12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Een veranda is een overkapte aanbouw op palen, waarvan de grond gelijk is aan of gelijk loopt aan de vloer in je woning. Een veranda kun je in meerdere materialen laten bouwen. Een bekend voorbeeld is de houten veranda. Een veranda zorgt voor extra waarde aan je huis, maar dat houdt wel in dat er periodiek onderhoud aan nodig is. Bij een houten veranda moet je hierbij denken aan periodiek schilderwerk aan je veranda.

Wanneer moet je jouw veranda opnieuw schilderen?

Hoe vaak je jouw veranda moet schilderen, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is de ligging van de veranda belangrijk. Ligt hij aan de zuidkant van je woning, dan zal er veel zon op schijnen, waardoor hij sneller aan een schilderbeurt toe is dan een veranda die in een noordelijke richting ligt. De warme zonnestralen verkleurt de verf immers snel. Daarnaast is de verfsoort ook van belang. Gebruik je beits of andere vochtregulerende verfsoorten, dan moet je jouw veranda ook vlugger van een nieuwe verflaag voorzien.

Overige factoren die van invloed zijn

Als je scheuren en blazen in de verf ziet of als de verf begint af te bladderen, dan is het moment aangebroken om je veranda te verven. Naast bovengenoemde factoren bepalen ook andere factoren dit moment:

  • De kwaliteit van de gebruikte verf
  • Blootstelling aan andere weersinvloeden dan de zon
  • De kleur van de verf, want donkere kleuren absorberen meer warmte en verkleuren hierdoor sneller.
  • De dikte van de aangebrachte verflaag

Hoe vaak moet je de veranda schilderen?

Gemiddeld genomen kun je zeggen dat, wanneer je jouw veranda met een vochtregulerende verf hebt geschilderd, je eens in de drie tot vijf jaar je veranda onder handen moet nemen. Gebruik je alkydverf, dan hoeft dit onderhoud pas eens in de vijf tot tien jaar.

Kun je een aluminium veranda schilderen?

Een aluminium veranda schilderen is alleen mogelijk, wanneer de profielen gelakt zijn. Verwijder hierbij eerst de oude verflagen en eventuele oxidatieplekken. Breng daarna eerst een primer aan, zodat de afdekverf goed hecht en niet de ondergrond in trekt. Dek daarna af met een lakverf in de kleur van je keuze.

Hoe verf je de binnenmuren van een veranda?

Hoe je een binnenmuur verft, is afhankelijk van uit welk materiaal de muur bestaat en hoe deze is afgewerkt. Meestal werk je het beste met een langharige vochtroller en een blik muurverf. Is je muur kaal en dus niet eerder geschilderd of is je muur van baksteen, dan breng je eerst een laag grondverf aan. Deze poreuze ondergronden zuigen anders de verf op, waardoor de verf niet egaal dekt. Een tweede voordeel is dat de afdekverf beter hecht op een primer verf. Bij een reeds geverfde muur schuur je het oppervlak goed op en maakt deze daarna nog stof- en vetvrij, alvorens je een nieuwe verflaag aanbrengt.

Je veranda zelf schilderen?

Als je jouw veranda zelf van een nieuwe verflaag gaat voorzien, dan moet je er vooral rekening mee houden dat je in de schaduw schildert en met de zon mee schildert. Vooraf moet je de ondergrond goed schoonmaken. Dit doe je door reeds aangebrachte verflagen licht op te schuren en deze schilfers weg te borstelen. Verwijder de loszittende verfresten met een krabber. Bij een kale ondergrond maak je deze eerst goed schoon en ontvet je hem. Dek meubels af met afdekfolie en plak de niet te verven gebieden af met schilderstape. Bij een houten veranda vul je oneffenheden in het hout op met een houtvulmiddel. Breng hierna een primer aan. Doe dit een laag of twee lagen. Laat dit goed opdrogen en verf dan af met een lak. Reinig daarna het verfmateriaal en verwijder de tape.

Je veranda laten schilderen

Een professionele schilder inhuren om je veranda te laten schilderen, is geen slecht idee. Een vakschilder ziet meteen welke soort verf hij moet kiezen en welke voorbehandeling nodig is. Let bij het inhuren van een schildersbedrijf welke kwaliteitsverf deze gebruikt. Wil je het voorwerk van schuren en poetsen ook laten doen, laat deze kosten dan apart opnemen in de offerte zodat je een realistischer beeld krijgt van de totaalkosten. Let ook op de hoeveelheid verf die nodig is voor een schilderklus. Let daarnaast altijd op de reputatie van een bedrijf en op de tijd, die het kost om de verfklus te ondernemen.

De kosten van een verfklus bij het inhuren van een vakman

Een verfklus van een veranda door een erkende schilder is als volgt opgebouwd:

  • Kosten voor het reinigen: €20 á €30 per vierkante meter
  • Grondlaag aanbrengen: €25 á €30 per vierkante meter
  • Tussenlaag aanbrengen €30 á €35 per vierkante meter
  • Afdeklaag aanbrengen €22 á €32 per vierkante meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten