12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
kindvriendelijke verf op kinderbed

“Bestaat er kindvriendelijke verf?”

Een veelgehoorde vraag van jonge ouders: “Bestaat er kindvriendelijke verf die veilig in de kinderkamer gebruikt kan worden?” Het antwoord is zo simpel, dat het te gemakkelijk lijkt: “Ja”. En vervolgens kijk je dan naar de muur met soorten en kleuren. “Deze allemaal?”

*Tip:

→ Vrijblijvend advies nodig? Ontvang  gratis tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Kindvriendelijke verfIn een grijs verleden zat er nog loodwit in verf. Dat is een giftige stof die niet meer in verf gebruikt mag worden. En je wilt natuurlijk niet dat je kind in een mooi geschilderd kinderbedje ligt waar gif in de verf zit. Die oude verf is dus zeker geen kindvriendelijke verf.
Maar lood mag niet meer gebruikt worden in verf. En daarmee is elke verf (zelfs loodmenie) gifvrij na uitharding. Let op: dus niet wanneer de verf droog is! Het uitharden van verf is een proces dat ongeveer een week duurt. In deze periode raakt de verf alle vluchtige stoffen kwijt, en dat duurt dus langer dan wanneer de verf overschilderbaar is.

Maar, zal je misschien vervolgens vragen, terpentine is toch slecht voor de gezondheid? En is dat dan wel kindvriendelijke verf? In vluchtige vorm wel. Maar terpentine is alleen het verdunningsmiddel. Mede daarom is het zo belangrijk dat de verf uitgehard is, voordat je een kind de kans geeft er aan te gaan knabbelen.

Veel mensen gebruiken liever verf op waterbasis (acryl) als kindvriendelijke verf. Dat is ook een goede beslissing, want er zitten diverse voordelen aan acrylverf. De verf is namelijk vlug droog en ruikt minder. Veel zwangere vrouwen kunnen erg slecht tegen de indringende geur van terpentine, zelfs wanneer dit in een andere ruimte gebruikt wordt. En als je echt veilig wilt en je bent zwanger, kun je natuurlijk ook veel beter acrylverf gebruiken. Dan adem je ook de verfdampen niet in! Maar óók acrylverf bevat chemische bestanddelen. Daarom geldt ook hier: pas na uitharding is de verf volledig gifvrij.

Speciale kindvriendelijke verf?

Dat veel fabrikanten speciale verflijnen voor baby- en kinderkamers op de markt brengen, is dus vooral marketing. Het hoeft per definitie niet zo te zijn dat ze dit gemaakt hebben zodat er dan een kindvriendelijke verf op de markt zou komen. Er wordt min of meer gebruik gemaakt van het misverstand dat andere verven niet geschikt zouden zijn. Wel leuk is natuurlijk dat deze verflijnen leuke kleuren hebben, die bij uitstek geschikt zijn voor de kinderkamer. Met natuurlijk als bijkomend voordeel de eigenschappen van waterbasis verf zoals hierboven beschreven. Maar echt nodig? Nee, dat is het niet. Iedere verf is na uitharding vrij van gif.

9 reacties op “Kindvriendelijke verf”

    1. De betreffende NEN-norm waar je op wijst, gaat over een norm voor speelgoed. Het regelt zaken als veiligheid en gezondheid voor speelgoed dat door (kleine) kinderen gebruikt wordt. De Engelse fabrikanten gebruiken deze norm inderdaad, maar eigenlijk is dat meer cultuur dan dat andere verf niet geschikt zou zijn. In Engeland wordt bijvoorbeeld al sinds jaar en dag watergedragen verf gebruikt, terwijl dat in Nederland heel moeilijk van de grond komt. De Engelse zijn wat dat betreft veel gevoeliger voor ‘het gevoel’ bij veiligheid en milieu dan de nuchtere Hollanders.

      Wat ik stel in mijn artikel, is dat verf na droging en uitharding gifvrij is. Hier leg ik in het artikel een aantal zaken uit. De genoemde NEN-norm doet daar alleen niet iets aan af, omdat het de norm in Nederland niet wettelijk verplicht is. Aan de andere kant: als deze wel verplicht is, zal de verf in Nederland er ook aan voldoen, volgens mijn stelling…

        1. In principe geldt dit ook bij een bus spray als het om gewone huis-tuin-keuken verfspray gaat. Bij autolakken e.d. kan dit best anders zijn, maar daar heb ik verder niet veel kijk op. Ik zou bij twijfel navraag doen bij de leverancier!

      1. Als ik op water basis een kinder box verf en deze is uitgehard is dit toch ook veilig,of moet er nog transparante laag over.

  1. betekent dit dat ik, als ik zelf bouwblokken wil gaan maken voor de kleine, ik dit dus met dezelfde lak zou kunnen doen als waarmee ik het bedje lak? Als dit maar voldoende uitgehard is? Of zit je dan weer wel vast aan die NEN norm?

  2. Ik heb dezelfde vraag als Romyna en ben erg benieuwd naar het antwoord daarop. Ik wil met houten blokjes knutselen, maar weet gewoon niet welke verf ik moet gebruiken, omdat het risico bestaat dat mijn dochter zo’n blokje in haar mond zal stoppen.

    Vriendelijke groet,
    S.

  3. Ik wil bamboe rietjes een kleur gaan geven, maar twijfel of er verf bestaat die tijdens het consumeren van drank dan veilig is en blijft. En zo ja, kan deze dan ook in de vaatwasser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten