12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst

Misschien is het herkenbaar: je wilt een wandje in de woonkamer een leuk kleurtje geven. Als je dan eindelijk de keus voor een kleur gemaakt hebt, sta je in de winkel. Overal potten muurverf. Zoveel soorten, zoveel kwaliteiten. Maar welke keus is nou de juiste?

*Tip:

Vrijblijvend advies nodig van een schilder? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Verschillende kwaliteiten muurverf

Muurverf woonkamerLaten we eerst eens naar de verschillende kwaliteiten muurverf kijken. Je hebt grofweg drie soorten:

Muurverf op waterbasis (latex);
muurverf op terpentinebasis (alkyd);
veegvaste muurverf (witkalk).

 • Eigenlijk kun je de laatste soort meteen van je lijstje schrappen. Witkalk is die ouderwetse muurverf die vroeger veel gebruikt werd. Het is goedkoop, maar daar is ook alles mee gezegd. Witkalk kun je herkennen aan een laag die afgeeft. In oude huizen zie je dit nog wel eens terugkomen; bladderende plafonds en muren duiden meestal op witkalk, maar later met een latex overheen geschilderd is.
 • Muurverf op terpentinebasis wordt meestal gebruikt op slechte ondergronden. Deze muurverf kan waterschades aan, en van bepaalde kwaliteit ook over poederende ondergronden gezet worden. Nadeel: niet in kleuren te krijgen en er kan alleen weer met dezelfde terpentinebasis overheen geschilderd worden. En, niet te vergeten, relatief hoge kosten doordat deze muurverf nou eenmaal duurder is dan latex.
 • Ja, dan de latex. Deze staat op jouw verlanglijstje. Het voordeel van latex is, dat het snel droog is, geur-arm is en de materialen gemakkelijk te reinigen zijn. En deze latex muurverven zijn in duizenden kleuren te krijgen! Maar, ook nu zijn we nog niet helemaal klaar in de keuzes die er te maken zijn.

Latex is ook in verschillende kwaliteiten te krijgen:

1) Buitenkwaliteit latex;
2) afneembare latex;
3) matte latex.

In principe is het zo, dat hoe matter de verf, hoe opener de ‘structuur’ van het product is. Mat betekent dus een open structuur, en daarmee zwakker. Dat zie je terug in hoe goed de latex afwasbaar is. Goed voor de plafonds (matte plafonds vinden de meeste mensen mooier), maar voor de muur zou je al sneller voor een betere kwaliteit kiezen. Een afneembare latex dus. Iets meer zijdeglans, maar niets om je zorgen over te maken. Ook is de kleur (mocht je daar natuurlijk voor kiezen) vaak iets ‘voller’ en warmer.

Een buitenkwaliteit latex kan natuurlijk ook goed binnen gebruikt worden. Voordeel: nóg beter afwasbaar. Deze wordt dan ook vaak in keukens en badkamers gebruikt. Voor de overige ruimtes is een goede afwasbare latex meestal al afdoende!

15 reacties op “Muurverf, welke kan ik het beste gebruiken?”

 1. ik moet een plafond witten, maar weet niet wat er op zit. wat kan ik het beste gebruiken om het dekkend te maken. op waterbasis of anders??

  mvrgr jac

  1. Beste Jac, begrijp ik uit de vraag dat er een specifiek probleem is met het plafond? Want ik denk dat het bovenstaand artikel anders misschien toch wel iets verduidelijkt over de verschillen en wanneer je het beste waterbasis (latex) of iets anders kunt gebruiken. Als er vragen overblijven, hoor ik het graag! Groet, Hans

   1. Beste,

    Ik heb geverfd met mat acryllatex op een schoon geverfde stenen muur, na 4 weken moest ik wat vuil eraf wassen en de verflaag kwam er zo vanaf. In het verleden had ik al geverfd met dit merk en nooit problemen ondervonden.

    Ik heb het vermoeden dat er een verkeerde batch met teveel kalk is gemaakt.

    Zou u mij kunnen laten weten wat de oorzaak hiervan is?

    Mvg,

    Karel

 2. Hi,

  Ik wil een muur die afneembaar is overschilderen met niet afneembare verf. Waarmee moet ik de muur behandelen zodat de verf hecht?

  Groetjes Myrthe

 3. Hallo,
  Ik wil een muur waar behang op zit overschilderen met een muurverf, waar moet ik op letten?
  Alvast bedankt en groetjes Hilly

 4. Ik heb een kastje met muurverf geverfd,wil hier nu met zijdeglans overheen verven.
  Kan dat, of moet ik weer gaan schuren.
  Hartelijk dank voor u antwoord.

  1. Ik heb de zelfde vraag, heb een kast geverfd met muurverf op waterbasis. Kan ik daar over heen schilderen met gewone verf op terpetine basis.

 5. Hallo,

  In de keuken wilde ik graag afwasbaar verf. Ik heb het vermoeden dat mijn aannemer gewone verf heeft gebruikt. Er kwam Nl een spatje op de muur tijdens het koken. Ik heb het meteen geveegd met een schone vochtige vaatdoek maar de vlek ging er niet uit. Hoe kan ik de echtheid van de verf controleren
  Mvg

 6. kachelpijp hitte maakt plafon donker,
  vraag: moet ik het plafon voor behandeling reinigen met ammoniak
  en welk merk moet ik gebruiken om goed resultaat in een keer dekkend te krijgen

 7. Bedankt voor het delen van de tips over de verschillende soorten muurverf. Ik wil een muur in mijn slaapkamer ook graag een nieuwe kleur geven. Ik weet alleen niet welke verf ik daarvoor het beste kan gebruiken. De muur is namelijk niet gelijkmatig, wat soms lastig kan zijn. Ik ga me verdiepen in de verschillende soorten latex.

 8. we hebben net de keuken geschilderd,
  maar is (blijkt achteraf) niet afwasbaar.
  als je een vlek wilt weghalen is je afneemdoekje meteen wit.
  kan ik hier met een (betere) latexverf gewoon overheen schilderen of moet er eerst nog iets anders overheen?
  bedankt!

 9. Schilders hebben mijn muren geverft. Alle muren zijn wit en in elk kamer is één muur matt zwart.

  Nu komt het ; al mijn muren hebben vlekken! Mijn zwarte muren hebben licht grijze vlekken die absoluut niet weggaan.. ze hebben 3 lagen geverfd en het is er nog steeds.. mn witte muren zijn niet mat, de vlekken zijn niet snel zichtbaar. Maar het moment dat ik het van dichtbij bekijk met duidelijk licht zie ik super dikke strepen op de muur! Dit ziet er niet uit, wanneer er licht op schijnt is het heel erg zichtbaar.

  Wij hebben deze mensen 2300 euro betaald. Nu moet ik dit zelf gaan rechtzetten omdat ik geen geld meer kwijt kan voor schilders.

  Weten jullie misschien hoe ik dit kan oplossen? Of ik dit zelf goed kan verven. Op de zwarte muren kan ik nog zwarte behang op doen.. maar de witte muren moet ik zelf opnieuw verven.

  Alvast heel erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten