12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
zwanger verven

Tijdens je zwangerschap wil je goed voor jezelf en je kindje zorgen. Dus kom je vroeg of laat voor de vraag te staan of je tijdens je zwangerschap er goed aan doet om te verven. Op het internet is er veel te lezen over dit onderwerp en de verschillen in advies zijn schrikbarend groot. Enkele websites maken het zelfs zo bont in hun antwoord dat je misschien nooit meer een pot verf durft te openen. Daarom op Verfklussen.nl het antwoord van een professional. Zonder ongefundeerde bangmakerij.

*Tip:

Jouw klus uitbesteden aan een ervaren schildersbedrijf en/of benieuwd naar de exacte prijzen? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schilders in je mailbox.

Zwanger & verven?

Laten we eerst een onderscheid maken. In verf zitten géén giftige stoffen die na droging nog vrijkomen. Alle verf is nadat het uitgehard is (na ongeveer 2 weken) volledig gifvrij. Dat geldt zowel voor waterbasis verf als verf op alkyd (terpentine) basis. Lees hierover ook ons artikel over kindvriendelijke verf.
Dat is wat anders dan verf die vloeibaar is. De verdunningen in terpentinebasis verf is wezwanger vervenl schadelijk. Daarom moet je altijd ventileren, of je nu zwanger bent of niet.

De grote vraag is of de damp van terpentine schadelijk is voor je baby. Zoals altijd is het ’te veel’ niet goed. Dat geldt voor tabak, alcohol en ook verfdamp. Op internet word je veel bang gemaakt met artikelen over bijvoorbeeld de Schildersziekte. Bedenk dan wel dat deze mensen jarenlang, vaak een leven lang, midden in deze dampen hun werk hebben gedaan. Dat geldt niet voor jou of je ongeboren kindje.

Onze conclusie?

Een plintje schilderen, of een raamkozijn in de verf zetten, kan echt geen kwaad. Zorg wél voor echt goede ventilatie. Zet in de ruimte dus het raam open. Het huis verbouwen? Zorg dan dat je daar niet van alles moet doen en er de hele dag bij bent.

Er is ook een grote kans dat je helemaal niet tegen de geur van terpentine kunt. Deze geuren, die van nature al scherp en doordringend zijn, vinden de meeste zwangere vrouwen alleen maar erger stinken.

Verf op waterbasis

Zwanger en verven op waterbasis? Dat is echt een hele goede optie. Ook hierover wordt op internet gezegd dat het schadelijk is voor je baby. Absolute onzin! Natuurlijk zitten er giftige bestanddelen in de verf. Maar we nemen aan dat je het niet opdrinkt. Wat vervliegt uit de verf, is water. En water is niet giftig…

Kortom: laat je niet bang maken. Een klein klusje tijdens je zwangerschap? Met goede ventilatie is dat echt geen probleem? Grotere klus aanpakken? Overweeg het gebruik van verf op waterbasis. Maar neem de beslissing waar jij je het best bij voelt!

Uitbesteden is een optie

Als je er het geld voor hebt is uitbesteden natuurlijk een verstandige keuze. Een schilder heeft jarenlange ervaring om jouw huis in een mum van tijd te schilderen op een professionele en duurzame manier. Zo ben je verzekerd van kwaliteit met een duurzaam resultaat. De prijzen van lokale schilders kunnen echter flink verschillen. Daarom raden wij je aan om meerdere offertes van lokale schildersbedrijven te vergelijken. Op deze manier krijg je beter inzicht in de kosten en de mogelijkheden. Vergelijk de opties en kies tot slot de beste deal. Vraag vrijblijvend via onze website in een keer tot 6 offertes van schilders uit jouw regio en bespaar ook op de kosten.

24 reacties op “Zwanger verven?”

 1. hallo

  Ik heb een vraagje ik ben nu zelf bezig met histor lak voor de trap (lak op terpentine basis) bezig kan dat schadelijk voor mijn vriendin en onze ongeboren kind?? Ik heb wel tijdens het verven alle ramen en deuren open gehad en vriendin was lekker buiten vanwege mooi weer

  Groetjes Patrick

  1. Beste Patrick, Zoals ik al in het bericht probeer duidelijk te maken zou ik niet al te stressvol omgaan met schilderen i.c.v. zwangerschap. Het is goed als je vriendin tijdens het schilderen niet thuis is, of lekker buiten is. Met deze temperaturen van dit moment zal de verf ook snel droog zijn. Goed ventileren tijdens de drogen is perfect! Misschien heeft je vriendin ook wat last van de scherpe lucht van de terpentine, maar dat komt dan door de zwangerschap en de geuren, niet omdat het schadelijk is voor de gezondheid. Met andere woorden: ze moet er niet met haar neus bovenop gaan zitten, verder is het echt geen probleem!

 2. Beste,

  Ik zit in het eerste trimester van mijn zwangerschap en vraag me af of het schadelijk is als ik buiten een kozijn aflak met verf op terpetinebasis.

  Groetjes

  1. Beste Lianne, ik denk dat het meer de vraag is wat je zelf aandurft. Het is hetzelfde als bijvoorbeeld alcohol drinken of roken. Durf je nog wel soms 1 glas wijn te drinken, of ben je tijdens je zwangerschap geheelonthouder. Rook je soms nog wel eens 1 sigaretje of ontwijk je een ronkende vrachtwagen terwijl je op de fiets voor een verkeerslicht staat. Het is in ieder geval nooit aangetoond dat een kleine klus in een goed geventileerde ruimte (en nu sta je zelfs buiten) slecht is voor je kindje. Maar wat voel je er zelf bij..?

 3. euhr… wordt hier nu geimpliceerd dat een sigartje en /of een glas alcholo best kan tijdens de zwangerschap?? Je adveis over het schilderen vind ik top maar ga niet te ver. Roken en drinken is schadelijk PUNT

    1. Waar het natuurlijk om gaat is dat ik niet voor anderen kan beslissen of het een kozijn willen schilderen, bij rokers in de buurt blijven staan als die een sigaretje roken of dat iemand een enkel glas wijn drinkt. Die verantwoordelijkheid ligt bij anderen. Ik probeer een advies te geven over wat je het beste kunt doen, zodat je zelf de conclusie kunt trekken waar je je goed bij voelt. Als je alle alcoholische dranken wilt laten staan, moet je ook de verf laten staan. Don’t shoot the messenger, daar komt het (denk ik) op neer.

     1. Zeik niet zo, wees blij dat deze persoon de moeite neemt om deze uitleg te plaatsen voor zwangeren die willen schilderen.
      Goed bedoeld dus.
      Hallee

     2. Dat haal ik totaal niet uit je bericht hoor snap je punt gelijk:) ik ben bijna 18 weken zwanger en wilde net even een kozijn in de baby kamer verven heb watergedragen verf gebruikt is dit eigenlijk hetzelfde als waterbasis? Misschien een domme vraag maar wilde de vraag toch even stellen:)

    2. Ik vond het wel duidelijk dat dát er absoluut niet mee bedoeld werd. Het is een heldere en nuchtere tekst. Ik als zwangere heb nu de geruststelling die ik zocht, en ja ook ik ben anti- roken/alcohol onder zwangerschap.

     En laten we we wel wezen, er zijn ook vrouwelijke schilders die huizen en gebouwen in de verf/lak zetten. En zij stoppen niet bij het zien van een positieve zwangersschapstest.

     En nee, ook ik impliceer niet dat nu iedere zwangere vrouw boven de potten lak en verf moet hangen.

 4. Al kan ik het antwoord waarschijnlijk wel raden… 😉 Voor de zekerheid toch nog even. Mijn vriend heeft 1,5 maand geleden ons babywiegje overgespoten met een andere kleur. Met spuitlak dus, op terpentinebasis. Inmiddels staat het wiegje bij ons thuis en ik merk dat het nog steeds naar verf ruikt. Het voelt toch wel erg onnatuurlijk om hier straks een kleine baby in te leggen (ik kan elk moment bevallen). Ik heb het wiegje afgenomen met een sopje (afwasmiddel) in de hoop dat dit zou helpen en sinds een paar dagen hebben we er kopjes met schoonmaakazijn ingezet. Ik heb op internet gelezen dat dit de lucht absorbeert.

  Mijn vraag is, kan deze lucht straks echt geen kwaad voor de baby? En zijn er nog andere tips om de lucht te verwijderen? Ik vind het zelf al onprettig om in die lucht te zitten, laat staan als je er in moet liggen… Is het normaal dat de verflucht nog zo lang blijft hangen?

  1. Verflucht in de kinderkamer is natuurlijk verre van fijn en zeker ook niet gezond. Het lijkt erop dat de spuitlak om de één of andere manier niet wil uitharden. Misschien kun je proberen om de verf af te nemen met water met hierin een fikse scheut schoonmaakazijn. Dit wil nog wel eens helpen! Ben benieuwd of dit gaat werken. Laat je dat nog even weten?

   1. Beste Hans, dank voor je snelle antwoord! Kan de azijn de verf niet nog weker maken door de bijtende werking?
    Gek genoeg lijkt de verf wel uitgehard, ik kan er met mijn nagel geen deukje in duwen…

    1. Nee hoor, azijn maakt de verf zeker niet weker. Ik denk dat de verf een probleem heeft met de laatste doorharding. Door azijnwater te gebruiken wil de verf heel vaak alsnog hiermee beginnen.

     1. Ah oké, dank! Ik heb de wieg inmiddels afgenomen met 1 deel azijn/5 delen water. Hopen dat het helpt! Kan de wieg nu het beste binnen (warm) staan of buiten in de kou?

     2. Het beste is binnen i.v.m. de juiste luchtvochtigheid. Heeft het buiten gestaan? Dat kan dan best eens een oorzaak zijn!

 5. Ik heb het wiegje op het balkon afgenomen met azijn en het daar ook laten staan omdat het me ook niet zo gezond leek om (als zwangere) steeds in die lucht te zitten. We hebben een klein huis (alleen een woonkamer en een slaapkamer), ’s nachts heb ik het wiegje wel in de woonkamer gezet. Het lijkt me dat mijn vriend het verfspuiten ook buiten heeft gedaan ivm de dampen maar dat weet ik niet zeker.

  Is het afnemen met azijn nu voor niks geweest? Moet het opnieuw en dan binnen laten staan? Hoe lang duurt het vervolgens voordat het wiegje helemaal is uitgehard? Ik ben inmiddels nog maar een week verwijderd van de uitgerekende datum namelijk… Wil wel dat de baby straks veilig in het wiegje kan liggen.

 6. Hai

  Mijn man wilt een muur verven met verf op waterbasis. Ik ben nu in mijn tweede trimester. Hij wilt hieraan vanmiddag beginnen. Kan het kwaad dat ik diezelfde nacht nog in dezelfde kamer als die muur slaap?

 7. Wat een onzin artikel! Waar zijn de bronvermeldingen naar de onderzoeken waaruit ia gebleken dat verven niet schadelijk is? En waarom is uit recente onderzoeken gebleken dat verven (ook op waterbasis) weldegelijk schadelijk is voor het ongeboren kind? Zeker voor het eerste trimester.
  Zembla heeft twee eerlijke uitzendingen gemaakt over chemische stoffen tijdens de zwangerschap, waarin onderzoekers, artsen en professoren hiervoor waarschuwen.

  1. Goede reactie. Weet jij toevallig nog de datum (of een ander kenmerk) van de Zembla uitzendingen? Laat me vraag wat beter informeren, op basis van onafhankelijk onderzoek.

 8. Hallo,

  Heel erg bedankt voor uw informatie! u heeft mij gelukkig wel een beetje opgelucht. Natuurlijk is het beter om het verven te vermijden als je weet dat je zwanger bent. Maar in mijn geval is het wel erg prettig om te lezen dat verf op waterbasis een goede optie is. Ik heb namelijk in huis geverft voordat ik wist dat ik zwanger was!

  Ons plan was de verbouwing af te ronden, en dan zwanger te raken. Ik lees nu op internet dat je eigenlijk een jaar voordat je zwanger raakt niet meer moet schilderen! Waarschijnlijk heb ik in de eerste week van mijn zwangerschap nog geverft en ben erg geschrokken van alle verhalen. De verf die wij in heel het huis hebben gebruikt was in ieder geval op waterbasis met weinig oplosmiddelen. Dus uw informatie heeft mij wel wat kunnen gerust stellen.

  btw in die heftige artikelen word geschreven dat schilderen tijdens je zwangerschap de kans op ALL (leukemie) met 65% vergroot.. maar dat valt toch nog wel mee? ipv 1 op 100.000 (0.001% kans) is het dan 1,65 op 100.000 (0,00165% kans)…. natuurlijk niet goed, maar ook geen rede om in paniek te raken. toch?

  N

 9. Moet oud stucwerk worden verwijderen?:  Als het oude stucwerk los zit van de ondergrond is het beter dat deze wordt verwijdert. Zit het niet los dan kan dit gewoon blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten