sorry, maar dit artikel is echt de grootste onzin die ik heb gehoord.
  Ik werk al ruim 28 jaar als schilder en in de praktijk werkt St. Mark of ander middeltjes echt niet zo goed als beweerd word.
  Schuren is en blijft nog altijd een van de belangrijkste handelingen bij goed schilderwerk.
  Maar als men ervoor kiest om niet te schuren, dan is een goede sterke ammoniak 1000x beter (en ook nog stukken goedkoper) dan al die flutmiddeltjes.

 4. In bovenstaande tekst,komt nog al voor :”…het verven…”.Het verwerken van verf heet:schilderen met verf;een schild aanbrengen.Wij spreken toch ook niet van het houten van een schuur? Of het garen van een rok.Een rok naai je met garen.Tis maar een weet ! Overigens worden stoffen wel geverft! Want hier breng je geen” schild “aan…Bernard.

  1. Verven is in de Nederlandse taal een prima synoniem voor schilderen. En als je zo nodig onnodige kritiek wilt uitoefenen dan zou ik eerst maar op mijn eigen spelling letten!
   Stoffen worden geverfd en niet geverft.

 5. Ik heb 2jaar geleden een hooiberg geschilderd De verf was flink aan het afbladderen Met de hogedrukspuit afgespoten waarbij in het vloeistoftankje een sterke oplossing van st marc poeder zat Daarna afspoelen met de spuit met schoon water Daarna 2keer afgelakt De hooiberg zit nu prima in de verf en vertoont geen gebreken.

 6. Hallo,
  Kun je deze methode ook gebruiken op vloeren? De vloer is net te oneffen om goed te schuren, waardoor je op sommige plekken teveel hout moet wegschuren om alles mooi ff geschuurd te hebben. De vloer is erg lelijk geworden door de vorige bewoner, nu zou ik het graag willen schilderen… Goeie tips? Ander lak afbijtend materiaal wat ik kan gebruiken?

  Dankuwel voor uw hulp.

  Met vriendelijke groet
  Angéla

 7. u spreekt over de poeder st marc :
  Tip: wanneer je st marc in poedervorm heel sterk aanmaakt als papje, is het zo sterk dat het zelfs als milieuvriendelijke afbijt gebruik kan worden.

  mijn vraag is de verhouding van :> poedervorm heel sterk aanmaakt als papjemilieuvriendelijke afbijt gebruik kan worden.

 8. Hallo, waarom moet je het hout helemaal kaal schuren om te beitsen?Kan die beits laag niet op een licht afgeschuurde tafel? Ik wil de tafel graag wat donkerder maken, want dat grenen wordt helemaal oranje.
  Alvast bedankt
  Mvg Agnes

 9. Kan je met St. Marc ook een nicotinevlek verwijderen van een plafond? De vlek zit precies boven een hanglamp, de rest van het plafond is nog schoon genoeg, er hoeft dus niet geschilderd te worden.

 10. Er wordt gesproken over “een fikse scheut” in je emmer, later wordt aangegeven dat het St. Marc in poedervorm moet zijn.
  De vloeibare St. Marc is dus niet geschikt als “schuurmiddel”?

 11. Heb kortgeleden een kast een aantal keren geverfd met zijdeglans verf. 3x 2 lagen. Wil nu toch graag een matte laag aanbrengen. Het is een enigszins zelfde kleurnuance. Hoop daarom met één laag klaar te zijn. Misschien een keer ontvetten.
  Dank bij voorbaat voor het antwoord.

 12. Ik heb een oude eikenkast in drie delen, is ongeveer 40 jaar oud, ik wil deze over schilderen, is in het verleden ooi eens in de was gezet, maar dat is al weer 30 jaar geleden, kan ik deze kast zonder te schuren of war dan ook schilderen van donker naar een licht kleur.

 13. Hallo,
  Heb vloeibare st.marc onverdund gebruikt maar die ontvet zeer slecht,
  daarna geschuurd en geborsteld en toch pakt de verf slecht.
  Dus geen vloeibare st.marc meer,misschien is ie in poedervorm agressiever.

 14. Ik heb ook weleens de fout gemaakt om te lakken zonder eerst te schuren. Gelukkig zijn er ook materialen die je enkel hoeft op te ruwen. Het is natuurlijk goed om je eerst te verdiepen voordat je dure producten verspilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten