12+ jaar ervaring, info en schilders vergelijken
Schilder nodig? Vergelijk eerst
vragen over verf

Natuurlijk krijgen we regelmatig vragen over verf en alles wat ermee samenhangt. In dit overzicht vind je de meest gestelde vragen handig terug.

1) Is lakverf harder dan grondverf?
Nee, het tegenovergestelde is zelfs waar. Grondverf dient om een goede hechting van de verf te verkrijgen. Daarom is grondverf open van structuur, zodat de verf zich beter kan hechten.

2) Is waterbasis verf kindvriendelijk?
Voor het juiste antwoord kun je het beste dit artikel erover lezen.

3) Kan ik een kachel verven?
Ja, dat kan goed met hittebestendige verf. In dit artikel lees je er meer over.

4) Mijn verf droogt niet. Hoe komt dat?
Als je verf niet droogt, kan dat te maken hebben met verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn een te hoge luchtvochtigheid, een niet (goed) ontvette ondergrond of het niet goed oproeren van de verf voor gebruik. Ook kan dit voorkomen bij verf dat al enige jaren oud is.
Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf ‘schrikt’ dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.

5) Welke verfreiniger kan ik het beste gebruiken?
Ammonia geldt als hét middel om verfwerk te reinigen. Toch is dit niet het beste middel. Ammonia lost namelijk geen vet op. En dat is wel nodig bij het reinigen voor het verven, want een vettige ondergrond zorgt voor een slechtere hechting.
Wij adviseren een verfreiniger als St Marc te gebruiken. Dit middel neutraliseert de ondergrond en kan vet wel verwijderen. St Marc is ook in poedervorm verkrijgbaar, dat bij een juiste verhouding zelfs goed verfwerk licht kan opschuren.
Gebruik nooit een afwasmiddel of een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Hier zitten bijna altijd siliconen in, dat ook weer voor problemen kan zorgen.

6) Hoe heet mag verf worden?
Verf mag tot 100 graden heet worden. Als de verf heter wordt dan 100 graden, kan het gaan stinken. Het is dus geen probleem om gewone verf ook op een radiator te zetten. Wel gaat witte verf en verf in een lichte tint snel vergelen.
Meer over verf op hete ondergronden is hier te lezen.

7) Met welke verf kan ik een magneetbord overschilderen?
Lees hiervoor meer in het artikel over magneetverf.

8) Mag grondverf nat worden?
Een goede, professionele grondverf mag rustig nat worden. Een professionele grondverf voor buiten kan zelfs een jaar ‘openstaan’, wat betekent dat het 4 seizoenen weersinvloeden kan hebben.

9) Hoe lang moet stopverf drogen?
Stopverf moet eerst een ‘huidje’ krijgen, voordat het overgeschilderd kan worden. Dit duurt meestal 4 – 6 weken, afhankelijk van het weer.

vragen over verf

11 reacties op “Veel gestelde vragen verf”

  1. Goede middag,
    Ik heb 2 schilderbedrijven benaderd om mijn huis buiten te laten schilderen, en wel in dezelfde kleur dan er nu op zit. Beiden willen beginnen met schuren, ontvetten en de horizontale delen te gronden.
    Daarna komt het verschil: schilder 1 zegt dat het gebruikelijk en het beste is om 2 lagen lak aan te brengen.
    Schilder 2 wil volstaan met één laag lak. Dat zou voldoende zijn. En, zegt hij erbij: een tweede laag erop mag in elk geval pas nadat de eerste laag goed is uitgehard, dus pas na circa 4 weken. Dan moet de schilder dus na 4 weken terugkomen om de tweede laag aan te brengen.
    Het gaat bij beide om kwaliteit A verf.
    Graag uw mening.

    1. Beste Rien, Hoewel het natuurlijk lastig is om om beide schilders te beoordelen zonder ter plekke de situatie gezien te hebben, kan ik wel een antwoord geven op de reactie van schilder 2. Of er één of twee lagen aangebracht moeten worden ligt vooral erg aan de staat van het huidige schilderwerk. Maar wat schilder 2 verder beweert is eigenlijk gewoon klinkklare onzin. De tweede laag kan gewoon aangebracht worden als de verf overschilderbaar is, en dat is bij de meeste verven (bij 20 graden en een normale vochtigheid) na 24 uur…

  2. Goedemorgen,
    Heb een vraag. Bij ons zijn de kozijnen van het huis van de zomer aan de buitenkant bruin geschilderd. Nu is er een blauwe gloed op gekomen, vnl aan de voorkant van het huis (waarvan een gedeelte overdekt is door een afdak) Waar komt dit door? En is dat nog met spul te verhelpen?

  3. Beste
    Er zitten waterdruppels op mijn ramen die ik niet kan verwijderen. Kennen jullie een manier om deze te verwijderen zonder dat ik de verf beschadig?

    Groetjes
    May

  4. Wij hebben een boerderij gekocht waar de houtconstructie door de vorige eigenaar is bewerkt met een vettige substantie, mogelijk afgewerkt olie of iets dergelijks. We willen dat graag overschilderen maar weten niet goed hoe we dat het beste kunnen aanpakken ? Want geheel ontvetten zal niet lukken….
    Dus graag uw advies..

  5. Hoeveel tijd kan ik nemen tussen schuren en gronden/aflakken? Het zou fijn zijn om enkele dagen in het voren te kunnen schuren, of kan dat niet omdat de vezels dan niet meer overeind staan?

  6. Goedemorgen,

    Ik heb vorige week het houtwerk in mijn trappengat geschilderd.
    Dit heb ik gedaan met verf op terpetinebasis.
    Later kwam ik erachter dat het binnen beter is om met water gedragen verf kan doen.
    Is het verstandig om het na een week (nu bijna een week geleden) al met st marc verfreiniger te behandelen, te schuren en te lakken met verf op waterbasis? Of moet ik hier langer mee wachten?

  7. Beste,
    Bij het schilderen van plafonds en muren in mijn huis wordt het op sommige delen heel mooi (gipswanden) en op andere delen heel streperig (stucwerk), ik vermoed dat het komt omdat de onderlagen verschillend zijn aangezien ik verder dezelfde verf en verfspullen gebruik. Daar waar het streperig wordt zit een stuclaag met daarop een oude verflaag, deze verflaag laat op een paar plekken los, daar hebben we het weggehaald en opgevuld. Weet u hoe ik dit kan oplossen? Alvast dank!

  8. Goede middag,

    Ik wilde mijn keukendeurtjes zelf over gaan schilderen.
    Ze hebben een gekleurd kunststof laagje en erom heen zit een zelfde gekleuder rand.
    Mijn vrouw heeft de deurtjes met Dasty (ontvetter van Wibra) meer dan eens schoongemaakt.
    Bij ons bezoek aan een verfzaak werd ons ten stelligste afgeraden om de deurtjes over te gaan schilderen.
    Volgens de verkoper laat Dasty een laagje achter dat NOOIT en op GEEN enkele afdoende wijze te verwijderen is.
    Klopt deze redenatie? Dasty is tenslotte een ontvetter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Laatste berichten