Muurverf, welke kan ik het beste gebruiken?

Misschien is het herkenbaar: je wilt een wandje in de woonkamer een leuk kleurtje geven. Als je dan eindelijk de keus voor een kleur gemaakt hebt, sta je in de winkel. Overal potten muurverf. Zoveel soorten, zoveel kwaliteiten. Maar welke keus is nou de juiste?

*Tip:

Vrijblijvend advies nodig van een schilder? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Verschillende kwaliteiten muurverf

Muurverf woonkamerLaten we eerst eens naar de verschillende kwaliteiten muurverf kijken. Je hebt grofweg drie soorten:

Muurverf op waterbasis (latex);
muurverf op terpentinebasis (alkyd);
veegvaste muurverf (witkalk).

 • Eigenlijk kun je de laatste soort meteen van je lijstje schrappen. Witkalk is die ouderwetse muurverf die vroeger veel gebruikt werd. Het is goedkoop, maar daar is ook alles mee gezegd. Witkalk kun je herkennen aan een laag die afgeeft. In oude huizen zie je dit nog wel eens terugkomen; bladderende plafonds en muren duiden meestal op witkalk, maar later met een latex overheen geschilderd is.
 • Muurverf op terpentinebasis wordt meestal gebruikt op slechte ondergronden. Deze muurverf kan waterschades aan, en van bepaalde kwaliteit ook over poederende ondergronden gezet worden. Nadeel: niet in kleuren te krijgen en er kan alleen weer met dezelfde terpentinebasis overheen geschilderd worden. En, niet te vergeten, relatief hoge kosten doordat deze muurverf nou eenmaal duurder is dan latex.
 • Ja, dan de latex. Deze staat op jouw verlanglijstje. Het voordeel van latex is, dat het snel droog is, geur-arm is en de materialen gemakkelijk te reinigen zijn. En deze latex muurverven zijn in duizenden kleuren te krijgen! Maar, ook nu zijn we nog niet helemaal klaar in de keuzes die er te maken zijn.

Latex is ook in verschillende kwaliteiten te krijgen:

1) Buitenkwaliteit latex;
2) afneembare latex;
3) matte latex.

In principe is het zo, dat hoe matter de verf, hoe opener de ‘structuur’ van het product is. Mat betekent dus een open structuur, en daarmee zwakker. Dat zie je terug in hoe goed de latex afwasbaar is. Goed voor de plafonds (matte plafonds vinden de meeste mensen mooier), maar voor de muur zou je al sneller voor een betere kwaliteit kiezen. Een afneembare latex dus. Iets meer zijdeglans, maar niets om je zorgen over te maken. Ook is de kleur (mocht je daar natuurlijk voor kiezen) vaak iets ‘voller’ en warmer.

Een buitenkwaliteit latex kan natuurlijk ook goed binnen gebruikt worden. Voordeel: nóg beter afwasbaar. Deze wordt dan ook vaak in keukens en badkamers gebruikt. Voor de overige ruimtes is een goede afwasbare latex meestal al afdoende!

Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Bespaar jezelf tijd en moeite. Schakel een schildersbedrijf in. Maar eerst, vergelijken! Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

7 Comments

 • catsjac@gmail.com

  ik moet een plafond witten, maar weet niet wat er op zit. wat kan ik het beste gebruiken om het dekkend te maken. op waterbasis of anders??

  mvrgr jac

  • Verfklussen

   Beste Jac, begrijp ik uit de vraag dat er een specifiek probleem is met het plafond? Want ik denk dat het bovenstaand artikel anders misschien toch wel iets verduidelijkt over de verschillen en wanneer je het beste waterbasis (latex) of iets anders kunt gebruiken. Als er vragen overblijven, hoor ik het graag! Groet, Hans

 • Myrthe B

  Hi,

  Ik wil een muur die afneembaar is overschilderen met niet afneembare verf. Waarmee moet ik de muur behandelen zodat de verf hecht?

  Groetjes Myrthe

 • Hilly Hardeman

  Hallo,
  Ik wil een muur waar behang op zit overschilderen met een muurverf, waar moet ik op letten?
  Alvast bedankt en groetjes Hilly

 • trouwjurk

  Prima werk.

 • Marja Broeders

  Ik heb een kastje met muurverf geverfd,wil hier nu met zijdeglans overheen verven.
  Kan dat, of moet ik weer gaan schuren.
  Hartelijk dank voor u antwoord.

 • Asna Chedi

  Hallo,

  In de keuken wilde ik graag afwasbaar verf. Ik heb het vermoeden dat mijn aannemer gewone verf heeft gebruikt. Er kwam Nl een spatje op de muur tijdens het koken. Ik heb het meteen geveegd met een schone vochtige vaatdoek maar de vlek ging er niet uit. Hoe kan ik de echtheid van de verf controleren
  Mvg

 • Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *