12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

In je huis kun je te maken krijgen met een aantal verfklussen. Je moet bijvoorbeeld je trap een nieuw kleurtje geven. De buitenmuur van je woning moet weer eens geschilderd worden. Of je kozijnen kunnen wel eens een likje verf gebruiken. Verfklussen kun je naast een professionele schilder in te huren ook gemakkelijk zelf doen. In dit artikel vind je een paar handige tips om het zelf verven te vergemakkelijken. Ook wordt er aandacht besteed aan zaken, die je absoluut moeten laten tijdens een verfklus.

Tips en tricks binnenhuis

Het belangrijkste bij een verfklus binnenhuis is dat je rekening houdt met welke verf je moet gebruiken. Over het algemeen wordt acrylverf aangeraden, omdat dit een verf op waterbasis is met minder schadelijke stoffen erin verwerkt. In vochtige ruimtes of op kozijnen en deuren die toegang geven naar buiten wordt alkydverf aangeraden. Dit is een vochtbestendige verf. Zorg voor je aan een verfklus begint voor al het benodigde schildermateriaal, zoals kwasten, verfrollers en genoeg afplaktape en afdekfolie. Let op met oude verf te herbruiken. Houd altijd de houdbaarheidsdatum in de gaten, want oude verf wil wel eens verkleuren.

Verftips vooraf

Voor je begint met verven, moet je altijd zorgen voor een schone en vetvrije ondergrond. Bedek alles met afdekfolie. Maak de oppervlakte wat je gaat verven van tevoren verfklaar door deze grondig en netjes voor te schuren met schuurpapier korrel 240. Maak hierna het oppervlakte schoon met wat water om het schuursel op te ruimen, voordat dit oneffenheden vormt in je nieuwe verflaag. Gebruik voor je verfklus goede kwasten, zodat je geen streep- of druipwerk aflevert. Gebruik daarnaast kwalitatief goede verf, want dit verlengt de levensduur van je onderneming. Zorg voor een goede afplaktape, zodat je verfgebied goed is afgezet en overige objecten niet vies gespetterd worden.

Tips voor tijdens en na je verfklus

Van verf komen sterke dampen af, dus zorg altijd voor een goede ventilatie in huis, als je aan het verven bent. Vermijd daarentegen tocht. Moet je een tweede verflaag aanbrengen, laat dan de eerste laag goed droog worden. Grondverf kan pas na zestien uur overschilderd worden, terwijl muurverf slechts drie uur nodig heeft om goed droog te zijn. Ben je klaar met verven, zorg dan dat de rand van je verfblik schoon is zodat deze goed afgesloten kan worden. Bewaar de verfpot ondersteboven, dus zorg dat de deksel goed erop zit. Maak je verfmaterialen goed schoon met een kwastenreiniger en daarna met water en zeep.

Houd rekening bij buiten schilderen met de volgende zaken

Het buitenschilderwerk bijhouden is belangrijk voor je huis om dure onderhoudsbeurten en waardedalingen van je huis te voorkomen. Maak sowieso gebruik van goede kwaliteit verf om de levensduur van je verfklus te verlengen.

Wanneer schilderen?

Let bij buiten schilderen op, wanneer je dit doet. Met normale verf mag je absoluut niet in de winter schilderen, want de waterverdunningen in de verf kunnen bij koude temperaturen niet goed verdampen. Hierdoor is je buitenmuur soms dagen nat. Tevens kan je verf zelfs bij vriestemperaturen bevriezen. Wil je toch in de winter schilderen, kies dan voor speciale buitenverf. Let wel op dat deze verf ook niet opdroogt bij vrieskou.

Hete zomer

Ook bij hoge temperaturen is het beter niet buiten te schilderen. De ideale schildertemperatuur is rond de twintig graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de verf kan vloeien voordat de droging merkbaar wordt. Dit wordt de open tijd genoemd. Bij te hoge temperaturen is de open tijd te kort om de verf zonder strepen te verwerken. Bij donkere verfkleuren kan de verf zelfs gaan koken, waardoor onthechting plaatsvindt.

Ontvetten niet goed gedaan

Het is belangrijk dat als je buiten schildert je de oude verflagen eerst goed ontvet, want er zit namelijk roet, wat de regen heeft meegevoerd, op deze verflaag. Het vet verwijder je eerst door het gebruik van een goede verfreiniger. Ammoniak alleen is niet voldoende voor deze klus.

Vochtige plekken verven

Bij de betimmering van de dakgoot kom je vaak vochtige plekken tegen. Een afsluitende verf of hoogglans verf is hiervoor niet geschikt, want deze gaat bladderen. Kies daarom voor een vochtregulerende verf. Ga je vochtig hout verven, laat dan eerst het hout drogen. Maak het houtwerk kaal en doe er een grondverf overheen. Lak daarna af met vochtregulerende verf.

Tips om verf te bewaren

Verf kun je in een pot of blik het beste bewaren bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Zorg dat de deksel er goed op zit en bewaar de verf ondersteboven. Je verf mag niet in contact komen met lucht, want dan droogt die op. Leg daarom ook een plasticfolie op de verf.

Hoeveel verf heb je nodig?

Om te berekenen hoeveel blikken verf je nodig hebt, moet je rekening houden met een aantal factoren. Bereken de vierkante meters aan oppervlakte dat je wil verven. Bereken ook de vierkante meters aan deuren en ramen, want deze trek je van het totale oppervlak af. Vermenigvuldig de totale oppervlakte, die je nu hebt, met het aantal verflagen dat je wil gaan aanbrengen. Het getal dat hieruit komt, deel je door het aantal vierkante meter per liter dat op het verfblik staat aangegeven.

2 reacties op “De do’s en don’ts bij verfklussen”

  1. Bedankt voor de heldere uitleg over schilderklussen. Ik wist niet dat je verf het beste op de kop kan bewaren, ik denk dat wij dan nieuwe verf moeten gaan kopen. Mijn man en ik hebben net een nieuw huis gekocht waar behoorlijk veel aan gedaan moet worden, vooral het schilderwerk is op het moment niet in goede conditie. Voor het buitenwerk overwegen we een winterschilder in te schakelen, want het is noodzakelijk dat er snel wat aan gedaan wordt.

  2. Het is goed om te weten dat acrylverf aangeraden wordt voor binnenruimtes. Dat zullen we onthouden. Mijn vriend en ik zijn net verhuisd en willen graag ons nieuwe huis schilderen. De binnenkant willen we zelf doen, voor de buitenkant overwegen we een vakkundige schilder in te schakelen. Dan hebben wij ook genoeg tijd om te genieten van ons nieuwe plekje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten