Buitenmuur verven

Buitenmuur verven, dat kan. Hoe je het verven van een buitenmuur het beste aanpakt, dat lees je in dit artikel. Want zoals geldt bij elke verfklus, geldt natuurlijk ook voor het schilderen van een muur, een gevel of een andere betonnen ondergrond. Een goed begin is het halve werk!

Baksteen, beton of toch gips?

De verschillen tussen een bakstenen buitenmuur of ander materiaal is natuurlijk niet zo lastig te onderscheiden. Maar mocht je twijfelen over het materiaal, wanneer het om een steenachtig materiaal gaat, is de precieze herkomst helemaal niet zo heel interessant. Over alle steensoorten buitenshuis gaat één en hetzelfde product: een goede kwaliteit buitenlatex. Een buitenlatex? Inderdaad, een goede kwaliteit weersbestendige latex is de juiste verf voor buitenmuren. Betonverf is namelijk geen geschikte verf voor buitenmuren. Betonverf sluit de ondergrond af. Een buitenmuurverf is vochtregulerend en zorgt er dus voor dat bestaand (of nieuw) vocht door de latex kan verdampen. Dit voorkomt dus een bladderende ondergrond.

buitenmuur vervenOndergrond bewerken

Voordat u gaat verven moet u de ondergrond wel inspecteren. Bladdert de verf er nu af? Is het groen aangeslagen? Het zijn allemaal zaken die eerst opgelost moeten worden. De muurverf voor buiten moet namelijk wel over een schone en droge ondergrond gezet worden. De buitenmuur verven vergt dus bijna net zoveel voorbereiding als wanneer u binnen de wanden verft. Groene aanslag kan heel goed met de huis-tuin-en-keuken schoonmaakazijn worden behandeld. Puur opspuiten met een plantenspuit gaat het beste. Dit doodt de groene aanslag en voor u het weet is de muur weer schoon. (Tip: dit werkt ook erg goed op de tuintegels!) Is de muur al eerder geschilderd en bladdert de ondergrond? Ga dan na of de ondergrond misschien poedert. Dit kan gebeuren bij gepleisterde muren die alweer wat ouder zijn. Of er kan een minder geschikte, goedkope muurverf eerder zijn gebruikt. In dat geval is er maar één remedie: afsteken! Als de muur kaal gestoken is, kunt u de muur goed afwassen met een harde borstel en St Marc Verfreiniger. Dit kunt u tevens gebruiken om de muur schoon te maken vlak voordat u de muur gaat behandelen met de buitenmuurverf

gevel vervenEn nu: de buitenmuur verven!

Als de ondergrond schoon is, kunt u de buitenmuur verven in de kleur die u wilt. De buitenlatex is namelijk door uw verfspecialist in uw woonplaats perfect op kleur te maken. Bijna alle kleuren zijn tegenwoordig mogelijk! Zo maakt u van die oude, lelijke buitenmuur snel weer een mooi egaal muurtje dat nog een leuk kleurtje heeft ook!

Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Bespaar jezelf tijd en moeite. Schakel een schildersbedrijf in. Maar eerst, vergelijken! Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

8 Comments

 • Siem

  Hans, ik lees je advies: maar één remedie: afsteken!
  Hoe doe je dat en met welk gereedschap bij een gemetselde en gevoegde stenen buitenmuur?
  Kan het ook met een (roterende) staalborstel, vlakschuurmachine met grof en stevig schuurpapier of hogedrukspuit?

  MVG
  Siem

  • Verfklussen

   Beste Siem, er is inderdaad maar één oplossing en dat is de verflaag verwijderen en daarna aan de slag te gaan met de veroorzaker van het probleem. En dat weghalen van de oude laag is zeker geen gemakkelijke klus. Afhankelijk van de hechting van de oude laag zal het met de hogedrukspuit al best eens goed kunnen werken. En als er dan toch nog slechte stukken blijven zitten, is een staalborstel meestal een redelijk goede oplossing. Zeker bij bakstenen en het soms heel lastig om een goed gereedschap te vinden die niet ook nog eens de muur beschadigd. Als ik beter met het probleem mee moet kijken is een foto anders misschien wel handig. Je mag me altijd even mailen op beheerder[a]verfklussen.nl! Groeten, Hans

 • Martin van Otterloo

  Ook wij willen een al geschilderde bakstenen muur over schilderen. Wij hebben al van alles geprobeerd om de oude verflaag (verflagen) te verwijderen maar niets werkt eigenlijk goed. We hebben geprobeerd, warmwater onder hoge druk, afbijt, schuren, warm maken, heel hoge druk. Sommige procedés werkten heel traag maar zijn niet uitvoerbaar met het aantal vierkante meters (we praten over een oud schoolgebouw) andere procedés beschadigde of de stenen of de voegen heel erg. De oude lagen bladderen hier en daar en elk jaar ergens anders. Bovendien is het metselwerk gerepareerd en zijn er dus ook stukken niet geschilderd.

 • Petra Odekerken

  Hoi,

  Ik wil mijn buitengevel verven, omdat er verschillende kleuren baksteen zijn gebuikt, bij verschillende verbouwingen van eerdere bewoners. Ik wil een mooi geheel creëren, bij voorkeur in landelijke stijl en taupe kleur. De woning is bekend met optrekkend vocht, dus ik wil de gevel zo veel mogelijk laten ademen. Welke verfsoort kan ik in dat geval het beste gebruiken?

  mvg Petra

 • H. Harders

  Ook ik moet aan de slag met de buitenmuren van mijn oude huis. De tweede laag is door ons zelf aan gebracht met buiten latex maar die gaat nu bladderen. Waarschijnlijk doordat de verflaag die eronder zit poedert. Het lijkt wel kalk. Mijn vraag is hoe ik kan voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Moet ik er misschien eerst een primer opstrijken? En zo ja, wat voor een?

 • Rob de Boer

  Wij willen onze buitenmuur (bakstenen) ook graag schilderen. We hebben net een gevelrenovatie gehad en is opnieuw geïmpregneerd. Alleen de donkere stenen zijn niet mooi en daarom willen wij deze gaan verven. Nu is de vraag mag je hem nu met muurverf gaan schilderen of moet je omdat het geïmpregneerd is nog wachten

 • R. Boelkens

  Hoi,

  Ik wil de oude lelijke zijmuur van mijn schuur (van betonblokken met steenttjes erin) verven.
  Moet ik een voorstrijkmiddel gebruiken na het reinigen van de muur ? Ik denk dat de muur flink zuigt.
  Is uw verf in een keer dekkend?

  Groet,
  renske

 • Jorien van Esch

  Wij willen graag een muurtje bij de voordeur en het balkon schilderen, de verf die erop zat bladdert eraf, dat hebben we inmiddels verwijderd. Alleen nu zijn de rode bakstenen door de witte verf te zien en ook meerdere betonplekken. Hoe krijgen we dit mooi egaal zodat we na het verven geen kleurverschil zien?

 • Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *