winterschilder

Buiten schilderen – De 10 meest gemaakte fouten

Aan het buitenschilderwerk besteden we veel aandacht op Verfklussen.nl. Een goed resultaat bij het onderhoud van de buitenzijde geeft niet alleen veel voldoening, het kan je ook veel geld besparen aan dure onderhoudsbeurten en natuurlijk een waardedaling van je bezit. In dit artikel geven we aandacht aan de 10 meest gemaakte fouten bij het buiten schilderen. Maar eerst een belangrijke tip!

*Tip:

→ Wil je je zelf tijd, stress en een hoop verspilde energie besparen? Schakel dan een schilder in. Vergelijk hier vrijblijvend schilders uit jouw regio en bespaar tot 30% op de totale kosten.

Het is (bijna) winter. Kan ik nu nog buiten schilderen?

De meest gestelde vraag op dit moment is of er tegen de winter buiten nog geschilderd kan worden. Met gewone reguliere buitenverf is het antwoord is kort gezegd ‘nee’. Niet doen! De verdunningen in de verf, die ervoor zorgen dat de verf opgebracht kan worden en goed vloeit, kunnen nu haast niet meer verdampen. De verf zal dus dagenlang, zo niet langer (!) nat blijven. Verf kan dus zelfs (licht) bevriezen.

Toch in de kou schilderen?

Wil je toch met koude temperatuur buiten schilderen? Kies dan voor een speciale buitenverf voor dit doel. Sikkens Rubbol Express is zo’n verf. Maar let op: ook deze verf kan niet verwerkt worden als het vriest. De droging bij 5 graden is wel heel goed; stofdroog na ongeveer 3 uur, kleefvrij na ongeveer 5 á 6 uur, overschilderbaar na 12 uur. Maar ook hierbij geldt dat de vorst er beter niet binnen die 5 á 6 uur goed overheen mag komen. Het is misschien daarom vooral de vraag wát je wil schilderen en vooral waaróm in deze kwetsbare tijd van het jaar..?

Tip: Lees ook het artikel over: buitenschilderen in de winter

1. Schilderen bij te hoge temperatuur

Schilder niet bij een te hoge buiten temperatuur. De ideale temperatuur voor het buiten schilderen is ongeveer 20 graden, zodat maximaal van de open tijd gebruik gemaakt wordt. Open tijd wil zeggen hoe lang de verf kan vloeien totdat de droging echt merkbaar wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de open tijd is. Bij hoge(re) temperaturen wordt de open tijd zodanig kort, dat het onmogelijk wordt de verf zonder strepen of structuur te verwerken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkeren kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden.

2. Niet goed ontvetSt Marc 1.6 kgten

Op oude verflagen buiten zit altijd roet op het houtwerk. Dit komt op het schilderwerk neer uit de regen. Roet zit namelijk altijd in de lucht onder andere vanuit de vervuiling uit auto’s en industrie. Deze vettige laag moet goed schoongemaakt worden door het gebruik van een goede verfreiniger. Ammoniak is niet voldoende. Ondanks dat ammonia schoonmaakt, ontvet het middel zeer beperkt. Niet schuren betekent dat je de vettigheid in de lak schuurt, zodat het alleen maar moeilijker wordt het vet te verwijderen.

3. Dakgoot met verf behandelen

De dakgoot mag nooit met een afsluitende verf worden behandeld. De betimmering rond de zinken dakgoot is namelijk altijd vochtig. Als je een hoogglans of zijdeglans verf gebruikt, zal die gaan bladderen. Gebruik altijd een vocht-regulerende verf, zoals een éénpot-systeem (gronden en aflakken vanuit dezelfde pot) of een goede kwaliteit buitenbeits.

4. Kitten van kieren

20140629_135613Veel mensen vinden het netter om de kieren tussen steen en houtwerk af te kitten met acryllaatkit of zelfs siliconenkit. Dit is echter absoluut niet raadzaam. De kieren tussen de stenen en het houtwerk zorgt er namelijk voor dat vocht uit de stenen beter een uitweg vindt. Wie deze randen en kieren dichtstopt, maakt kans op bladderende kozijnen (zie ook: kozijnen schilderen). Het vocht zoekt op een gegeven moment toch een uitweg…

5. Te dik plamuren

Plamuur buiten altijd spaarzaam. Liefst zo min mogelijk en altijd met dunnen laagjes. Houtwerk ‘werkt’ altijd en te ruime hoeveelheden plamuur kunnen de werking in hout niet aan. Deze lagen zullen vroeg of laat loskomen, zodat er scheurtjes in de laklaag zullen ontstaan. Hier kan het vocht weer door in het hout trekken, met alle gevolgen van dien.

6. Vochtig hout verven

Eigenlijk is dit dezelfde fout als het met een afsluitende verf de dakgoot schilderen. Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeerde en het hout is vochtig, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal de verflaag gaan bladderen omdat het vocht een uitweg zoekt. Maak het houtwerk daarom eerst kaal en zet het in een goede grondverf. Nu kan er geen nieuw vocht meer in het hout trekken, maar kan het houtwerk wel drogen. Is het houtwerk erg nat? Bij  gebruik van een professionele grondverf kan je gerust een aantal maanden tot zelfs een jaar wachten met aflakken.

7. Kitten met siliconenkit

Gebruik bij het kitten van scheurtjes tussen werkende delen nooit siliconenkit. Siliconen zijn niet overschilderbaar. Gebruik hiervoor altijd een overschilderbare acryllaatkit. Deze kitten zijn ook te krijgen in sneldrogende varianten, waarbij de kit binnen een uur over te schilderen is. Ook kan goed een twee componenten plamuur voor buiten gebruikt worden. Kiertjes tussen de werkende delen in hout kunnen ook met een twee componenten plamuur gedicht worden. Deze plamuur is flexibeler dan een één component plamuur.

8. Houtrot niet verwijderen

Wanneer er houtrot in de kozijnen zit moet al het zachte hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat al het besmette hout goed weggestoken wordt en de uiteinden van het gezonde deel behandeld wordt met een houtrot-stop. Lees hierover ook eens het artikel over houtrot.

9. Stopverf te snel overschilderen

Het is een klassieke fout, maar je moet het maar net weten. Stopverf is pas na een aantal weken overschilderbaar. De stopverf moet namelijk eerst een filmlaagje ontwikkelen dat over te schilderen is. Wie stopverf te snel overschildert, krijgt problemen met de hechting van de verf.

10. Goedkope verf gebruiken

Misschien klinkt deze tip als een goedkoop verkooppraatje om dure verf te slijten. Toch is dit niet zo. Goedkope verf is gewoon van veel mindere kwaliteit. Voor binnen merk je er misschien niet eens zo heel van, behalve dat goedkope lakverf bijvoorbeeld veel sneller verkleurt dan een duurzamere kwaliteit. Voor buiten zal je veel sneller verschillen ontdekken. Onder de zware weersomstandigheden in ons land zal je zien dat de kwaliteit met sprongen achteruit gaat. Hierdoor zal je veel sneller weer de kwast ter hand moeten nemen, om de boel bij te werken of zelfs helemaal over te schilderen. Gronden met een goedkope grondverf en aflakken met een professionele kwaliteit verf is helemaal zonde van het werk. De goedkope grondverf kent als nadeel dat het zal gaan poederen, zodat de kostbaarder professionele lak de beloofde duurzaamheid niet zal halen.

Maak deze 15 fouten niet bij het schilderen!

Wil je nog meer fouten zien? Bekijk dan de video.

Bekijk ook deze veelgemaakte fouten bij het schilderen (algemeen):

Gerelateerd:

Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Bespaar jezelf tijd en moeite. Schakel een schildersbedrijf in. Maar eerst, vergelijken! Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

116 Comments

 • Frank Staal

  Hoi verfklussen,
  Ik hoorde van mijn buurman dat het slim is om een stukje van de ramen mee te schilderen. Klopt dat?
  Groetjes, Frank

  • Verfklussen

   Beste Frank,
   Het klopt inderdaad dat je bij het verven van de kozijnen altijd het beste een klein stukje van het glas mee kunt schilderen. Dit voorkomt dat er kleine scheurtjes blijven bestaan tussen het glas en het kozijn, waar weer vocht in kan trekken. Je kunt dit het handigst aanpakken door het afplaktape net even een millimeter of twee van het kozijn op het glas te plakken. Daarmee verf je een klein randje glas netjes mee.

 • Amar

  Beste verfklusser,

  Wij willen de voorkant van onze woning zelf opnieuw gaan schilderen. Het gaat om een ’30 woning en de kozijnen zijn van hardhout. De verf op de erker is al aan het afbladeren en wij willen eerst de verf eraf krabben. De laatste dagen is het de helft van de dag droog en dan komen er fikse regenbuien. Is het erg om het hout te krabben, kaal te maken, en dat het vervolgens nat regent? Is dat schadelijk voor het hout? Hoe weten we dat het hout droog genoeg is om grondverf op aan te brengen? Is het überhaupt erg om grondverf aan te brengen als het hout nog vochtig is?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Amar,
   Het Nederlandse klimaat is een lastig klimaat om buiten te schilderen. Nu het steeds weer regent, is het advies om het hout kaal te maken en het in een professionele grondverf te zetten. Hierdoor kan er geen nieuw vocht meer in het hout trekken, maar kan het vocht dat nu in het hout er wel uit. Misschien is het zelfs verstandig om dit een jaar zo te laten, en volgend voorjaar het hout af te lakken. Hierdoor kan het hout goed drogen. Professionele grondverf kan rustig een jaar overbruggen, dat is geen enkel probleem. Succes!

 • walter

  Ik heb een vraag.ik ben glazenwasser en nu zie ik soms op buitenkozijnen en houtwerk een soort grijs vuil zitten op de verf.als je het weghaalt zit het de volgende maand erweer.het is geen vuil van de regen want het zit op vaak op plaatsen waar het weer geen invloed op heb .het lijkt mij op een soort schimmel met piepkleine stippen.weet iemand wat dat is.?

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Walter,
   Het zou goed kunnen dat het schimmel is. Schimmel zit meestal wel vast aan de verf en is meestal lastiger met de spons te verwijderen. In de zomerperiode zou het dan ook meestal niet terug moeten komen. Wat ook heel goed kan (en ik vermoed eigenlijk toch dat dit de oorzaak zal zijn) is roet in de lucht. Dit wordt niet alleen met de regen meegenomen, maar ook met de wind, e.d.. In de stad, langs een drukkere weg of bijvoorbeeld in de buurt van een vliegveld, zie je dit veel terugkomen. Dit soort roet is ook vettig, en kan soms vieze zwarte vegen achterlaten.

 • Marcello

  Ik ga mijn nieuwbouw woning (10 jaar oud) voor de 2e keer schilderen. Ik heb een A-kwaliteit verf (Sikkens) gehaald en wil er 2 lagen van aanbrengen. Ik ga van licht naar donker. Moet ik eerst grondverf gebruiken of kan ik prima 2 lagen Sikkensverf aanbrengen?

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Marcello,
   Je gaat van een lichte kleur naar een donkere kleur met een goede kwaliteit verf. Meestal zijn twee lagen Sikkens voldoende voor genoeg laagdikte om de kwaliteit te waarborgen. Echter is het de vraag of je met twee lagen de kleur ook goed dekkend krijgt. Er zijn namelijk helder-donkere kleuren zoals groen en rood die een slechte dekkingsgraad hebben. Dit ligt niet aan de kwaliteit verf, maar aan de kleur. Deze kleuren worden namelijk gemaakt vanuit heldere pigmenten, die ook wat ’transparant’ zijn. Het kan dus bij donkere kleuren de aanbeveling hebben om een tussenlaag grondverf te gebruiken. Dit kan dan het beste grijs zijn, of nog beter, een kleur die bijna hetzelfde is als de nieuwe kleur. Het voordeel van een kleur te gebruiken die iets lichter is als de uiteindelijke kleur is dat je dan gemakkelijker ziet of de laagdikte voldoende is geweest.
   Succes! Verfklussen.nl

 • Jeanette

  Ik hoorde bij een erkende verfzaak dat als je een nieuw kozijn buiten geschilderd wordt er na de grondverf beter geen hoogglans lak kan worden gebruikt i.v.m. met het afsluiten van het hout. Zij raden half glansverf aan voor de eerste jaren. Dit voorkomt bobbeltjes onder de verf. klopt dat? Onze voorkeur gaat namelijk uit naar Hoogglans. Wij gebruiken de Sikkens verf.

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Jeanette,
   Commercieel gezien is het advies een goed advies. Het klopt dat hoogglans verf de ondergrond geheel afsluit. Voor buiten onder goede omstandigheden van het houtwerk dus nog altijd het sterkste systeem. Met de halfglans verf zal waarschijnlijk een éénpots-systeem bedoeld worden, een soort grond- en aflak in één. Dit wordt in de bouw heel veel gebruikt, inderdaad vanwege het vocht dat nog in het hout achterblijft. De werking van een éénpots-systeem is vergelijkbaar met buitenbeits; het vocht kan nog door de verf heen verdampen. Nadeel: (veel) minder duurzaam. Je zal sneller weer moeten overschilderen dan met een hoogglans van hetzelfde merk.
   Mijn advies is altijd om eerst een professionele grondverf (Sikkens is daar uitstekend geschikt voor) te gebruiken in twee lagen. Dit kan rustig een jaar zonder aflak ‘overwinteren’. Het volgend jaar even de minder geworden plekken bijwerken met dezelfde grondverf en daarna Sikkens Hoogglans eroverheen. In de tussenliggende tijd heeft het hout mooi kunnen drogen. Vocht kan er dan uit en door de grondlaag komt er geen nieuw vocht meer in het hout.
   Misschien begrijp je dat ik het commercieel gezien een ‘slecht advies’ vind wat ik je nu aanraad. De verfzaak verkoopt immers alleen grondverf en geen aflak. Maar het is wel het meest duurzame en toch ook voordeligste advies waar je het meeste aan hebt. 😉

 • Gijs

  Beste verfklussen,

  Mijn schoonvader heeft onze nieuwe boeidelen met karwei grondverf (alkyd) geverfd, kan dit worden afgelakt met Sikkens Rubbel XD?
  Hij wil als “tussenlaag” de aflak 1 op 1 mengen met de grondverf. Is dit wel een goed idee?
  Alvast bedankt,
  Groet Gijs

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Gijs,
   Er gaan m.i. een paar dingen mis. Goedkope grondverf onder een professionele lakverf haalt eigenlijk je hele systeemopbouw overhoop. Goedkope grondverf gaat namelijk snel(ler) poederen doordat de kwaliteit veel sneller afbreekt. De prijs zit ook echt in de gebruikte grondstoffen van de verf. Een goedkope grondverf onder een dure professionele lak is dus zonde van de dure verf die je eroverheen zet.
   Daarnaast raden wij juist aan om geen hoogglans te gebruiken omdat dit niet kan ‘ademen’. Dit los je niet op door het met grondverf te mengen. Veel beter is de grondverf weer goed af te schuren en te werken met een Rubbol EPS die rechtstreeks over het kale hout (of een goede grondverf) heen gezet kan worden.

 • claudia Albers

  Goedemorgen,
  Wat mij opvalt als ik een rondje wandel en schilder resultaten bewonder ik zoveel strepen (lijnen van de kwast) in het schilderwerk zie. Zie meer strepen dan super glad resultaat. Het gaat hier dan niet om alleen maar doe-het-zelf schilderwerk maar ook van professionele schilders. Zelf schilder ik binnen alles en streef naar streeploos. Nu ben ik buiten aan de slag en merk dat het idd een stuk lastiger is om geen strepen van de kwast achter te laten. De verf vloeit minder fijn. Hoe komt dit en waarom zie ik maar zo weinig streeploos eind resultaat.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Claudia, Een heel goede vraag! Maar wel wat lastig te beantwoorden omdat ik de precieze omstandigheden van het schilderen natuurlijk niet goed ken. Ik denk dat het vooral te maken heeft met het weer. De twee meest voorkomende ‘problemen’ die het schilderen buiten wat dat betreft anders maakt, dan het schilderen binnen is tweeledig. De temperatuur zal anders (kunnen) zijn. De verf is gemaakt -ook v.w.b. vloeiing- voor verwerking bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Dat zal buiten rond deze periode al snel een stuk hoger zijn. Daarnaast zal wind de droging kunnen versnellen. En dat is iets dat haast niet te voorkomen is in ons land. 😉 Maar ook luchtvochtigheid e.d. spelen natuurlijk een rol. Ik denk (dus) in ieder geval dat we er zeker van kunnen zijn dat het aan de omstandigheden ligt waardoor de verf veel sneller droogt en daardoor een minder lange ‘open tijd’ heeft, oftewel minder tijd om glad te vloeien.

   • claudia Albers

    Bedankt voor uw reactie.
    Ik ga maar eens aanbellen bij mensen waarvan het schilderwerk er heel mooi uitziet. Kan daar zo blij van worden en wie weet hou ik daar een streeploze schilder aan over 😉 Heb nu twee schilders gehad voor het buitenwerk in een jaar tijd en het was dramatisch. Het leek wel of het met een staalborstel geschilderd was. Het staalborstel schilderwerk weer rechttrekken (tot 2x aan toe) is bijna niet te doen. Ben nu zelf maar aan de slag gegaan en het is gelukkig nu al een stuk beter. Maar jeetje wat een werk. Bij deze mijn respect voor alle streeploze schilders 🙂

    • Verfklussen Trendzetters

     Beste Claudia, Misschien helpt het om het ‘staalborstelschilderwerk’ eerst even goed op te schuren en daarna een vullende grondverf voor buiten te gebruiken! De Sikkens XD verf die werd gesuggereerd in één van de andere reacties is een heel goede suggestie als aflak. Maar dan wel als het weer wat koeler is! 😉

 • Fred

  beste,
  Ik heb sinds kort mijn buitenboel geschilderd want onze huizen staan nu bijna 6 jaar. Ik heb het eerst goed afgenomen met een allesreiniger van de verfvakhandel. Toen goed geschuurd en weer afgenomen. Daarna ben ik gaan schilderen met Sikkens XD Gloss en met een synthetischekwast. Wat een geweldig resultaat en zonder strepen. De temperatuur lag rond de 14 graden. Het enige nadeel is dat de droogtijd langer is dan normale verf en daar moet je wel tekening mee houden.

  Groet, Fred

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Fred, Rubbol XD is inderdaad een heel mooi product. Doordat de verf minder snel droogt is de open tijd ook langer. Dat heeft als voordeel dat de verf dus langer de tijd krijgt om mooi te vloeien. De temperatuur moet dan ook niet te laag zijn, want er moet geen vocht in de verf slaan. Dat is voor de glans niet goed, maar ook niet voor de duurzaamheid. Veertien graden is wat dat betreft een gevaarlijke temperatuur, omdat bij de droogtijd wordt uitgegaan van 20 graden. Die tijd wordt in verhouding langer. Maar als ik het goed begrijp heb je daar gelukkig geen last van gehad!

 • Erik

  Beste,
  ons kozijn is ongeveer 5 jaar oud. Het verf bladdert er op verschillende plekken af. Daarom heb ik het vorige week helemaal geschuurd en wil het dus opnieuw in de grondverf zetten en daarna verven. Nu zag ik tot mijn schrik dat op een 3-tal plekken het hout al zacht begint te worden. Het gaat om hardhout notabene. Moet ik dit ook weghalen alvorens te gaan verven?

  gr Erik

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Erik, Klopt het dat het houtwerk al langere tijd in slechte staat is? Over de behandeling van houtrot heb ik een artikel geschreven. Die kun je hier lezen. Min advies is om na reparatie een goede professionele grondverf (Sikkens of Sigma) te gebruiken en het dan voor dit jaar daar bij te laten. Dan kan het vocht er goed uit ademen en geen nieuw vocht in trekken. Volgend jaar kun je het dan aflakken. Als je het dit jaar al aflakt ben ik bang dat de houtrot verder zal gaan. Met een laklaag (verf) sluit je namelijk het hout af en blijft het vocht in het hout zitten.

 • m van belkom

  Beste lezer,

  Ik heb een woning uit 1850. De kozijnen zijn vorig jaar opnieuw geschilderd omdat daar scheurtjes en bladders op zaten. Als ik nu 11 maanden later kijk zie ik op dezelfde plekken de scheuren en bladders terugkomen. De professionele schilder die ik ingehuurd heb, zegt dat hij goede kit en verf heeft gebruikt en dat het normaal is dat die scheuren terug komen. Ouwe zooi…noemt hij het. Maar er zijn toch heel veel mensen met een oud huis. Die hoeven toch niet allemaal ieder jaar te schilderen? Weten jullie hoe dit komt? Kent iemand een vertrouwde GOEDE schilder in de omgeving van THOLEN/ Bergen op Zoom?

  • Verfklussen Trendzetters

   U stelt een moeilijke vraag om te beantwoorden zonder het probleem gezien te hebben. Ik vermoed dat het probleem schuilt in vocht dat is achtergebleven in het houdwerk alvorens het is afgeschilderd. Ik denk dat het sowieso goed is om de oorzaak te achterhalen. Misschien kunt u een schilder vinden die in het bezit is van meetapparatuur om vocht in hout te kunnen meten. Het is natuurlijk wel zo dat hout altijd werkt in de verbindingen en dat dit erger is bij oud hout. Toch denk ik dat 11 maanden houdbaarheid wel heel erg kort is. In het artikel Schilder gezocht geef ik overigens nog wat tips bij het zoeken naar een goede schilder.

  • Hans

   Die schilder zal dan vast wel goede kitten en verf hebben gebruikt, want dat doen ze allemaal 😉 Maar als ik bij oude huizen tijdens mijn werk scheuren in het houtwerk tegenkom frees ik die zover mogelijk uit en repareer het met een 2comp epoxy plamuur en niet als zovelen ”vakknutselaars” met 2comp polyesterplamuur(omdat dat zo lekker snel droogt en dus schuurbaar is enz, enz). En repareren met epoxy is ook een klusje apart, want je moet er niet een grote klodder in duwen, maar met kleine beetjes zodat je geen lucht tussen het hout en de reparatie materiaal krijg (dus geen hechting). En het verschil tussen epoxy en polyester is sowieso de droging (epoxy droogt trager) maar epoxy is veel flexibeler dan polyester en kan dus mee bewegen met het hout wat polyester dus niet kan. daarbij is polyesterplamuur hygroscopisch en dat wil zeggen dat bij beschadiging, scheuren of wat dan ook de droge plamuur vocht op gaat nemen met als gevolg afbladderen van de verf. Epoxyplamuur is na twee dagen echt lekker schuurbaar ten opzichte van polyesterplamuur die meestal binnen een uur schuur en schilderbaar is. Dan snap je gelijk waarom de ”vakknutselaars” onder ons graag polyesterplamuur gebruiken…….snel werken is snel geld verdienen

   Helaas lopen er in Nederland veel cowboys rond die zichzelf (vak)schilder noemen zonder dat ze een opleiding hebben gehad. En vaak moeten de echte vakschilders de troep opruimen die dat soort gasten achterlaat.

 • ronald

  hoi ik heb mijn kozijnen donker geverfd maar de zon staat heel de dag op het kozijn
  ik krijg scheurtjes en de verf bladert er af door de warmte

  mijn vraag is
  is het niet beter dat ik een witte kleur verf dan wordt het niet te warm

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Ronald, Het klopt dat een lichte kleur veel minder warm wordt dan een donkere kleur. Dat kan zelfs tot wel 50 of 60 schelen! Ik zou je zeker aanraden om in de door jouw beschreven situatie een lichte kleur te kiezen. Wel moet je er rekening mee houden dat houtwerk zeker aan de zonkant nog best behoorlijk kan werken. Naadjes en kiertjes tussen verbindingen zou ik dan ook met een acrylaatkit voor buiten afkitten.

 • Jouke

  Hallo

  Ik heb een huis huur huisbgekocht en dat huis is 2 jaar geleden voor het laatst geschilderd (buiten kozijnen) de kleur is gebroken wit nou wil ik zelf ook alles weer gaan schilderen in dezelfde kleur hoef ik dan geen grondverf te gebruiken ?

  • Verfklussen Trendzetters

   Hallo, Nee hoor, als de verflaag nog goed hecht en in redelijke staat is kun je gewoon zonder grondverf de nieuwe laag eroverheen verven. Zorg wel voor een goed ontvette en opgeschuurde ondergrond. Kale stukken hout en eventueel plamuur wel even gronden!

   • Veertje

    Wij hebben een heel oud huis uit 1856 en wij willen graag het trasraam, het steen van de bloembakken en de bordesjes weer schilderen. Hier en daar is de verf wat afgebladderd. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken en welke verf moeten we daarvoor gebruiken? Het is lastig met de aarde van de bloembakken die tegen het trasraam aanzit.
    In de verfwinkel werd ons schakelverf aangeraden, maar wij twijfelen hieraan.

    Volgens ons zit er gewone buitenmuurverf op, door de vorige bewoners geverfd. Kan er dan ongestraft wat anders overheen?
    We hopen dat u ons kunt adviseren.

    • Verfklussen Trendzetters

     Als het om hout gaat, is Schakelverf een goed advies! Omdat je vertelt dat het vermoeden is dat er eerder buitenmuurverf opzit, twijfel ik of het (ook) gaat om stenen ondergrond? Zo niet, dan het houtwerk goed opschuren en (idd) met Schakelverf behandelen. Schakelverf is in feite een grond- en aflak in één en ook vochtregulerend. Prima dus voor de houten bloembakken!

 • Terheggen

  Mij is aangeraden om tussen de muur en houten buitendeur butyleenkit te gebruiken. Op de verpakking staat dat deze na 24 uur te beschilderen is en dat de kit aan de binnenkant vochtig blijft. Is dit verhaal waar en geschikt voor buiten tussen muur en hout? Heeft iemand advies?

  • Verfklussen Trendzetters

   Het antwoord staat eigenlijk al in de tekst onder ‘Kitten van kieren’. 😉

 • Joanne

  Goedemorgen,
  Ongeveer augustus/september wordt mijn huis buiten geschilderd. Nu wil ik alvast het houtwerk gaan afbranden. Het kale hout zou dan in de tussenliggende periode nat kunnen regenen. Is dat erg?

  • Verfklussen Trendzetters

   Beste Joanne, je maakt je wel heel erg afhankelijk van de weergoden. Want als het hout te vochtig is wanneer het overgeschilderd wordt met aflak krijg je geheid na verloop van tijd problemen met het vocht dat het hout uit wil. Het gevolg is dan meestal bladderende verf. Ik zou het risico niet nemen!

 • Kuiper

  Beste lezer,

  De vorige bewoners waarvan wij het huis hebben gekocht namen het niet zo nauw met het schilderen en hebben daarom ook een gedeelte van de metselstenen mee geschilderd. Kun je dit nog mooi krijgen? Zo ja, hoe?

  • Verfklussen Trendzetters

   Ik neem aan dat je de randen bij het houtwerk bedoelt? Dat is altijd vervelend, want het is natuurlijk niet mooi! En nog best een karwei om dat allemaal schoon te krijgen. Je kunt het met iets verdunde afbijt proberen. Wat vaak ook best goed werkt is met een scherf baksteen van dezelfde kleur de verf eraf te ‘schuren’. In ieder geval dus nog best veel werk. Succes! • Frank

  Hoe het beste een waterdorpel van een voordeur repareren die bruin gebeitst gaat worden.
  Vorige bewoner heet lang geleden stopverf als reparatiemiddel gebruikt, dat is nu verteerd.
  Ik kan geen product vinden dat 1 stevig is en blijft en 2 een houtkleur heeft.

  • Verfklussen

   Gelukkig heb ik goed nieuws voor je! Je kunt dit kneedbaar hout gebruiken, als je maar zorgt dat je er een goede buitenbeits overheen zet. Eventueel de dorpel vernissen met een goede vernis voor buiten is zelfs nog beter.

 • Hans

  Ik heb 2 jaar geleden mijn huis laten overschilderen met Sikkens verf Sigma S2U
  Nu springen aan de achterzijde van het huis (op het zuiden) stukje kit uit de kitlaag.
  De kit is natuurlijk mee geschilderd.
  Feitelijk zie ik dit verschijnsel op alle (dubbelglas) ramen maar ook van de gekitte blinde onderpanelen.
  Hoe kan ik de huidige situatie op lossen en verdere schade voorkomen?

  • Verfklussen

   Beste Hans, Het beste is om de kit er zoveel mogelijk uit te trekken. Dan is het een kwestie van het kale hout even bij de gronden en opnieuw te kitten. Na droging kan dan een nieuwe laagje verf er even op voor de bescherming en de kleur. Ik adviseer daar deze kit voor te gebruiken.

   • Marieke de boer

    Ik kan niet zien welke kit je bedoeld…

 • oman

  Ik ben net verhuisd en heb een witte betonnen buitenmuur die op het zuiden staat. De verf is al afgebladerd, zie het beton op sommige plekken. Doordat het betonstaal is gaan uitzetten is deze nu op 2 plekken ca. 20 cm zichtbaar en daardoor zijn er stukjes beton afgebrokkeld. Ergens anders zitten er scheurtjes in de muur doordat daar een hek met boorgaten was vastgemaakt. Hoe krijg ik alles weer netjes en strak.

  Bij de kozijnen binnen zit schimmel aan de randen. Het gaat dan om de slaapkamers. Hoe kan ik die het beste verven zodat schimmel ook niet terug komt. Kan ik dan beter verf op niet-water basis nemen, want ik wil er de komende jaren geen schimmel of afbladerende verf hebben.
  En hoe kan je het beste schuren en welke allesreiniger is het beste.
  Ik heb nog meer vragen, want er speelt van alles. Maar hiermee ben ik al een stap verder.

  • Verfklussen

   De schimmel zal komen doordat er niet (goed) gelucht is of de natte ramen in de ochtend nooit zijn gedroogd. Ik denk dat als je hierop let het met de schimmel in de toekomst wel mee zal vallen. Voor je overige vragen kun je denk ik het beste gewoon eens langs de verfwinkel in je eigen woonplaats langsgaan. Zij kunnen ook meteen de juiste artikelen laten zien. Overigens vind je als je deze website eens goed doorkijkt waarschijnlijk ook al veel antwoorden op je vragen tegen. Succes met klussen!

 • Aad de Jong

  Hedenmorgen zijn ze (in opdracht van onze VvE) bij ons begonnen met het overschilderen van de dakgoot. Omdat het regende heb ik aangegeven het geen goed plan te vinden. Toch zijn ze doorgegaan met schuren, plamuren en hebben ze de dakgoot in de grondverf gezet. Tot mijn verbazing gaan ze het ook nog dezelfde middag aflakken. Mijn vraag kan dit nu wel of niet.

  • Verfklussen

   Beste Aad, Wordt er echt in de regen gewerkt? Of is er een oplossing bedacht zodat het verfwerk niet nat wordt? In dat geval is het wel afhankelijk welke soort verf er gebruikt wordt. Overigens, een dakgoot mag niet geplamuurd worden. Doordat een dakgoot altijd vochtig is kan dit binnen korte tijd alweer gaan openbreken. Het lijkt erop dat het geheel niet echt professioneel aangepakt wordt…

 • Linda

  Beste Hans,

  We hebben in het begin van dit jaar (jan t/m maart) een uitbouw laten maken. Met daarin een nieuwe schuifpui. Deze is vanuit de fabriek al in een grondverf gezet. Hoeven wij deze nu enkel te ontvetten en te schuren en voorzien van een aflaklaag? Of moeten we deze toch nog in een goede grondverf zetten?

  Alvast bedankt!

  • Verfklussen

   Beste Linda,
   Het beste lijkt mij om direct over de grondverf over te schilderen, maar dan met een zogenaamd éénpotsysteem. Dat is grondverf en aflak in één. Het voordeel is dat dit ook vochtregulerend is, zodat eventueel (licht) aanwezig vocht gewoon kan ‘verdampen’. Een verf sluit namelijk geheel af, ook wat er nog uit het hout kan aan vocht. Wijzonol Dekkend is een heel geschikte verf hiervoor. Het is in drie glansgraden te krijgen: Zijdeglans, halfglans en hoogglans, waarvan hoogglans het meest duurzaam is. Succes!

   • Linda

    Deze éénpotsystemen hebben als nadeel dat ze sneller weer overgeschilderd moeten worden, lees ik een paar reacties terug. Hoeveel sneller zal dit ongeveer zijn? Rekening houdend dat het niet aan de regenzijde van het huis zit, maar wel de hele ochtend de zon heeft, tot rond 14.00u.

    Hoe lang heeft het houtwerk ongeveer nodig om uit te dampen? Want onze aannemer had deze schuifpui al enkele maanden in zijn magazijn staan (bij een eerdere opdracht verkeerd besteld), dus toen hij bij ons geplaatst is, kwam hij niet rechtstreeks uit de fabriek.

    Alvast weer bedankt!

    • Linda

     Tevens las ik ook dat het beter kan zijn om 1 a 2 mm van het glas mee te schilderen. Is hier de kitrand tussen glas en houtwerk niet voor?

     • Verfklussen

      Ik reageer even in 1 keer op beide reacties. Het klopt dat een éénpotsysteem minder lang meegaat als een verfsysteem van een professioneel merk. Alleen, mocht er vocht in het hout zitten (en dat vind ik gezien de afgelopen regenperiode best heel aannemelijk) zal dit dóór je verflaag vroeg of laat toch naar buiten dringen. Dan krijg je te maken met bladders. Het is dus een risico dat je neemt. Een systeem als van Wijzonol zal toch wel snel een jaar of vier meegaan. Een lichte kleur gaat overigens nog veel langer mee dan een donkere kleur. Dat komt doordat een donkere kleur veel meer warmte absorbeert. Dat kan in volle zon gemakkelijk de 60 graden ruim overschrijden.

      Voor wat betreft het glas: het is zeker aan te bevelen het glas een paar minimeter mee te nemen. Je kunt het afplakband dan nét even boven de kitrand plakken. Wat je in feite doet is een soort pleister over je kitrand plakken. Mocht je de kitrand niet meeschilderen houd je kans dat het vocht er nog net even tussen kan dringen.

 • Erik

  Hallo Hans,

  Binnenkort krijg ik een aantal nieuwe ramen die in de fabriek al 2x in de grondverf gespoten zijn.
  De timmerman adviseerd mij om dan 2x af te lakken als de kozijnen gemonteerd zijn in het huis.
  Ik ging ervan uit dat deze ook afgelakt konden worden in de fabriek of spuiterij, maar ivm beschadigen
  en het monteren van kozijnen/vleugels/glas latten etc. wordt dit niet gedaan.

  Is dit de reguliere werkwijze? Ik snap dat je na montage alle bevestigings en glaslatten spijkertjes kan bijwerken voor een glad eind resultaat…maar ik dacht dat spuitwerk er strakker uit ziet dan verven met de kwast.
  Temeer dat er bij spuitwerk ook een dikkere laagdikte bereikt wordt…

  Wat is uw ervaring hierin?

  Groeten Erik

  • Verfklussen

   Beste Erik,
   Ja, dit is de reguliere werkwijze. De kans is heel groot dat er tijdens plaatsing zodanig beschadigd dat er opnieuw fiks bijgewerkt moet worden. Dit is kostentechnisch voor de aannemer en fabrikant niet haalbaar en het risico op een ontevreden klant wordt natuurlijk ook veel groter.
   Groet, Hans

 • Gert

  Beste Hans,

  Ik wil buiten gaan schilderen. Om sommige plekken bladdert dekverf af, maar niet overal. Is het dan aan te bevelen om alles opnieuw te gronden, of is dat alleen nodig op de plekken waar het afgebladderd is?
  Of is het sowieso handig om te gronden? ik wil nu Sikkens rubbol xd gaan gebruiken en weet niet wat voor lak er nu op zit.
  Hoor graag.

  Met vriendelijke groet,
  Gert

  • Verfklussen

   Beste Gert, excuses voor mijn late antwoord! In principe is het alleen nodig om de boel goed te ontvetten, te schuren en de kale plekken ‘bij’ te gronden. Dan zorg je voor een goede hechting van de Rubbol XD op de kale gedeelten. Probeer de kale plekken zo glad mogelijk te schuren, om eilanden te voorkomen. Oftewel: plamuur zo spaarzaam mogelijk.

   • Gert

    dat maakt niet uit, ik ben blij dat ik deze site gevonden heb. Daarnaast was het niet echt schilderweer en heb ik ok nog wat extra tijd gehad om over de kleur na te denken.
    Toch maar zeeuws zwart ipv gelders blauw, denk ik 🙂

    Dank voor het antwoord!

 • Femke

  Beste Hans,

  Ik ga weer aan de slag met de verfklus. Onze huizen zijn helaas voorzien van vurenhouten kozijnen, zeer gevoelig en snel rotte plekken.

  2 jaar terug heb ik zelf alles van blauw naar wit geverfd ivm minder gevoelig zon. Alleen de klepraampjes zijn nog blauw.
  Nu eerst schoon maken, schuren en rotte plekken repareren en weer schoonmaken.

  De oude laag is gedaan met 2 lagen sigma amarol primer en afgelakt met sigma schakelverf semi-gloss. Nu mijn vragen:
  – ik wil alles in de grondverf zetten met de sigma amarol. Mijn vraag 1 of 2 lagen en direct aflakken of wachten tot het voorjaar
  – mijn buurman adviseert om sikkens rubbol xx gloss te gebruiken. Makkelijker in gebruik geeft hij aan. Kan dit over sigma heen?? Ik heb nog een bijna nieuwe pot sigma amarol staan dus dat vind ik zonde. Als sikkens niet handig en ik bij sigma moet blijven kan ik dan beter sigma s2 gebruiken?
  – ik ben geneigd te dik op te zetten. Tips???

  Alvast bedankt!

  • Femke

   Misschien even aan vullen: onze kozijnen bestaat uit allerlei randjes en kiertjes

  • Verfklussen

   Beste Femke, dank voor je bericht! Sigma Amarol grondverf als onderlaag onder de Rubbol van Sikkens is geen enkel probleem. Beiden zijn professionele verven. Je gebruikt alleen een grondverf van de concurrent van de aflak-fabrikant. Die bijten elkaar niet. 🙂
   De juiste laagdikte is altijd lastig te krijgen. Het is een kwestie van aanvoelen. Wat kan helpen is een goede kwast te gebruiken, die hebben een bus met langere varkensharen dan een goedkope, stugge kwast. Je verdeelt daardoor de verf gemakkelijker. De verf goed verdelen over het oppervlakte (hoe smal die ook kan zijn) is het beste. Je moet proberen overal ongeveer dezelfde laagdikte te krijgen, en inderdaad ook weer niet te veel verf, omdat de verf anders wegzakt en je dan druipers krijgt. Als je dat merkt, dunner opbrengen. 🙂
   Voor randjes kun je het beste een ronde kwast maat 8 gebruiken. Als je te grote, te dikke kwast gebruikt, zal de verf ook dikker opgebracht worden. Voor kozijnen is vaak maat 12 ideaal.

 • jan kwinten

  Mijn vraag is of er een middel is om onder de verf te doen zodat hij niet meer loslaat van de kit.
  B.V.D

  • Verfklussen

   Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste is dat er altijd Acryllaatkit gebruikt moet worden. Dus geen siliconenkit of butyleenkit. Als er siliconenkit is gebruikt, kun je meer informatie vinden in het artikel over anti siliconen voor verf. Acryllaatkit moet eerst met grondverf behandeld worden om hechting te krijgen. Rechtstreeks over de kit heen schilderen zal inderdaad hechtingsproblemen geven.

 • Dirk

  Beste Hans Huizenga

  Voor ons nieuwe huis hadden we eerst het plan om het schilderwerk binnen en buiten zelf te doen, maar de verlofdagen zijn op en de weekeinde worden weer ingepikt voor andere zaken.
  We hebben dus besloten om het buiten schilderwerk door een professional te laten doen. Twee partijen uit de buurt zijn langs geweest en hebben offertes uitgebracht. Verschil was 100%. #1 ging twee keer gronden en dan aflakken na schuren.
  De andere zei dat omdat we van donker naar licht gaan zijn advies (en prijs) was om het hout helemaal kaal te maken, voor te behandelen en dan te schilderen.
  Schilder #2 wordt door buren als zeer kundig en prettig ervaren, maar het verschil is wel heel erg groot.
  Ik weet uit eigen ervaring hoeveel tijd gaat zitten in de voorbereiding en dat die voor een groot deel het eindresulaat bepaalt.
  Is hier sprake van een geval goedkoop is duurkoop? Ik wil ook wel voor de komende 5-7 jaar klaar zijn met schilderen en dat zou ook moeten kunnen omdat de orientatie van de woning oost-west is zodat we niet de middagzon vol hebben bakken op het schilderwerk.

  Alvast bedankt,
  Dirk

  • Verfklussen

   Beste Dirk, ik denk dat het gemakkelijkste is als ik op de twee schilders apart ‘commentaar’ geef. Ik ga hierbij er vanuit dat het schilderwerk nu in redelijk goede staat is.
   Schilder 1: Dit systeem zou ik zelf ook aanhouden, zij het eerder 1 x gronden en 2 x aflakken. Sowieso is 2 keer aflakken altijd nodig.
   Schilder 2: Wat deze schilder in feite doet is een geheel nieuw verfsysteem vanaf de grond opnieuw opzetten. Als dit gebeurt om van kleur te veranderen, vind ik dat echt te overdreven. Dit brengt veel kosten met zich mee, vooral in arbeidsloon. Ik kan me deze keuze wél voorstellen als het schilderwerk in slechte staat is. Groeten, Hans

   • Dirk

    Het houtwerk is nu afgewerkt met blanke lak / donkere beist, dus geen “verf”. Ik kan niet inschatten of het alkyd, acryl, ademend of niet is. De hardhouten kozijnen kunnen wel een nieuwe verflaag gebruiken, de vorige eigenaar heeft de laatste vijf jaat niet veel aan het huis gedaan.
    Maar op een paar plekken na is niets heel erg slecht zoals ik het nu heb gezien bij het binnen schoonmaken en verven van de ramen en kozijnen.
    Een prijsverschil van 1500E is dan wel heel veel geld.

    • Verfklussen

     Beste Dirk, Geheel kaal maken klinkt als wel heel zorgvuldig. Naar mijn indruk is goed doorschuren, twee lagen goede grondverf en twee lagen aflak echt voldoende! Ik wil best beide offertes eens inhoudelijk bekijken, als ik je daar mee kan helpen. Als je dat wilt, laat het even hier weten, dan stuur ik even een mailtje waar je het heen kunt sturen! Groet, Hans

 • Willemien

  Hallo Hans,
  Ik wil, mits het weer het toelaat, kozijnen van beton verven. Ik heb al gelezen dat ik hiervoor het beste
  buitenlatex kan gebruiken i.p.v. betonverf Maar het glas in de kozijnen is afgewerkt met kit, waarschijnlijk acrylaat of butyleenkit. Hecht latex op kit of moet ik eerst een of andere grondlaag aanbrengen? De betonnen kozijnen zijn nog niet geverfd. Alvast bedankt voor het advies.

  • Verfklussen

   Beste Willemien, de acryllaatkit kun je inderdaad het beste een hechting geven door een laagje grondverf er overheen te zetten. Een goede buitenlatex lijkt mij inderdaad het beste, zodat vocht kan reguleren. Betonverf is trouwens ook altijd wat glanzend en daarmee wellicht ook niet de mooiste oplossing. Groet, Hans

 • Rob

  ik was aan het aflakken , en was net klaar toen begon het teregenen.
  Hoe moet ik dit herstellen als het er niet mooi uitziet ??

  groet Rob

  • Verfklussen

   Beste Rob, altijd vervelend als na het werk de regen eroverheen komt. Maar er is op zichzelf geen man overboord. Je zal vooral blijven zien dat het water op de natte verf is geweest doordat het geheel beschadigd is geraakt. Als de verf goed droog is (met vochtig weer is de droging ook veel langer!) het geheel weer gladschuren en overschilderen is voldoende! Groeten, Hans

 • Lian

  Beste Hans,

  Allereerst wat een fijne site! Ik ben toevallig hier terecht gekomen en heb je advies nodig. Ik wil morgen het buitenwerk gaan bijwerken. Het huis is 3 jaar geleden door een schilder helemaal aangepakt. Nu merken we dat op sommige stukken de verf met name in de hoeken bij de raamkozijnen dun is en beetje afgebladderd. Wat kan ik nu het beste doen. Alleen deze stukken schoonmaken en daarna licht opschuren en verven of het hele kozijn. De kozijnen zijn gebroken wit geverfd.

  Alvast dank voor je reactie.

  Groetjes Lian

  • Verfklussen

   Hallo Lian, Dank voor het compliment! 🙂 Je probleem met het schilderwerk na drie seizoenen is herkenbaar. De kozijnen bestaan natuurlijk uit losse verbindingen en hout werkt nou eenmaal. De verf zal scheurtjes en bladdertjes veroorzaken door de werking van het hout. Het beste kun je die hoeken inderdaad even goed schuren en een keertje gronden als het hout kaal komt te liggen. Daarna is een streepje acryllaatkit voor buiten het beste om de kiertjes te vullen. Daarna kun je nadat de acryllaatkit nog even is aangestipt met grondverf de boel weer schilderen. Of het nodig is het hele kozijn over te schilderen zal vooral liggen aan de staat van de verf. Je kunt het bijwerken blijven zien als er inmiddels door de weersinvloeden glansverschil optreedt. Zelf zou ik het hele kozijn meteen meenemen. Even schoonmaken en opschuren en geheel aflakken. Dan staat het er weer allemaal mooi bij! 🙂
   Succes! Groeten, Hans Huizenga

 • Henk

  hallo,
  ik krijg nieuwe kozijnen van meranti, de timmerfabriek heeft ze 2 keer in de grondverf gespoten met watergedragen verf ik heb ze geschuurd met korrel 250 en ben gaan verfen met Weizonol dekkend hoogglans het eindresultaat is niet om aan te zien, het verf vloeit niet het lijkt op een water met golfjes, heb al nieuwe kwasten gekocht maar dat helpt ook niet hoe kan dit? ik verf ze liggend in de loods van de timmerfabriek.

  groeten,
  Henk

  • Verfklussen

   Beste Henk, het klinkt als dat de verf niet goed hecht op de grondverf. Dit kan best eens komen doordat korrel 250 best heel fijn schuurpapier is. Misschien kun je proberen een proefvlak te maken dat is geschuurd met korrel 180? Ik vermoed dat het dan beter zal gaan. En anders hoor ik het nog graag! Groet, Hans Huizenga

 • Leon

  Hallo Hans,

  Afgelopen eind september hebben we een houten Chalet aan de buitenkant licht geschuurd en opnieuw voorzien van Rambo pantserbeits. Deze verf hadden we 8 jaar geleden ook gebruikt zonder problemen. We hebben nu dezelfde verf weer gebruikt want we hadden nog 4 dichte verfpotten over van destijds. De potten zijn binnen bewaard en waren nog volledig vloeibaar. Prima dachten we.

  Nu is het inmiddels eind december en de verf droogt niet goed en voelt nog steeds vettig aan. De verf lucht is nog enorm aanwezig en ook binnen ruik je het goed. Zelfs na enkele dagen flink luchten blijft de lucht ook binnen nog sterk aanwezig. We zouden met deze kerst in het chalet willen doorbrengen maar dat gaat simpelweg niet omdat je na een paar uur last krijgt van longen en hoofdpijn. Wat kunnen we doen om dit lastige probleem op te lossen? Alvast dank voor je reactie.

  • Verfklussen

   Beste Leon, Een vervelend probleem! De ouderdom van de beits kan wat invloed hebben op het niet volledig willen drogen. Maar het is ook weer niet zo dat de beits na 8 jaar niet meer goed zou zijn. Dat kan overigens wel het geval zijn als de beits ooit bevroren is geweest, maar dan wordt het korrelig en is het niet meer te gebruiken. Nu lijkt de beits toch een extra zetje nodig te hebben om geheel uit te willen harden. De tijd van het jaar zit daarin nu natuurlijk ook niet erg mee.
   Een oud trucje kan best de oplossing eens bieden. Wat kan helpen is het geheel af te nemen met water waar een fikse scheut schoonmaakazijn aan is toegevoegd. De verf wil dan best eens ‘schrikken’ en toch nog de droging verder inzetten. Mocht dit niet afdoende helpen, probeer het dan in ieder geval in het voorjaar nog een keer, als het toch minder vochtig weer is. Succes! Groet, Hans Huizenga

 • sonja

  Waarom blijf ik stepen zien op mijn kozijnen????
  Deuren zijn strak en glad maar kozijnen niet.
  Deuren met roller gedaan,kozijnen met kwast voor acryl verf…en nog strepen.
  Ondanks dat er bij deze dure kwasten staat….verf vloeit over…

  • Verfklussen

   Beste Sonja, het is lastig op je vraag een goed antwoord te geven zonder te weten wat de precieze omstandigheden waren. Van welk merk heb je verf gebruikt? Je stelt de vraag onder een artikel over buiten schilderen; heb je de verf buiten gebruikt? Wat bedoel je precies met “verf vloeit over”?

 • Astrid

  Beste Hans,

  Ik ben onze binnendeuren aan het gronden.
  De paneeldeuren hebben bovenin een mat bewerkt glas.
  Het lijken wel allemaal hele kleine vierkantjes.
  Als je dit afpakt, goed aandrukt loopt het er alsnog verf onder. Er frustrerend want de vierkantjes zijn zo klein dat je het niet met een verfkrabber schoon krijgt.
  Ik gebruik Sigma grondverf, en de verf is Fantastisch nog nooit zo mooi geverfd!!
  Heeft u een idee?
  Ps: wat een fijne site!

  • Verfklussen

   Beste Astrid, Allereerst bedankt voor het compliment! Er zit veel werk in, dus leuk om te horen. 🙂 De binnendeuren met panelen en glas schilderen is inderdaad altijd heel lastig. Wat ik zelf eigenlijk altijd doe is een dun (recht!) plaatje metaal gebruiken dat ongeveer de breedte heeft van de ruitjes. Die gebruik ik dan als liniaal. Metaal kan mooi dun zijn en is gemakkelijk schoon te vegen. Wel dun schilderen, want anders loopt de verf ook weer gemakkelijk uit. Ik hoop dat dit het iets gemakkelijker maakt, maar het blijft voorzichtig werken. In een goede handwerkzaak verkopen ze misschien ook wel ’tornmesjes’. Een soort heel scherp scheermesje in een kunststof handgreepje. Die zijn meestal wel makkelijker om te gebruiken dan ruitenreinigers, die meestal wat te breed zijn. Succes! Hans

 • Lida

  Hallo Hans, ik kwam op je site terecht en zag dat je de mensen mooie tips gaf, daar wilde ik je even over complimenteren.
  Wat ik niet tegenkom is…dat je de mensen even alert maakt op rubbol sb en xd dit is een siliconen lak, hier overheen kan geen gewone lak gebruikt worden .

  • Verfklussen

   Beste Lida, Dank voor het compliment! Over je tip: Sikkens zegt hierover, “Overschilderbaarheid:
   Goed overschilderbaar met zichzelf en alkydharsverven”. Groet, Hans

 • Yvette

  Beste Hans,

  Onze nieuwbouw woning wordt op dit moment geschilderd. Volgens mij is het daar te koud en te vochtig voor, klopt dit? De schilder heeft de gaatjes niet goedgedicht en op sommige plekken komen er al scheurtjes in de verf. Hoe kunnen wij het beste ervoor zorgen dat de schilder goed werk afleverd?

  • Verfklussen

   Beste Yvette, in principe kun je zeker vraagtekens bij het schilderwerk plaatsen, als dit op dit moment wordt uitgevoerd. Hier zijn ook wel weer uitzonderingen op, omdat een aantal professionele verffabrikanten ook ‘doorwerklak’ produceren. Dit is verf die ook bij te vochtig of te koud weer verwerkt kan worden. Je vraagt eigenlijk hoe je ervoor kunt zorgen dat ze schilder goed werk kan afleveren. Ik neem aan dat de woning nog niet is opgeleverd? Dan kun je bij oplevering (bijvoorbeeld ook door Vereniging Eigen Huis mee te nemen bij de oplevering van de woning) het schilderwerk niet accepteren. De bouwer moet dit dan later alsnog voor elkaar brengen. Groeten, Hans Huizenga

 • Lia

  Beste Hans, Wat een mooie en handige site is dit. Mijn complimenten!
  Nu mijn vraag. Ons huis is transparant gebeitst en na 6 jaar wel weer aan een nieuwe opknapbeurt toe. Op sommige stukjes komt het kale hout zelfs weer tevoorschijn. Hoeveel lagen transparante beits zou ik moeten (laten) aanbrengen om het geheel weer in goede conditie te krijgen? Graag je advies.
  vriendelijke groet.

  • Verfklussen

   Beste Lisa, het beste is om de oude beits goed op te schuren en daarna een nieuw systeem aan te brengen. Ik zou van een goede professionele beits drie lagen aanraden, zodat er een goede opbouw is. Dan kan het er weer jaren tegenaan! Groet, Hans Huizenga

 • Ronald

  Hallo Hans,

  Ik heb een vraag over de afwerking van de voegen (kopse kanten) van de diverse aftimmeringen zoals boeien en aftimmeringen van de goten. Deze zijn in mijn geval tijdens de bouw (10 jaar geleden) strak tegen elkaar geplaatst en de laatste keer tijdens de schilderbeurt door de schilder (2 jaar terug) mooi glad afgewerkt. Echter door de werking van het hout ontstaan barsten waardoor zelfs de verf op deze plekken eraf bladdert. Betekent dus eigenlijk dat al deze plekken opnieuw moeten gebeuren. Ik vraag me dan ook af of het helemaal glad afwerken de juiste oplossing is, of dat het beter is een kier te houden en deze af te ronden? Zo ja, hoe zouden we dit nu nog kunnen doen? Gebruikte hout is watervast hechthout. Dank!

  • Verfklussen

   Beste Ronald, dit is een hele interessante vraag omdat het probleem veel voor komt. Schilders willen graag alles mooi glad afwerken. Dat is natuurlijk ook wat je als klant wilt. Een mooi strak eindresultaat. Echter praten we hier (als ik het goed lees) over delen die met vocht in aanraking komen. Aftimmeringen van dakgoten en de boeien hebben nu eenmaal te maken met regenval. Als er vocht in de naden zit, moet dat ook weer kunnen verdampen. Dat geeft vaak werking in het hout. Maar hout werkt natuurlijk altijd, ook als er niet veel of helemaal geen vocht bij komt. Warmteverschillen kunnen ook al werking geven.

   Als het om aftimmeringen gaat waar vocht gemakkelijk bij komt, zou ik het zeker niet afwerken, maar een kier houden om het hout de werking op te laten vangen. Zeker ook omdat plamuur en vocht niet samen gaan. (Ik weet niet of de schilder de naden heeft afgekit of geplamuurd? Plamuur zal door het spanningsverschil nog sneller eruit vallen.) Mocht het gaan om naden waar geen of heel weinig vocht bij kan komen kan ik me voorstellen dat je toch liever glad zou willen afwerken. In dat geval kun je het beste een goede II-componenten plamuur gebruiken voor buiten.

   Een lang verhaal in het kort: dakgoten e.d. nooit plamuren of kitten. Aftimmeringen zoals rond kozijnen met II-componenten plamuur.

   Succes, Hans

 • Hilma Hamming

  Hallo Hans,

  Allereerst mijn complimenten voor je site, we zijn al een stuk wijzer geworden. Maar ik heb nog 1 vraag; we willen binnenkort de buitenboel gaan schilderen want op sommige plekken begint de verf wat af te bladderen (met name hoekstukken van de dakoverstek) Wat dat betreft heeft je site ons al goed geadviseerd over wat we moeten doen. We verven met Sikkens Rubbol, want dat beviel ons goed bij ons vorige huis. Nu zit dat waarschijnlijk niet op de kozijnen van ons nieuwe huis en er is dus een licht kleurverschil (kwamen we op een klein proefstukje achter). De raamkozijnen willen we nu dus ook mee schilderen om alles weer in 1 geheel te krijgen. Hoe kunnen we die het beste voorbereiden, want alle raamkozijnen zitten nog heel goed in de verf. Licht opschuren en goed ontvetten, of is alleen goed ontvetten genoeg? En kan dit dan met 1 laag of kunnen we toch beter 2 lagen doen? Alvast bedankt!

  • Verfklussen

   Beste Hilma, Dank voor het compliment! Leuk te horen dat de website ook echt zijn meerwaarde heeft.
   Voor wat betreft je vraag: De slechte delen kun je het beste twee keer schilderen voor een goede laagdikte en bescherming. Maar als het voor het overige gaat om even opfrissen en gelijktrekken in kleur, is inderdaad meestal 1 laag voldoende. Ik zeg meestal, omdat het er ook wel om gaat dat je niet te dun smeert. Maar dat zie je dan vaak wel aan de dekking van de kleur. Een goede laagdikte vloeit goed, geeft eigenlijk geen druppels of druipers en dekt ook goed. Succes met de klus! Groeten, Hans Huizenga

 • mark

  Beste hans,

  Mijn woning is nu 5 jaar oud en wil het aan de buitenkant over gaan schilderen. Het schilderwerk ziet er nog goed uit.
  moet ik nu eerst alles gronden en dan aflakken of is alleen aflakken voldoende en dan 1 of 2x aflakken bij onderhouds werk.
  een aantal kit naden dienen vervangen te worden. Hier gebruik ik glaskit voor maar moet deze ook eerst gegrond worden of mag deze
  meteen afgelakt worden.
  kan ik op bestaande verf plamuren en dan gronden of eerst gronden, plamuren, gronden

  • Verfklussen

   Beste Mark, Gronden hoeft alleen op kaal hout of erg slecht onderhouden schilderwerk. Na vijf jaar, uitgaande dat bij de oplevering een professionele verf is gebruikt, is in principe opschuren en 1 laag afwerken voldoende. Dan zou ik wel een professionele verf gebruiken, overigens. Als je de kit hebt verwijderd kun je het beste die naden wel even gronden. Ik denk dat dan op sommige plaatsen ook best eens het kale hout op stukken tevoorschijn zal komen.
   Op de bestaande verf kun je prima plamuren, maar grond de plamuur wel eerst even bij voordat je de nieuwe laag verf eroverheen zet. Dat verbetert de hechting op de plamuur! Groeten, Hans Huizenga

 • Janneke

  Goedemiddag,

  Wij willen onze nieuwbouwwoning laten schilderen.
  Het huis staat nu anderhalf jaar in de grondverf vanuit de bouw, wij hebben het onlangs pas gekocht.
  Nu krijgen wij 2 verschillende adviezen, 1 en 2 keer aflakken.
  2 keer omdat het dan van betere kwaliteit is en het dus langer goed blijft, 1 keer omdat het anders de vochtregulatie niet ten goede komt.
  Wat is het beste in ons geval?

  Groeten Janneke

  • Verfklussen

   Beste Janneke, Vanaf een nieuw systeem opgebouwd (zoals je nu gaat schilderen over de grondverf) áltijd twee keer, ook als je met een vochtregulerend verfsysteem werkt. Inderdaad om voldoende laagdikte op te bouwen en voldoende bescherming te krijgen. Als je in één laag zou schilderen moet je er (zeker op de zonkant) rekening mee houden dat je binnen de kortste keren weer bij moet werken of zelfs helemaal over moet gaan schilderen. Met een mindere vochtrregulatie heeft het eigenlijk niet zoveel te maken. Dat advies begrijp ik dus eigenlijk ook niet zo goed… Groeten en succes! Hans

 • Regina

  Beste Hans,

  Ik wil buiten graag de kozijnen opnieuw verven. Er zit nu een grijze kleur op de kozijnen. Ik wil het graag in ral9010 schilderen. Op sommige plekken is de huidige verf iets gebladerd, maar de rest zit er prima uit.
  Met wat voor nummer schuurpapier moet ik de kozijnen schuren? En moet ik ook grondverf gebruiken op de goede stukken? Of alleen op de gebladerde stukken? Heel hartelijk dank alvast voor jouw advies.
  Groet,
  Regina

  • Verfklussen

   Beste Regina, Slechte stukken kun je het beste goed schuren. Ik zou hier zeker korrel 120 voor gebruiken. Dan schuur je wat slecht is goed door. Die plekken kun je dan het beste weer even met een goede grondverf voor buiten gronden. Ik denk ook dat daar kaal hout weer tevoorschijn zal komen. De rest kun je met korrel 180 schuren en naschuren met bijvoorbeeld korrel 220 of 240 (met de hand). Wat er verder goed uitziet en waar geen hout zichtbaar is, of je dan alleen nog maar even stofvrij te maken. Gronden op bestaand schilderwerk dat verder in goede staat is, is niet nodig. Succes! Groeten, Hans

 • Ramon

  Beste Hans,

  Vorig jaar heb ik het de kozijnen met een mengverf van de bouwmarkt (SPS) donkerrood geverfd en de deuren wit. Beide zijdes van het huis hebben last van de zon. Deze combinatie heeft geresulteerd in een enorme verkleuring van de kozijnen waardoor deze nu paars zijn. De verf zit overal uiteraard nog wel prima op met uitzondering van de dorpels bij de voor en achterdeur. Ik heb goed op deze site rond gekeken en heb daardoor besloten om in ieder geval nu voor goede verf te gaan (Rubbol XD). Ik zit er gelet op de verkleuring ook aan te denken om het grootste deel van de kozijnen ook wit te maken en evt de deur rood. De dorpels moet ik in ieder geval gronden. Nu is mijn vraag wat je hiervoor aan zou raden? Moet ik alle (rood/paarse) kozijnen ook gronden alvorens ze wit te maken en zo ja moet dit dan ook in een bepaalde kleur grondverf? En andersom bij wit naar rood? En is 1 x grond 2 x aflak dan voldoende? Of is gronden niet nodig en zou 2 x aflak voldoende zijn?

  Mvg, Ramon

  • Verfklussen

   Beste Ramon, Wat leuk dat je deze vraag hier stelt, want ik heb jouw probleem nog nergens behandeld! Wat je hier ziet gebeuren is dat goedkope verf vaak niet een goede oplossing is, hoe flauw dit misschien ook klinkt. Zeker bij zwaar gepigmenteerde kleuren zoals rood is, zie je dit probleem al snel gebeuren. Veel pigment vraagt namelijk kwalitatief echt iets van de verf. Daarbij worden donkere kleuren veel heter in de zon, doordat het haast geen warmte reflecteert. Donkere kleuren kunnen ruim tegen de 80 graden aankomen, waar een lichte kleur de warmte wel goed kan ‘reflecteren’. Ik denk trouwens dat de verf ook poedert, controleer dat nog even goed!

   Om in te gaan op je vraag: Als de verf poedert kun je beste de oude laag goed doorschuren. Anders heb je kans dat je hier later toch nog last van krijgt. De ondergrond moet goed schoon zijn. Ik zou als je van donker naar lichte kleur gaat toch even gronden. Dat is dan meer voor de kleurdekking, om te voorkomen dat na 2 aflaklagen (wat gewoon voldoende is voor een verf als Rubbol XD) het allemaal nog een keer geschilderd moet worden. Dat scheelt dan in ieder geval een extra laag dure verf. Maar dat geldt in feite ook om vanaf wit naar een donkere kleur te veranderen. Donkere kleuren, en zéker donkerrood, dekt nou eenmaal slechter doordat de kleur zo helder is. Ik zou dat gronden met een grijze grondverf om betere dekking te krijgen.

   Eén keer gronden is dan gewoon voldoende. Je doet het echt voor dekking van de kleur.
   Succes! Groeten, Hans

   • Ramon

    Bedankt voor de snelle reactie. Goedkoop was het eigenlijk nog niet eens, het was de duurste van de bouwmarkt en als ik op internet rondkijk is de Rubbol XD per liter nog goedkoper te verkrijgen. Volgens mij poedert het niet. De verflaag zit er nog goed op. Als ik over de verflaag wrijf dan komt er in ieder geval geen kleur of verf af. Bij de buren zit het met de Rubbol XD na heel wat jaren er nog goed op. We gaan dus waarschijnlijk toch voor de originele kleurstelling. Als ik het goed begrijp hoeft er dan dus niet gegrond te worden en zijn twee laklagen voldoende?

    Ook heb ik begrepen dat er schilders zijn die de eerste laag aflak verdunnen met 10 tot 15 %. Is dat iets wat jij aan kan raden of beter van niet?

    • Verfklussen

     Dan valt de kwaliteit van de verf toch echt wel erg tegen. De prijs van verf is vooral afhankelijk van de kwaliteiten van de grondstoffen. En als de prijs vergelijkbaar is met die van een professioneel merk al Sikkens, mag je toch veel meer ervan verwachten. Jammer dat jullie na zo’n korte tijd de klus weer opnieuw moeten doen!
     Als de verf niet poedert is licht opschuren voldoende. Zo maak je ‘krasjes’ in de oude laag, wat de hechting van de nieuwe laag verbetert. Schuren is altijd belangrijk, want als je dit niet doet zal de verf moeilijk goede hechting vinden en gemakkelijk gaan druipen.
     Met verdunnen zou ik voorzichtig zijn. Er is niet eenduidig advies over te geven, maar het principe is dat het dan ook gemakkelijker kan gaan ‘zakken’ en dus ook sneller kans is op druipertjes. Het is wel afhankelijk van wat omstandigheden. Ik zou adviseren om eerst even een proefvlakje of een kozijntje te schilderen, om de dikte van de verf te testen. Professionele verf is altijd wat vetter dan de verf die gemaakt is voor consumenten. Als je moeite hebt de verf streeploos te verwerken, dan kun je wat verdunnen. Gebruik ook een goede kwast, dat helpt ook erg bij het streeplozer verwerken. Een goede kwast heeft altijd wat langere haren dan een goedkope variant, en is dus soepeler.
     Ook is het afhankelijk van de temperatuur. De verf kent een open tijd, waarmee bedoeld wordt de tijd waarin de verf nog goed verwerkbaar is. Hierna gaat de verf over tot droging en moet het met rust gelaten worden om mooi te kunnen vloeien. Als het heel warm is, is de open tijd ook veel korter. Dan kun je best wat verdunnen. Maar let ook weer op, verf die warmer is, is ook vloeibaarder! (Lastig hè?) 🙂

     Overigens een algemene opmerking: als verf gaat druipen kan het een aantal oorzaken hebben:
     – Niet goed geschuurd, de verf kan zich niet invreten in de ondergrond en gaat zakken;
     – de verf is te dun of teveel verdund;
     – er is teveel verf aanwezig, er is (plaatselijk) te dik gesmeerd. In dat geval de verf beter verdelen. Dit zie je snel gebeuren op kopse randjes in de kozijnen, bijvoorbeeld.

     Mocht je meer vragen hebben: blijf gerust reageren! Fijn weekend, Hans

 • Karel

  Goede avond,

  Wij hebben een jaren 50 woning. Dit huis is van een investerings bedrijf geweest en daarvoor van pensioenfonds van akzo.
  Toen wij het huis gekochte hebben we hebben wij het hele huis geverfd met sikkens xd glosse.
  Nu na 6 jaar ziet je scheuren in de verf ontstaan. (Ook in onderlaag) Wat hebben wij fout gedaan?
  Of hadden wij dit niet kunnen verkomen? En hoe kunnen we dit op lossen. Hebben ook sikkens grond verf gebruikt. Ik zou zeggen de scheuren weg föhnen op nieuw gronden en schilderen.

  • Verfklussen

   Beste Karel, Het is eerlijk gezegd heel lastig hier een goed antwoord op te geven zonder de situatie ter plaatse te kunnen beoordelen. Hoewel de verf van Sikkens langer mee moet kunnen gaan, is zes op zichzelf -ook weer afhankelijk van de omstandigheden- nog best een lange tijd. Wel klinkt het mij in de oren als een probleem vanuit de ondergrond, en dan denk ik al snel aan vocht. Misschien dat op den duur vocht is komen te zitten in naden en randen, zoals tussen verschillende verbindingen in het hout. Die verbindingen werken namelijk toch altijd iets en de verf kan daar gaan scheuren. Ik denk dat er in principe zes jaar terug niet per definitie iets fout is gegaan. Wel raad ik altijd aan om elke twee jaar schilderwerk te controleren op scheurtjes e.d. en die bij te werken.

 • Marjolein

  dag hans,
  met interesse je site gelezen. Het is fijn te lezen hoe je vragenstellers zorgvuldig beantwoordt.
  Ik heb natuurlijk ook een vraag! hopelijk heb je een advies.
  Ik wil mijn hardhouten buitenkozijnen schilderen. Ik heb dit huis pas een paar maanden. De witte verf laat los en ik ben aan het schuren gegaan.
  Nu bemerk ik dat onder de verf laag nog een soort kleurloze beits zit. ik vermoed dat de vorige eigenaar het niet zo nauw heeft genomen met de voorbereidingen van zijn verf klus. nu overweeg ik de kozijnen van de schuur achter in de originele staat te terug te brengen, dus de verf er af te krabben en te schuren. en dan te behandelen met ……? beits of zoiets? is dat te doen of moet ik het toch maar met een verf laag beschermen.

  Bij de kozijnen aan de voorkant van het huis is het zelfde probleem, maar die wil ik wel weer in het wit hebben! Wat kan ik het beste doen en welke producten kan ik het best gebruiken?

  ik hoop dat je me kunt helpen.

  • Verfklussen

   Beste Marjolein, dank je wel voor het compliment! Fijn te lezen dat de site je ook goed helpt. 🙂
   V.w.b. je vraag over de kleurloze eindlaag: ik denk dat als ik goed lees de witte verf gemakkelijk weg te schuren is, klopt dat? In dat geval denk ik dat er een vernis onder de verf gebruikt is, en geen beits. Het verschil is vooral dat een vernis een harde laag geeft. Beits trekt meer het hout in en geeft geen afsluitende, maar een vocht-regulerende laag. Het veiligst is alles tot het kale hout weg te schuren. Daarna kun je opnieuw beginnen met een nieuwe opbouw van het systeem. Ik ben altijd voorstander van een beitslaag met een kwalitatief professionele beits. Juist omdat het vocht hier goed uit kan wasemen. Mocht er nog vocht in het hout zitten, dan kan dat er later altijd nog uit. Een vernis geeft ook sneller scheurtjes op werkende delen e.d., en is daardoor toch veel onderhouds-gevoeliger. Maar hiervoor moet dus wel een eventuele vernislaag eerst weggeschuurd zijn, anders kan de beits zich niet in het hout hechten.

   Voor de voorzijde zou ik het geheel goed opschuren en slechte plekken verwijderen (door te schuren). Hierna kun je het beste met een goede primer alles weer gronden en daarna met een goede verf het geheel twee keer schilderen. Probeer zo min mogelijk te plamuren, maar schuur bladders en loszittende verf zo goed mogelijk glad.

   Kom je hiermee verder? Laat het anders nog even horen! Groeten, Hans Huizenga

 • Ferdi

  Wilde ik bijna de kieren tussen muur en hout dichtkitten zeg.. Denk trek het even na en kwam hier uit. Dank daarvoor. Nice tips!

 • Pierre

  Beste Hans,

  Is deze tijd van het jaar nog geschikt om buiten te schilderen (bijvoorbeeld als de temperatuur boven de 10 gr. uitkomt)? Of is de luchtvochtigheid te hoog?

  Ben benieuwd!

  • Verfklussen

   Beste Pierre,
   Buiten schilderen is echt iets voor in het voorjaar, als de temperaturen weer oplopen, of in de zomer. De vochtigheid is sowieso nu echt veel te hoog, ook als de temperatuur boven de 10 graden komt. Daardoor zal de verf dagenlang over de droging doen en is de kans dat het bij (lichte) nachtvorst bevriest ook veel te groot. Tenzij je natuurlijk komende zomer graag wéér aan de slag wilt.. 😉
   Er zijn wel professionele verven te koop die ook bij koud weer gebruikt kunnen worden. Maar de vraag is of je dat wel wilt. De prijs ligt hoog en de omstandigheden blijven natuurlijk verre van optimaal. Ik zou ook in dat geval liever wachten op het volgend seizoen!
   Groeten, Hans

 • We_travel_the_world@hotmail.com

  Hallo Hans,

  Je schrijft dat de ideale temperatuur om buiten te schilderen 20 graden is. Kan ik nu nog wel voor de winter gaan schilderen buiten?

  Groetjes, Monique

  • Verfklussen

   Hallo Monique, Nee, dat gaat echt niet meer. De verf zal héél moeilijk drogen en dagenlang nat blijven. De verf wil met deze temperaturen zeer moeilijk drogen. Het heeft vannacht ook gevroren, dus de verf zal dan ook wat bevriezen. Je moet het zo zien: de luchtivochtigheid mag niet te hoog zijn, en het mag niet te koud zijn. De verdunningen in de verf moeten verdampen, en dat gaat nu heel erg traag. Te traag dus. Wacht dus tot het voorjaar! Fijn (vrij) weekend! 😉 Hans

 • Miranda Missier

  Beste Hans,

  Ik ben voornemens om in het voorjaar de achterzijde van mijn woning
  opnieuw in de verf te laten zetten. Heb een tuin op het zuiden en hierdoor is de verf
  welke 5 jaar geleden is aangebracht op bepaalde plaatsen aan het bladderen en door de zon zijn de kozijnen ook wat doffer geworden.
  Nu vroeg ik mij af of het houtwerk eerst na het schuren en afnemen in de grondverf gezet moet worden of kan er meteen een laag verf ( goede kwaliteit) aangebracht worden?

  Ik zie uw reactie graag tegemoet!

  Vriendelijke groet,

  Miranda

 • Tom Bramsen

  Beste,

  Wij hebben sinds 1,5 jaar een nieuw gebouwd huis met hardhouten buitenkozijnen die nog in de grondverf staan. De buitenkant willen wij in april gaan verven.
  Is het beter om eerst te schuren en dan goed in een ademende grondverf te zetten en volgend jaar af te lakken? Of direct in 2 lagen lak?

  Mvgr.Tom

 • Marian

  Hallo,
  Vorig jaar zomer heeft mijn man het buiten houtwerk geschilderd met Sikkens Rubbol SB Plus. Nu wilde ik dat schoonmaken, maar zag tot mijn schrik dat de verf weer plakkerig is geworden en de tuindeur zelfs klemt hierdoor. De zon staat vanaf ca. 14.00 uur op die kant van het huis. Heeft u enig idee hoe dit kan en dat moet toch niet mogen?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 • Marlies Janssen

  Dag Hans,

  Er staat extreem veel interessante informatie op je site.
  Wij zitten waarschijnlijk alleen met een bijzonder geval..

  Wij hebben sinds een aantal jaren een bestaande woning aangekocht. De woning betreft een jaren 60 woning met vuren kozijnen. De vorige bewoners hebben de kozijnen altijd in de beits gezet. Ik heb een groot aantal kozijnen reeds vervangen voor nieuwe hardhouten kozijnen welke in de grondverf gespoten zijn. Deze kozijnen zal ik twee keer gaan aflakken met professionele verf. Het probleem is alleen de vuren kozijnen welke door de bruine beits in combinatie met de zon nagenoeg zwart zijn geworden en vol zitten met scheurtjes in het hout.

  Hoe en waarmee moet ik dit hout gaan bewerken en schilderen?
  Proberen volledig kaal te schuren, of juist niet?
  Scheurtjes opvullen met kneedbaar hout?
  Gronden met professionele verf?
  Meerdere keren gronden?

  We horen het graag.
  Groet Marlies

 • Aloijs Nuijten

  Hallo, ik ga boeidelen van ons huis schilderen, ik heb jou advies gelezen om deze teschilderen met het eenpot systeem. De boeidelen zijn geschroeft en destijds zijn de schroefgaten gedicht, ik denk met palmuur, deze laat los en komt er nu uit zetten, je ziet ook roestsporen vanuit de schroefgaten. Hoe ga ik deze schroef gaten aanpakken zodat ze niet meer roesten enwaarmee stop ik de schroefgaten?

 • Marianne Rozenhart

  Hoi
  onze voordeur krijgt steeds blazen als hij geschilderd is hij is geschilderd met sigma su2 groene verf wat kunnen wij doen om te zorgen dat hij als wij weer gaan schilderen niet weer blazen krijgt?
  al vast bedankt voor het antwoord

 • Daniel Jansen

  Ik lees verschillende adviezen over het af-föhnen van de verf. Het gaat bij mij om hardhouten kozijnen die ooit met een donkere lak afgelakt zijn en nu aan het afbladeren is. Ik lees dat föhnen niet goed is in verband met risico van glasbeschadiging. Is dat zo? Is afkrabben en opschuren dan voldoende? Of wordt dat risico overdreven en is er een techniek om eventuele schade te voorkomen?

 • Ron Janssen

  Hallo,

  Ik wil de kunststof kozijnen/ramen van ons huis gaan schilderen zodat deze dezelfde kleur (grachtengroen/ivoor) krijgen als onze nieuwe achterpui. Hoe pak ik dit het beste aan?

 • Renske de Bruin

  Hallo, we willen binnenkort beginnen met t verven van de buiten kozijnen/deuren. Hoeveel tijd moet er tussen zitten na het schoonmaken van de kozijnen en t aanbrengen van de grondlaag? ( aangezien dit met een vochtige doek moet). Ik begrijp uit de eerder reacties dat wanneer er nog verf op zit en er goed op zit alleen geschuurd hoeft te worden en dat hierbij geen grondlaag nodig is? Of is t advies dit beter wel te doen. We gaan de high glosse sikkens gebruiken.

 • F Gruitrooi

  Hoi hoi,

  Is het te doen als er een langere droge periode in het weer komt om dan buiten nog te schilderen.
  Bij welke temperatuur is het af te raden?

 • Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *