12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Verfklussen zijn er in alle vormen en maten. Als je zelf niet veel tijd hebt voor of verstand hebt van verven is het raadzaam om een professioneel schildersbedrijf in te huren voor je verfklussen. Vind je het echter leuk om zelf te doen dan is het verstandig eerst te kijken welke verf je nodig hebt voor je klus. Dit zijn de verschillende verfsoorten die je voor klusjes binnen- en buitenhuis kunt gebruiken. Tevens vind je er een top vijf van best geteste binnen- en buitenverven.

Soorten verf voor klussen in en rondom je huis
Er zijn verschillende soorten verf, die je nodig kunt hebben voor verfklussen in en rondom je huis: alkydverf, acrylverf, hoogglans of zijdeglans, high solid verf, grondverf, lakverf, muurverf, beits, structuurverf, renovatieverf en radiatorlak. Het ligt aan de soort verfklus, die je hebt, van welke verf je het beste gebruik kunt maken. Hieronder volgt een uitleg van bovengenoemde soorten verf, waarbij tevens aandacht besteed wordt aan het soort schilderwerkzaamheden die ermee verricht kunnen worden.

Alkydverf voor buiten

Alkydverf wordt vooral gebruikt om buiten te schilderen, want de verf is gemaakt op basis van terpentine en oplosmiddelen en mag daardoor niet binnen gebruikt worden. Het voordeel van alkydverf is de betere dekking, waardoor je minder lagen hoeft aan te brengen. Daarom is deze verfsoort ook uitermate geschikt voor het beschermen van deuren en kozijnen. Alkydverf kun je niet aanbrengen op een acrylverf, want dan hecht deze niet goed.

Acrylverf voor binnen

Acrylverf is een verf op waterbasis. Vandaar dat dit type verf alleen binnenshuis gebruikt wordt. Er zijn een aantal voordelen aan deze verf verbonden. Er komt een minder sterke geur vanaf tijdens het verven. De verf is dus beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Een meer praktisch voordeel is dat acrylverf sneller droogt en het verkleurt tevens minder. Een nadeel is dat door het water in de verf, acrylverf moeilijker aan te brengen is. Je hebt vrij snel strepen, als je de verf niet goed aanbrengt. Daarnaast is de hechting niet heel goed, waardoor je de ondergrond eerst goed moet ontvetten en schuren.

Hoogglans of zijdeglans?

Bij zowel alkydverf als acrylverf heb je de keuze uit hoogglans of zijdeglans. Het verschil is dat hoogglans een glanzende uitstraling geeft, terwijl dit bij zijdeglans een iets mattere uitstraling is. Hoogglans wordt vooral gebruikt voor buitenschilderwerk door de harde toplaag, maar kan ook binnen gebruikt worden. In dit geval is het wel belangrijk dat de ondergrond echt glad gemaakt wordt, want oneffenheden zie je erg bij hoogglans verf. Daarom wordt zijdeglans vooral binnen gebruikt, omdat deze verf de oneffenheden niet zo benadrukt.

High solid verf

Deze verf is eigenlijk een alkydverf. Het verschil met normale alkydverf is dat high solid verf een nog betere dekking heeft. Hierdoor ben je sneller met je verfklus klaar en hoef je minder verf te gebruiken. Tevens zitten er minder oplosmiddelen in dan bij de normale alkydverf en vindt er dus minder verdamping tijdens het verven plaats, waardoor deze verf ook beter voor het milieu is. Een nadeel is dat de droogtijd wel wat langer is. Wil je een tweede laag aanbrengen, dan gaat je verfklus zeker enkele dagen duren.

Grondverf

Grondverf heb je in twee varianten: waterbasis en terpentinebasis. Voor verfwerk op kaal hout moet je altijd grondverf gebruiken, omdat deze verf een betere hechting heeft dan lakverf. Grondverf is de basislaag voor elke schilderklus; het vormt de verbinding tussen de ondergrond en de afdeklaag. De grondverf beschermt de ondergrond door deze waterafstotend te maken, zodat de lakverf niet in de ondergrond kan trekken. Ook werkt de grondverf oneffenheden weg van de ondergrond, zodat je deze in de afdeklaag niet ziet.

Lakverf

Lakverf is de afdeklaag van een verfklus met hout. Een goede lakverf zorgt voor bescherming tegen krassen en stoten. Geverfd hout buitenshuis is daarnaast door lakverf beschermd tegen weersinvloeden. Lakverf heb je in de varianten: mat, zijdeglans of hoogglans.

Voor je muren en plafond

Muurverf oftewel latex gebruik je voor zowel je muren als je plafond. Er zijn verscheidene varianten van muurverf: voor buiten, voor vochtige ruimtes en voor normale plekken. Muurverf kun je in elke gewenste kleur laten mengen. Muurverf heeft een betere dekking, waardoor je minder verf hoeft te gebruiken voor een mooi resultaat. Bij plafondverf moet je wel rekening houden met een langere droogtijd.

Structuurverf

Structuurverf is een type muurverf met een fijne tot zeer grove structuurkorrel, waardoor je structuur kunt aanbrengen op je wand. De verf maskeert oneffenheden en scheurtjes vlekkeloos. Daarom is deze verf geschikt voor trappen en gangen.

Krijtverf

Dit een soort muurverf, waarmee je in huis een industriële uitstraling kun creëren door de matte, poederachtige uitstraling. Naast de muren kun je ook meubels beschilderen met krijtverf. Krijtverf moet aangebracht worden op een gladde ondergrond. Hij hecht niet aan structuurverf.

Kalkverf

Dit is een milieuvriendelijk soort muurverf, omdat het een verf op waterbasis is vermengd met minerale elementen. Het geeft je kamer de uitstraling van een betonnen muur, waardoor deze verf uitermate geschikt is voor een speelse doch stijlvolle uitstraling.

Beits

Beits is geschikt als je geen zin hebt om meerdere lagen te schilderen. Met beits hoef je namelijk niet eerst een grondverf aan te brengen. Beits is eerder een lak dan een verf en zorgt voor een vochtregulerende werking. Door beits blijven de houtnerven zichtbaar. Je hebt binnen beits voor meubels en tafels en buitenbeits voor schuttingen en tuinhuisjes.

Renovatieverf

Deze verfsoort gebruik je voor renovatie schilderwerk. Denk hierbij aan klussen als het bijwerken van natte plekken, nicotineaanslag op de muren of roetplekken. Renovatieverf gebruik je daarom op muren en plafonds, waarna je deze grondlaag afdekt met een muurverf.

Radiatorlak

Wanneer je van plan bent om je radiator te schilderen, zul je een speciale hittebestendige verf moeten gebruiken anders gaat deze na verloop van tijd afbladderen of verkleuren. Ook voor warm waterbuizen en cv-buizen is radiatorlak geschikt. Na het aanbrengen moet de lak wel ongeveer 24 uur drogen.

Top vijf binnen verven:

  • Sigma s2u Nova satin
  • Sikkens Rubol BL Rezisto satin
  • Wijzonol Aqua zijdeglans
  • Wijzonol zijdeglanslak
  • Glidden aqua finish satin

Top 5 buitenverven

  • Sikkens Rubbol XD High Gloss
  • Sigma S2U Allure Gloss
  • Sigma S2U Gloss
  • Sikken Rubbol SB
  • Wijzonol LBH Silicon Alkyd hoogglanslak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten